Tidligere ejere kaster redningkrans ud til ikonisk restaurant på Frederiksberg

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Nu vil tidligere ejere redde ikonisk restaurant på Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser og velkommen til fredagens nyhedsoverblik.

Her på Berlingske håber vi, at du har sovet godt. Og du er klar til den weekend, som venter lige rundt om hjørnet.

Vi har som altid scannet nyhedsbilledet, der i dag byder på lidt af hvert.

Blandt andet skal vi forbi en betændt konflikt mellem hovedstadens politikere og Parken, en redningskrans til en ikonisk restaurant i København og oversete drab på ældre kvinder.

Men vi lægger vanen tro ud med Tom Jensens borgerlingske nyhedsbrev.

Tom Jensen: »Jeg overhalede hundrede af dem. Høvdinge og indianere«

Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, kaster lys over sine »kommunale DHL-traumer« i dagens nyhedsbrev. De er nemlig et billede på, hvor meget den offentlige sektor fylder i Danmark, skriver han.

»Den offentlige sektor er simpelthen blevet en selvbefrugtende størrelse. En magtfuld del af den danske befolkning lever af den, som Henrik Dahl fra LA beskriver det i sin nye bog, »Ved Voksenbordet«, og enhver diskussion af, hvad den skal kunne eller ikke kunne vil derfor blive mødt af vilde påstande om de skrækkelige følger af at pille ved det mindste,« skriver Tom Jensen.

Han henviser til Socialdemokratiets »intense, men faktuelt tvivlsomme kampagne for at overbevise danskerne om, at 40.000 offentligt ansatte skal fyres«.

»Derfor er mit råd til dig i dag at holde øje med den borgerlige selvopgivelse, som allerede er indtrådt i valgkampen i forhold til offensivt at diskutere skat og den offentlige sektor,« lyder det fra chefredaktøren.

Tilmeld dig »Det Borgerlingske Nyhedsbrev« her – og få borgerlig vejledning af Tom Jensen hver dag under valgkampen.

Parken i åben krig med politikere om omstridt fanzone

Og nu videre til en betændt sag på Østerbro. For lige nu udspiller der sig et politisk slagsmål mellem Parken og politikerne i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune.

En konflikt, der er brudt ud i lys lue, efter et flertal i Teknik- og Miljøudvalget mandag stemte nej til at give Parken en tilladelse til fanzonen »Fan Village« ved parkeringspladsen mellem Parken og Brumleby.

Sagen nåede et politisk niveau, da en lang række naboer til FCKs hjemmebane klagede over larmen fra selvsamme fanzone. Men Parken har ingen planer om at skrotte denne, der er indrettet med både madboder og toiletter.

Men et samlet Teknik- og Miljøudvalg mener, at Parken bør tage større hensyn til dens naboer. Derfor vil forvaltningen nu gå i dialog med Parken for at afklare mulighederne for fanaktiviteter før kampene, der ikke er i strid med reglerne, lyder det i en erklæring.

Spørger man Allan Agerholm, bestyrelsesformand Parken Sport & Entertainment, bør politikerne blande sig udenom.

»Nu må Teknik- og Miljøudvalget stoppe den her måde at håndtere sagen på ved at køre den i pressen i tide og utide – og påstå, at vi gør noget, der er forkert. Vi har ikke og kommer ikke til at gøre noget, der ikke ligger inde for rammerne af loven og lokalplanen. Punktum,« siger han.

Læs hele historien hos Berlingske.

Tidligere FE-chefanalytiker: Tjenesten skulle nedtone terrortrussel af politiske hensyn

Vi spoler lige elleve år tilbage i tiden, da amerikanerne i 2011 tog deres formentlig største skalp i kampen mod terror, da elitesoldater under en natlig operation i Abbottabad i Pakistan dræbte Al-Qaedas leder Osama bin Laden.

På daværende tidspunkt havde Danmark gennem et årti deltaget aktivt i amerikanernes såkaldte krig mod terror, hvorfor Forsvarets Efterretningstjenestes Kontraterror-afdeling vurderede, at terrortruslen mod Danmark ville stige.

Konklusionen kom, da medarbejderne i Kontraterror i 2011 skulle bidrage til at tegne billedet af den aktuelle terrortrussel mod Danmark – den såkaldte risikovurdering.

