Nogle mener, den ligner et stykke sexlegetøj. Nu er ti meter høj skulptur på vej til Amager

Portal til Amager er blandt andet blevet sammenlignet med »noget fra en skummel butik på Istedgade«. På grund af kritikken har politikerne sendt planerne i nabohøring, men det har ikke ændret noget, og nu er det sikkert og vist: Den ti meter høje skulptur er en realitet.

Sophia Kalkaus ti meter høje bronzeskulptur »Portal til Amager«. Opsættelsen af den har nu været i høring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Kalkau
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er ti meter høj og lavet af bronze. Og så er den blevet kritiseret for at ligne noget, som hører hjemme i »en skummel butik i begyndelsen af Istedgade«.

Portal til Amager har i det hele taget været debatteret flittigt, siden planerne om et nyt stykke kunst så dagens lys i marts måned.

Det fik først på sommeren politikerne i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune til at udskyde beslutningen om skulpturen, der er skabt af kunstneren Sophia Kalkau og skal stå ved Christmas Møllers Plads.

I mellemtiden har det været en nabohøring blandt 45 beboere og erhvervsdrivende, som bor eller driver forretning der, hvor skulpturen kommer til at stå. Den høring har dog ikke rykket ved noget.

Ved det seneste møde i Teknik- og Miljøudvalget stemte samtlige partier undtagen Socialdemokratiet for, at skulpturen bliver en realitet. De læner sig op ad en opfordring fra forvaltningen, som har modtaget de høringssvar, de har fået fra i alt ni beboere.

»Til begrænset gene«

​I et referat skriver Teknik- og miljøforvaltningen, at fem af dem hovedsageligt var bekymrede for de praktiske forhold på pladsen og ikke for selve skulpturens udtryk.

»De udtrykker bekymring for konsekvenserne, hvis byudstyr, især skraldespand og cykelstativer, fjernes eller flyttes.«

En enkelt beboer efterlyser en æstetisk helhedsløsning for pladsen foran Netto, hvor skulpturen skal stå, mens tre af høringssvarene er bekymrede over, om skulpturen tager udsynet fra deres lejligheders vinduer.

Et svar er kritisk over for selve kunstværket, mens tre personer udtrykker ‘generel sympati for kunst i byrummet’, og tre personer udtaler sig positivt om den aktuelle skulptur.

Derfor har forvaltningen vurderet, at der »ikke er fremkommet væsentlige forhold i forbindelse med nabohøringen«, og at »skulpturen vil være til begrænset gene for beboerne og anbefaler derfor, at skulpturens opstilling godkendes«.

»Man skal holde proportionerne«

Medlem af Teknik- og miljøudvalget for Konservative Jakob Næsager anerkender, at der er beboere, som frygter, at de får begrænset deres udsyn af skulpturen.

Alligevel mener han ikke, det er nok til at stoppe Portal til Amager. Han lægger også vægt på, at Københavns Kommunes Råd for Visuel Kunst og lokaludvalgene for henholdsvis Amager Øst og Amager Vest har vist begejstring for værket og for eksempel udtrykt, at kunstværket kan blive et trækplaster for turister og kunstinteresserede.

»De to lokaludvalg repræsenterer vel 150.000 københavnere. At der så er kommet otte indsigelser fra naboerne, som siger nej tak, rykker ikke ved det store, hvis man skal holde proportionerne. Vi har derfor valgt at lytte til lokaludvalgene, som repræsenterer amagerkanerne bredt,« siger Jakob Næsager, som alligevel glæder sig over debatten.

»Det er jo det fantastiske ved kunst. Hvis det kan give anledning til diskussion, så opfylder det jo sit formål. Hvis ingen noterer det eller gider kommentere det, er kunsten jo ligegyldig. Så jeg synes, det er fantastisk, at det har givet anledning til debat,« siger han.

»Ikke med vores stemmer«

​Som eneste parti undlod Socialdemokratiet at stemme, da politikerne skulle tage stilling til forvaltningens oplæg.

Rune Dybvad, som repræsenterer partiet i Teknik- og miljøudvalget, har netop været kritisk fra starten. Da forslaget blev præsenteret i marts, skrev han i et tweet, at hans umiddelbare tanke var, at værket ligner noget, som hører hjemme i »en skummel butik i begyndelsen af Istedgade«.

»Det er i hvert fald åbenlyst inspireret af det. Det vil jeg sige. Og på grund af værkets titel kunne man også mistænke kunstneren for at have lavet den kobling,« uddybede han dengang til Berlingske.

Han er uenig i den måde, forvaltningen har fortolket høringssvarene.

»Der er nogle enkelte, som er positive, men som vi læser det, forholder naboerne sig primært kritisk. Derfor kan vi i hvert fald ikke stemme for,« siger han og fortsætter:

»Der er nogle, som forholder sig direkte til værket og siger, at de ikke bryder sig om det. Og så er der alle mulige andre, som forholder sig til lysforhold. Det er jo ret stort – ti meter højt, så det kommer jo op i tredje sals højde. Andre forholder sig til det praktiske. Man kan jo mærke, at naboerne synes, det er et forstyrrende element. Så folk er forholdsvis kritiske i forhold til, at det skal ind og fylde på den lille plads,« siger Rune Dybvad, som heller ikke mener, at ni høringssvar er ‘meget få’.

»Der er jo få, som bor lige ud til pladsen, så det giver mening, at der ikke er en stormflod af henvendelser i forhold til steder, hvor du hører mange flere borgere. Så det argument synes jeg ikke holder. Jeg er også uenig i, at de lægger så meget vægt på lokaludvalgene, der har været positive fra start. Det her handlede jo om naboerne, ikke hvad lokaludvalget mener. Deres holdning kendte vi på forhånd,« siger han.

Beslutningen om Portal til Amager vedtages endeligt 23. september, når Borgerrepræsentationen mødes igen. Det er dog ren formalia, da ingen partier stemmer imod.

»Den bliver vedtaget – men det bliver ikke med vores stemmer. Det er også et signal overfor forvaltningen, når vi vælger ikke at stemme for,« siger Rune Dybvad.