Statsminister hylder kvinde der blev dræbt af formodede terrorister

Sorgen og vreden må ikke skygge for det frie liv, siger Lars Løkke Rasmussen ved bisættelse i Ikast.

Louisa Vesterager Jespersen bisættes fra Fonnesbæk Kirke i Ikast, lørdag den 12. januar 2019. Louisa Vesterager Jespersen blev fundet dræbt sammen med sin norske veninde 28-årige Maren Ueland.De to var på ferie i Marokko, da de på brutal vis blev slået ihjel i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når der bliver sagt et sidste farvel til 24-årige Louisa Vesterager Jespersen, som blev dræbt i Marokko 17. december, er der ikke kun familie og venner på kirkerækkerne.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er lørdag mødt op for at deltage i højtideligheden i Fonnesbæk Kirke i Ikast.

Statsministeren er ankommet forud for bisættelsen af den unge kvinde. Hun blev sammen med 28-årige Maren Ueland fundet dræbt i Marokko.

Han har bedt om ordet, efter at sognepræst Torben Pedersen har holdt sin prædiken.

»Tabet af jeres datter har ramt os alle,« siger statsministeren henvendt til forældreparret.

»Vi deler sorgen og vreden over hendes alt for tidlige og meningsløse død. For hvad havde hun egentlig gjort? Hvad kan få nogen til at tage livet af hende, af to piger, på den måde. Det forstår vi ikke,« siger statsministeren.

De to veninder var på ferie, da de på brutal vis blev slået ihjel i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltager i Louisa Vesterager Jespersens bisættelse fra Fonnesbæk Kirke i Ikast, lørdag den 12. januar 2019. Louisa Vesterager Jespersen blev fundet dræbt sammen med sin norske veninde 28-årige Maren Ueland.De to var på ferie i Marokko, da de på brutal vis blev slået ihjel i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene. (Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

»Hun havde livet for sig og livet med sig. Hun strålede. Det behøver man bare se på et billede af hende for at se.«

»Vi kan alle se, at hun havde en positiv tilgang til livet. Hun havde mod på livet. Det skal vi nu bære videre,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Selv om sorgen og vreden fylder lige nu, skal vi ikke give afkald på, hvad vi står for, lyder det fra statsministeren.

»Selv om sorgen er ubærlig, så må vi ikke bukke under. Vi skal huske hinanden på, hvem vi er, hvad vi er rundet af og står for: Det frie liv, hvor man kan være den, man er,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»På Danmarks og på regeringens vegne vil jeg udtrykke min dybeste medfølelse og love, at Louisa aldrig bliver glemt, lyder det, inden kisten bæres ud af kirken.«

Op mod 430 personer er lørdag eftermiddag mødt op for at tage den sidste afsked med Louisa Vesterager Jespersen.

Hun er født, opvokset og konfirmeret i Ikast, men studerende på et norsk universitet.

 

Adskillige personer er blevet anholdt i forbindelse med efterforskningen af drabene. Fire af de anholdte optræder på en video, der blev offentliggjort en uge før drabene, hvor de sværger troskab til Islamisk Stat.

Familien til Louisa Vesterager Jespersen oplyste tidligere på ugen i to forskellige dødsannoncer, at den 24-årige friluftselsker vil blive mindet ved højtideligheden lørdag klokken 13.

De to unge kvinder studerede på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark. Her holdt man to minutters stilhed for de dræbte kvinder mandag - et minut for hver af de to.

Der blev også flaget på halv.

Både Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland var erfarne friluftsmennesker.

Det er også datterens kærlighed til naturen, som Louisa Vesterager Jespersens far hæfter sig ved på en mindeside.

»En ringe trøst for os tilbage er, at Louisa døde i færd med det, som hun holdt allermest af. På vej mod nye eventyr. Æret være Louisas minde. Dit smil og din styrke vil altid være i vores hjerte og sjæl,« lyder det.

/ritzau/