Men vurderingen faldt ikke i god jord hos daværende FE-chef Thomas Ahrenkiel, som ønskede eksperternes vurdering ændret. Det fortæller FEs tidligere chefanalytiker Jacob Kaarsbo i en ny bog, som han har forfattet sammen med journalist Steffen McGhie.

»Vi bliver flere gange spurgt af Thomas Ahrenkiel, hvordan vi kan nå frem til de konklusioner, når nu skiftende regeringer har investeret så meget i terrorbekæmpelse, og Osama bin Laden er blevet dræbt,« forklarer Jacob Kaarsbo.

Han mener, at det var en skelsættende episode, der varslede en æra, hvor efterretningstjenestens vurderinger er farvet af »politisk musikalitet«.

Læs hele historien i nærværende avis.

Tidligere ejere kaster redningkrans ud til ikonisk restaurant på Frederiksberg

Den trofaste læser vil nok mene, at vi allerede har rundet denne nyhed. For i søndagens nyhedsoverblik kunne man læse, at den ikoniske restaurant og vinbar Sans Souci drejer nøglen om på grund af historisk høje energi- og huslejeregninger.

Men efter blot to dage med lukkede døre kommer de tidligere ejere, Jakob Blom og Kristian Willumsen, restauranten til undsætning.

De vil nu kæmpe med næp og kløer for at få restauranten i sikker havn igen på trods af de økonomiske udfordringer.

»Da vi solgte restauranten i tidernes morgen, havde vi indtrædelsesret, så hvis det skulle gå galt, kunne vi komme tilbage igen,« siger Jakob Blom til TV 2 Lorry.

Der er dog nogle praktiske ting, som skal falde på plads, før de endnu engang kan overtage roret, fortæller Jakob Blom, der købte restauranten sammen med Kristian Villumsen i 2014.

Det kræver nemlig, at udlejeren giver lov til, at de må overtage lejemålet.

Læs hele historien hos TV 2 Lorry.

Drab på ældre kvinder bliver overset – forsker peger særligt på én årsag

Og nu til historien bag dagens overskrift, som er en af de mere dystre af slagsen.

Journalist Line Vaaben har i samarbejde med retsmediciner Asser Hedegård Thomsen forfattet en ny bog, der kaster lys over kvindedrab i Danmark.

Bogen tager afsæt i Asser Hedegård Thomsens forskning om danske drab i perioden 1992 til 2016. Men når det kommer til drab i Danmark, så er der en blind vinkel.

Line Vaaben mener, at vi i offentligheden glemmer drab på ældre kvinder over 65 år, der i perioden 1992 til 2016 udgjorde 13 procent af de i alt 536 kvindelige drabsofre.

På verdensplan findes der blot 33 studier, der undersøger drab på ældre, og ifølge Jennifer Storey, der er professor i retspsykologi på Kent Universitet i England, skyldes den begrænsede interesse, at vi betragter drab mod ældre som mindre vigtige end andre drab.

»Ældre mennesker har det med at blive glemt, for de arbejder ikke længere, de er ikke til nytte for samfundet, og de er alligevel tæt på døden. Det er selvfølgelig en meget problematisk tendens,« siger Jennifer Storey, der er professor i retspsykologi på Kent Universitet i England.

Læs hele historien hos Kristeligt Dagblad.

Det sker i dag:

Dronningen overrækker Niels Bohr Guldmedaljen: Dronning Margrethe overrækker i dag Niels Bohr Guldmedaljen, som er en international pris. Det sker i Carlsberg Æresbolig i København fra klokken 15.00.

Rusland: Putin fylder 70: Ruslands præsident, Vladimir Putin, fylder i dag 70 år.

EU-topmøde mellem EUs stats- og regeringschefer: EUs stats- og regeringschefer mødes i Prag. Mødet blev indledt torsdag. Blandt dagens emner er Ruslands krig i Ukraine, energikrisen og EUs fælles linje til klimakonference COP27.

Nobels Fredspris offentliggøres: I dag offentliggøres det, hvem der i år modtager Nobels Fredspris. Det sker klokken 11.00 i Oslo. Prisen er siden 1901 blevet uddelt til blandt andre Nelson Mandela, Martin Luther King Jr. og ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.