Trusler, fysisk chikane og hærværk: Så mange antisemitiske hændelser blev registreret sidste år

Lørdag, på årsdagen for Krystalnatten, blev en jødisk gravplads udsat for hærværk, og nazistiske jødestjerner blev klistret på en bil, en postkasse og en dør. Et uddrag af ny rapport fra Det Jødiske Samfund i Danmark viser, at der sidste år blev registreret 45 antisemitiske hændelser i Danmark. Det er en stigning i forhold til 2017.

En af de højreekstreme grupper, der for øjeblikket markerer sig herhjemme, er den nationalistiske bevægelse Nordfront, som blandt andet knyttes til hærværket på en jødisk gravplads i Randers i forbindelse med årsdagen for Krystalnatten.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Flere tilfælde af hærværk og chikane mod jøder ramte lørdag Østjylland på årsdagen for Krystalnatten.

84 gravsten på en jødisk gravplads i Randers blev overmalet med grøn graffiti, ligesom ukendte gerningsmænd satte en davidsstjerne på familien Chievitz’ postkasse i Silkeborg og en bygning i Randers med en Davidsstjerne på facaden blev ramt af kasteskyts med sort maling.

Et uddrag af en ny rapport viser, at lignende hændelser med fjendtlig indstilling over for jøder forekommer jævnligt herhjemme.

Sidste år blev der registreret 45 antisemitiske hændelser i Danmark, viser den nye rapport, som Det Jødiske Samfund i Danmark står bag.

Det er en stigning siden 2017, hvor der blev registreret 30 antisemitiske hændelser.

»Det er selvfølgelig meget bekymrende. Der er også tale om mere grove hændelser. Og det er toppen af isbjerget, da der er et stort mørketal - og fordi det ikke omfatter ytringer på internet«, siger Henri Goldstein, formand for Det Jødiske Samfund i Danmark.

Ifølge den nye rapport blev der i 2018 registreret fire tilfælde af overfaldssituationer og fysisk chikane, et tilfælde af trusler, tre tilfælde af hærværk, 35 tilfælde af antisemitiske ytringer, et tilfælde af diskrimination og et tilfælde af anden chikane.

»En positiv ændring er, at antallet af trusler er reduceret fra tre registrerede tilfælde i 2017 til et registreret tilfælde i 2018. Til gengæld er antallet af registrerede overfaldssituationer/fysisk chikane steget fra to tilfælde i 2017 til fire tilfælde i 2018,« står der i rapporten.

Det bliver ligeledes understreget i rapporten, at det »generelt kan konstateres, at der har været flere hændelser, som tilhører de »grovere« hændelseskategorier i 2018 end i 2017«, og at »det samlede billede altså er mere voldsomt i 2018 end i 2017«.

Kigger man på den overordnede udvikling fra 2014 til 2018, er der dog sket et fald i antallet af registrerede hændelser. I 2014 blev der registreret mellem 50-60 hændelser.

Nazistisk jødestjerne på familiebil i Aarhus

Det Jødiske Samfund i Danmark oplyser, at man er bekendt med tre yderligere hændelser, som skete på årsdagen for Krystalnatten.

Ved den ene hændelse fik en familie i Aarhus med »en vis jødisk tilknytning« klistret en gul jødestjerne på deres bil.

En familie i Aarhus med »en vis jødisk tilknytning« fik ifølge Det Jødiske Samfund i Danmark klistret en davidsstjerne på deres bil på årsdagen for Krystalnatten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto.

De to andre hændelser foregik i Sverige, hvor jødestjerner blev klistret på et meninghedshus og en synagoge.

Krystalnatten var natten mellem den 9. og 10. november i 1938, hvor nazisterne, som reaktion på en ung jødes drab på en tysk diplomat, ødelagde og hærgede tusindvis af jødiske forretninger, synagoger og kirkegårde og dræbte jøder som hævn.

»De var tydeligt berørt«

Thue De La Cour, der er daglig leder på Østre Kirkegård i Randers, hvor de 84 gravsten er blevet malet med grafitti, fik lørdag klokken 18 besked om hærværket. Siden har han været forbi kirkegården, hvor han har mødt efterladte, »som har været tydeligt berørt af det«.

»De var rigtig kede af det. Det har spredt sig gennem nyhederne, og så er de taget hen til kirkegården for at se, hvor slemt det er,« siger Thue De La Cour.

Han fortæller, at hærværk på kirkegården ikke er noget, han tidligere har oplevet.

»Det er chokerende og rigtig beklageligt. Uanset hvilke gravsten, der bliver begået hærværk på, går det ud over de efterladte. Der er nogle folk, der bliver såret over, at andre behandler mindet om deres afdøde på den måde,« siger han.

Han fortæller, at kirkegårdspersonalet mandag begynder at rense gravstenene, fordi de »hurtigst muligt ønsker at lægge afstand til det, der er sket«. Han tror på, at de kan få al malingen af.

På årsdagen for Krystalnatten blev der ifølge Det Jødiske Samfund i Danmark også klistret davidsstjerner på et meninghedshus og en synagoge i Sverige. Billedet her er fra Göteborg. Fold sammen
Læs mere

Torben Hansen, der er borgmester i Randers Kommune, besøgte søndag morgen kirkegården. Han blev mødt af, hvad han selv kalder et »rystende syn«.

»Det er skræmmende også set i det historiske perspektiv, og derfor var det vigtigt for mig at komme ud, lige så snart det blev lyst, og selv se, hvor slemt det stod til,« siger han til Ritzau.

»Jeg synes, at dem, der har lavet det, er feje og usle. Og jeg håber inderligt, at politiet får dem pågrebet,« siger han.

På årsdagen for Krystalnatten blev der ifølge Det Jødiske Samfund i Danmark også klistret davidsstjerner på et meninghedshus og en synagoge i Sverige. Billedet her er fra Stockholm. Fold sammen
Læs mere

Vagtchef ved Østjyllands Politi, Jens Henrik Jensen, oplyser søndag eftermiddag til Berlingske, at politiet endnu ikke har nogen oplysninger om gerningsmænd eller gerningstidspunkt.

»Vi vil gerne høre fra folk, som har set noget på gerningsstedet eller folk, som har hørt noget, der kan hjælpe os videre i vores efterforskning. Det er groft hærværk, der berører rigtig mange mennesker, og det tager vi selvfølgelig rigtig alvorligt,« siger han.