Torsdag trykkede minister og formand for Det Jødiske Samfund hånd: Nu kommer Danmarks første nationale handleplan mod jødehad

Justitsministeren Nick Hækkerup (S) og formand for Det Jødiske Samfund har netop indgået aftale om den første handleplan mod antisemitisme i Danmark, der vil påvirke en lang række ministerier. Fokus vil hovedsageligt være på folkeoplysning, oplyser Nick Hækkerup (S).

Justitsminister Nick Hækkerup og formand for Det Jødiske samfund Henri Goldstein mødtes torsdag for at drøfte Danmarks første nationale handlingsplan mod antisemitisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag formiddag gav formand for Det Jødiske Samfund Henri Goldstein og justitsminister Nick Hækkerup (S) hinanden hånd på, at der skal laves en national handleplan mod antisemitisme.

I Justitsministeriet ligger allerede en norsk handleplan mod antisemitisme, og den vil Nick Hækkerup og Henri Goldstein læne sig op ad, når de skal udarbejde en tilsvarende handleplan mod antisemitisme i Danmark.

Aftalen om at udarbejde en handleplan er en konsekvens af blandt andet hærværk mod en jødisk kirkegård i Randers og nazistiske jødestjerner på postkasser i Silkeborg på årsdagen for krystalnatten i 1938, hvor nazister ødelagde butiksruder, jødiske gravpladser, synagoger og slog jøder ihjel. Højrenationalistiske grupperinger er mistænkt for hærværket. Berlingske kunne i weekenden også fortælle historien om Rebecca, som skiftede skole på grund af jødehad fra andre elever. Ifølge Politiets rapport om hadforbrydelser i 2018 er hver fjerde religiøse hadforbrydelse rettet mod jøder.

»I forlængelse af de begivenheder, vi så for et par uger siden, har vi i regeringen set et behov for at gøre noget ved antisemitisme i Danmark,« siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Handleplanen mod antisemitisme er stadig et stykke blankt papir, men justitsministeren og formanden for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein, forestiller sig, at den skal pege mod folkeoplysning om antisemitisme – blandt andet i form af undervisning – men vil også kræve handling fra andre ministerier, såsom Kulturministeriet. Hvad den konkret skal indeholde, er endnu ikke blevet fastlagt.

»Hvilke fag skal det være, hvilke medier, skoletrin, om det er folkeskole eller gymnasiet, om det er helt frigjort fra uddannelsessektoren eller det skal det være sociale medier? Alle de spørgsmål er nogle, vi har brug for at få afklaret,« siger Nick Hækkerup (S).

Hvilke tiltag vil der komme fra Justitsministeriet for at bekæmpe antisemitisme?

»Det skal vi også kigge på. Der er ikke noget, der er udelukket på forhånd overhovedet,« fortæller Nick Hækkerup og fortsætter:

»Vi har ikke sagt, at der er noget vi absolut vil gøre, men vi har heller ikke sagt, at der er noget, vi ikke vil gøre. Det afhænger af en dialog.«

Færre hadforbrydelser mod jøder

Det er et gammelt ønske fra Det Jødiske Samfund at få udarbejdet en handleplan mod antisemitisme. Henri Goldstein er derfor tilfreds med aftalen.

»Det vækker meget stor glæde. Regeringen har taget et meget opbakkende og tryghedsskabende initiativ over for det jødiske samfund. Vi føler os rigtig, rigtig fint behandlet,« siger Henri Goldstein.

Apropos at føle sig fint behandlet. Ifølge Politiets seneste rapport om hadforbrydelser er antallet af hadforbrydelser mod jøder faldet fra 38 til 26 tilfælde. Har Det Jødiske Samfund nydt en form for særbehandling?

»Jeg håber ikke, at det Jødiske Samfund har fået særbehandling. Politiets opgørelse er det antal, der anmeldes. De kan ikke vide mere. Det kan Det Jødiske Samfund heller ikke. Men vi er lidt uenige om antallet, fordi jeg tror, at der er flere jøder, som har oplevet antisemitisme, hvor de ikke melder det af angst for at blive forfulgt af repressalier.«

Nick Hækkerup, bliver de særbehandlet?

»Nej, det synes jeg ikke, at Det Jødiske Samfund gør. Men jeg synes, at når der sker begivenheder som dem, vi har set for nylig, er der er grund til skærpe vores opmærksomhed,« siger ministeren.

Hvornår kan vi forvente, at I har udarbejdet en handleplan mod antisemitisme?

»Med regeringsprocesser er det sådan, at det, som ingen tid tager, tager et kvarter, og alt det andet tager dobbelt så lang tid, som man tror. Forhåbentlig i det tidlige forår har vi en handleplan,« siger Nick Hækkerup og understreger:

»At vi gør noget særligt over for Det Jødiske Samfund, stopper slet ikke indsatsen over for hadforbrydelser mod andre minoriteter, som forhåbentlig også vil kaste noget fra sig,« siger han og oplyser, at Justitsministeriet har inviteret samtlige minoritetsgrupper til en snak om, hvad der skal gøres mod hadforbrydelser på landsplan.