Sygeplejersker på Rigshospitalet trodser regeringsindgreb – nedlægger arbejdet en time om dagen

Sygeplejersker nedlægger arbejdet flere steder i landet, selv om et flertal i Folketinget i forrige uge vedtog et indgreb mod deres strejke.

Flere sygeplejersker på Rigshospitalet nedlagde arbejdet en time mandag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kæmpede i ti uger, før regeringen greb ind og stoppede strejken.

Nu trodser flere sygeplejersker landet rundt indgrebet og strejker en time om dagen i strid med overenskomsten. Det skriver DR.

I ugens tre første dage nedlægger sygeplejersker fra forskellige afdelinger på Rigshospitalet arbejdet fra 7.45-8.45. Mandag var der mødt mellem 200-300 op foran hovedindgangen til Rigshospitalet, vurderer sygeplejersken Luca Pristed.

»Vi håber på, at politikerne bliver opmærksom på, at problemet ikke er forsvundet. Det sejler allerede nu,« siger han til Berlingske.

I sidste uge var der også arbejdsnedlæggelser flere steder i landet. Det gælder blandt andet på Aarhus Universitetshospital, hvor man mandag og tirsdag nedlagde arbejdet i en time. På hospitalerne i Roskilde og Horsens gjorde man det samme i fredags.

Men sygeplejerskerne risikerer at få en bøde, og hvis de fortsætter, risikerer de at blive fyret, siger Bent Greve, professor i arbejdsmarked på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved Roskilde Universitet.

»Enkelt sagt så kommer der ikke noget ud af det her. Der har været en reel arbejdskonflikt, den er færdig. Folketinget har grebet ind. I den situation må man forvente, at alle overholder den aftale, der er indgået,« siger han til DR.

Hos Dansk Sygeplejeråd forstår man frustrationerne hos sygeplejerskerne, men tager skarp afstand fra den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse. Det samme gør Danske Regioner, som er sygeplejerskernes arbejdsgiver.

»De overenskomststridige arbejdsnedlæggelser er til stor gene for patienterne. Hvis de fortsætter, vil vi på et nyt fællesmøde drøfte, om vi ønsker at tage sagen til arbejdsretten med henblik på at få de pågældende idømt en bod,« skriver Danske regioner i en mail til DR.

Bent Greve fra Roskilde Universitet mener ikke, at den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse kommer til at gøre en forskel i sygeplejerskernes kamp for bedre vilkår. Der er ingen historisk erfaring for, at det giver sympati, og det kommer ikke til at ændre på den beslutning, der er taget, vurderer han.