»Problematisk, at Brostrøm instrueres i at foretage faglige vurderinger med udgangspunkt i en bestemt politisk position«

Søren Brostrøm blev bedt om at vise større politiske hensyn på bekostning af den faglige rådgivning, han er ansat til at give regeringen. Det mener professor og forsker i det danske folkestyre, Helene Helboe Pedersen.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm ser på sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) under pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet om covid-19 tirsdag den 12. maj 2020. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meningen med Sundhedsstyrelsen er, at den skal levere sundhedsfaglig rådgivning til Folketinget og regeringen. Det giver næsten sig selv, men en aktindsigt i kommunikationen om håndteringen af coronakrisen viser, at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, 14. marts blev bedt om at skrue ned for fagligheden.

»Før du svarer, skal du forlade ansvaret for proportionalitet i anerkendelse af et ekstremt forsigtighedsprincip,« skrev departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels, en e-mail til Søren Brostrøm.

Det var en meget tydelig instruks, og den gik på, at Søren Brostrøm skulle lægge mindre vægt på sin faglighed og mere vægt på politiske hensyn, alt imens regeringen offentligt sagde, at beslutninger om restriktioner og nedlukning af Danmark blev truffet efter klare faglige anbefalinger fra sundhedsmyndighederne. Det er ikke overbevisende, mener professor og forsker i det danske folkestyre ved Aarhus Universitet, Helene Helboe Pedersen.

»Med Okkels’ formulering i slutningen af e-mailen til Brostrøm er det klart, at balancen mellem faglige og politiske hensyn er skubbet mod det politiske. Brostrøm bliver bedt om at se bort fra proportionalitetshensynet – som er det faglige hensyn – og lægge mere vægt på det ekstreme forsigtighedsprincip – som er det politiske hensyn. Det er en meget tydelig instruks,« siger Helene Helboe Pedersen.

Man skal, mener professoren, huske, at sagen selvfølgelig er mere kompliceret end som så, for faglige og politiske hensyn skal altid vejes op imod hinanden, når der skal træffes beslutninger.

»I forhold til covid-19 var det faglige grundlag usikkert. Det må politikerne tage højde for, når de træffer politiske beslutninger. I lyset af mailen ser det ud til, at balancen mellem politiske hensyn og faglige vurderinger er tiltet temmelig meget i retningen af det politiske og har ført til en indgriben i det faglige arbejde, som synes uhensigtsmæssig,« siger professoren.

»Den nødvendige afvejning mellem politik og faglighed bør ikke foretages af embedsmændene, men af politikerne. Det synes derfor problematisk, at Brostrøm instrueres i at foretage faglige vurderinger med udgangspunkt i en bestemt politisk position. Det ville til gengæld være rimeligt at bede Brostrøm vurdere de mulige sundhedsmæssige konsekvenser ved at følge hhv. det ekstreme forsigtighedsprincip eller de faglige anbefalinger baseret på proportionalitetsprincippet,« forklarer hun,

Helene Helboe Pedersen finder det bemærkelsesværdigt, at beskeden til Søren Brostrøm er sendt på skrift, for det burde have været klart, at den senere ville kunne give problemer.

»Det overrasker mig faktisk, at instruksen er givet på skrift. Det kan afspejle en meget overbevist politisk position og stor politisk vilje til at stå fast på den position. Det kan også være en »fodfejl« begået i en meget hektisk periode,« siger hun.

Det kunne umiddelbart også virke som om, at Søren Brostrøm var klar over det, for han afslutter sit svar på instruksen med ordene.

»Jeg ringer til dig.«

Alt i alt viser e-mailen til Søren Brostrøm, at regeringens offentlige fortælling om klare faglige anbefalinger under coronakrisen skal genfortolkes.

»Når det gælder balancen mellem politiske og faglige hensyn, er det også vanskeligt både at blæse og have mel i munden. Det er helt rimeligt i en krisesituation, hvor det faglig grundlag er usikkert, at træffe politiske valg og beslutninger. Men at bruge »myndighedernes klare anbefaling« som begrundelse for beslutninger, når myndighederne er blevet instrueret i, hvordan anbefalingerne skal gives, fremstår ikke overbevisende,« siger hun.