Man tror ikke sine egne øjne: Otte meter høj cigar på Amager kan ende som nyt vartegn

Det er ikke altid let at være ryger. De fleste steder bliver man kostet ud ad døren og må sidde og dampe i et charmeforladt skur. Bare ikke på Kofoeds Skole. Kunstnerduoen Randi & Katrine har indført høj cigarføring i form af en otte meter høj rygepavillon – til glæde for det æstetiske øje og skolens rygere.

»Kofoeds Cigar« læner sig muntert op ad roadside architecture – både i husets ånd og i det konkrete formål, bygningen har. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Petersen

Man tror ikke sine egne øjne. Midt på gårdspladsen på Kofoeds Skole knejser en eksotisk bygning formet som en gigantisk cigar. Den ligner ikke ret megen anden dansk arkitektur, og så er den ovenikøbet et fuldt funktionelt rygerum. Udvendigt er bygningen beklædt med kobberplader, baldakin samt en svungen banderole, der sender tankerne til Havana, indvendigt er et åbent lokale med fastmonteret bardisk, stole og askebægre.

Fedt nok, kan jeg ikke lade være med at mumle, selvom det er et af de mest politisk ukorrekte bygningsværker, jeg længe er blevet præsenteret for. Men hvis det ikke kan placeres her, hvor i al verden skal det så kunne stå?

Kunstværket står på Kofoeds Skole i Sydhavnen, som allerede huser en række andre kunstværker af navne som Louise Campbell, HuskMitNavn og Storm P. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Petersen.

Kunstnerduoen Randi & Katrine står bag »Kofoeds Cigar«, som kunstværket hedder. De har fået en invitation til at udarbejde et kunstværk til Kofoeds Skole, der allerede, rundt omkring på sine værksteder, har placeret kunstværker af navne som Louise Campbell, HuskMitNavn, Storm P., Henry Heerup og Richard Mortensen. Kunstnerne bag duoen, Randi Jørgensen og Katrine Malinovsky, er kendt for at arbejde med stedspecifikke værker, der bryder med traditionelle tankemønstre og skaber klare funktioner og sociale rum.

Derfor kaldte de i deres begyndelsesfase skolens brugere sammen til møde for at finde ud af, hvordan ånden og behovet er netop her. Svarene kunne godt tolkes som et centralt rygerum, for skolens rygere havde længe følt sig skubbet rundt på området. Nu ville de i stedet få flotte forhold og ikke en åndsforladt transparent rygeboks som dem, man møder i lufthavne og andre offentlige rum.

Kunstværket »Kofoeds Cigar« indefra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Petersen.

Roadside architecture-inspiration

Rygerum skal normalt ikke føles ret festlige, men det var Randi & Katrines ambition for deres version. Og som i deres øvrige værker, deriblandt en kaffekandeformet pavillon til et plejehjem i Skovlunde, arbejdede de sig langt væk fra et klassisk dansk arkitektonisk formsprog. I stedet lod de sig inspirere af den slags bygninger, man finder mange af langs boulevarderne i Los Angeles, og som går under betegnelsen roadside architecture.

Det er bygninger, der har taget form efter det, de rummer. Doughnuts-bagerier og burgerbarer udformet som doughnuts og burgere og, i den mere ambitiøse skala, Googles sorte kikkertformede bygning på Venice Beache, The Binoculars Building, der er tegnet af den legendariske arkitekt Frank Gehry.

»Hvis rygningen er på vej ud af samfundet, som sundhedsmyndighederne ønsker det, er det en fornem afskedssalut, Kofoeds Skole tildeler sine rygere.«


»Kofoeds Cigar« læner sig muntert og storskrydende op ad roadside architecture – både i husets ånd og i det konkrete formål, bygningen har. På Kofoeds Skole er der præcis lige så højt til loftet som inde i stedets nye rygepavillon. Skolen på Amager for arbejdsledige og socialt udsatte borgere, der kommer for at få støtte og tilbud om en aktiv hverdag i skolens værksteder, er et åndehul for mennesker, der nok ikke føler sig hjemme i ret mange andre offentlige bygninger. Det har Randi & Katrine sørget for, at de også kan her i det til dato smukkeste rygerum, jeg har set.  Kunstnerduoens legende, skæve sprog rammer rent ind i Kofoeds Skoles sjæl, samtidig med at den tildeler den et værdigt og visuelt løft.

Hvis rygning er på vej ud af samfundet, som sundhedsmyndighederne ønsker det, er det en fornem afskedssalut, Kofoeds Skole tildeler sine rygere. Kofoeds Cigar kan godt fungere som et smukt vartegn for skolen.

Randi & Katrine: »Kofoeds Cigar«

Dørene er åbne klokken 8.00-20.00 i hverdage og weekender. Fra fredag 9. maj er der åbent klokken 8.00-15.30 på hverdage, hvor man både vil kunne se »Kofoeds Cigar« og høre om processen i en tilhørende video.

Kofoeds Skole:

Nyrnberggade 1
2300 København S