Privat testudbyder forudser lukning af flere efterskoler

I weekenden fandt det private testfirma PentaBase den brasilianske variant P.2 blandt efterskoleelever. Den vejledning, som smitteopsporingen i Styrelsen for Patientsikkerhed efterfølgende gav, chokerer direktøren for testfirmaet.

 
Genåbningen af Danmark er i gang. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg vil gerne vædde på, at vi i nærmeste fremtid vil se mindst en og sikkert flere efterskoler lukke ned,« siger Ulf Bech Christensen.

Han er direktør for det private testfirma PentaBase, som slår sig op på at kunne udføre pcr-test på to timer. Det er samme type test, som TestCenter Danmark og Statens Serum Institut (SSI) bruger, men her kan det tage op til 48 timer at få svar.

Den forretningsmodel er populær, da der er en del falsk positive svar blandt de mange lyntest, der foretages overalt i landet, og derfor opfordres alle, der testes positive i en lyntest, til at få foretaget en pcr-test. Hvis man vælger at gøre det gennem TestCenter Danmark og SSI, kan det betyde, at en arbejdsplads eller institution kan være lukket ned i to dage, men vælger man PentaBase, kan man få et svar samme dag.

PentaBase har indgået en aftale med Skoleindkøb, der er en indkøbsforening for frie kostskoler og andre frie skoler, og tester således på en lang række af landets efterskoler.

I weekenden gennemførte PentaBase analyser af 46 test fra lidt over 30 forskellige efterskoler. 45 af dem var negative, men den sidste var ikke alene positiv. Der var rigtig meget virus i testen, og virussen var af den særlige brasilianske variant, P.2.

»Det, der så virkelig bekymrer mig i den her anledning, er, at den pågældende efterskole kontakter Styrelsen for Patientsikkerhed og følger styrelsens retningslinjer,« fortæller Ulf Bech Christensen.

»Det betød, at efterskolen sendte de 15 nærmeste kontakter til den pågældende elev hjem i isolation hos deres forældre. Men det er jo himmelråbende. Der var 100.000 gange så meget vira i testen, som vi er vant til at se i test fra de private virksomheder, som vi ellers servicerer, så smitterisikoen er altså stor. Og den smitterisiko udsætter man så 15 elevers familier for,« siger Ulf Bech Christensen.

Hvad skulle man have gjort?

»Man skulle da få de 15 elever testet med det samme. Og måske derefter alle elever. De skal da ikke sendes hjem med beskeden om, at de skal få foretaget en offentlig test efter fire dage. Man risikerer jo at starte en hel række af smittekæder på den måde,« siger Ulf Bech Christensen.

»Vel at mærke med en variant, som vi bestemt ikke er interesseret i at få spredt i Danmark.«

Ulf Bech Christensen, stifter af og direktør for PentaBase, forudser flere nedlukninger af efterskoler i den kommende tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Vaccinationsplan truet

P.2 har en såkaldt undvigelsesmekanisme mod antistoffer, hvilket kan betyde, at vacciner har nedsat effekt. Derfor er P.2 klassificeret som en såkaldt variant of interest – en variant, myndighederne holder øje med. Men P.2 har ikke – ligesom sin frygtede fætter P.1 – den mutation, som også gør varianten mere smitsom.

Alligevel kan Ulf Bech Christensen ikke forstå, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke tog situationen alvorligt, før det lykkedes ham at få fat i lederen af det særlige team for varianter i Styrelsen for Patientsikkerheds smitteopsporing, Charlotte Hjort.

»Så skete der noget, og det er jo godt. Men jeg kan godt blive bekymret for, hvordan varianter og smitte generelt bliver håndteret i andre sager. Hvis det er sådan her, det foregår, er jeg sikker på, at vi vil se efterskoler lukke ned, og jeg bliver ærlig talt bekymret for, at de her varianter får lov til at sprede sig, så hele vores vaccinationsindsats går i vasken,« siger han.

Berlingske har præsenteret Styrelsen for Patientsikkerhed for Ulf Bech Christensens kritik og har fået følgende svar på e-mail:

»Styrelsen for Patientsikkerhed har i den konkrete sag handlet efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer for smitteopsporing, herunder hjemsendelse med henblik på test og isolation.«

Den ene styrelse henviser altså til den anden.