Techdirektør: Hvad nu hvis bargæster havde en frisk coronatest i hånden – kunne de så få lov at gå i byen og feste med hinanden?

Ulf Bech Christensen og hans virksomhed PentaBase satsede alt på at udvikle en coronatest. I dag har han leveret over en million. Nu kæmper han for hurtigere og mere sikre test som alternativ til nedlukning. Udholdenhed og engagement gør ham til et af Berlingskes forbilleder.

 
Hør Ulf Bech Christensen fortælle om sin virksomhed PentaBase og en ny coronateststrategi. Video: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»En sen nattetime efter nedlukningen i marts satte jeg mig til computeren og skrev på Facebook, hvordan jeg forgæves i ugevis havde gjort myndighederne opmærksom på, at mit firma PentaBase havde 14 testmaskiner stående, som kunne levere noget af den testkapacitet, Danmark manglede på det tidspunkt.

PentaBase udvikler og producerer normalt test til cancerpatienter baseret på vores egen, innovative teknologi. Men jeg var helt sikker på, at vi i løbet af kort tid kunne udvikle en coronatest.

Sundhedsministeren og direktøren for Sundhedsstyrelsen havde skamrost vores nærmeste konkurrent inden for cancerdiagnostik, Roche. Bare Danmark fik købt de fantastiske maskiner og placeret dem på hospitalerne, ville det blive godt. Da man så oven i købet gik ud og bad danske virksomheder om hovedsageligt at tænke på danske sygehuse først og ikke sende produkter til udlandet, fik det mig til tasterne.

Ulf Bech Christensen, CEO for diagnostikfirmaet PentaBase, garanterer hurtige testsvar på coronatest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Medierne skrev om mit opslag, og sundhedsministeren ringede, men så skete der ikke rigtig mere, før Novo Nordisk og Rigshospitalet heldigvis inviterede os til at samarbejde om at udvikle en ny coronatest.

Over en million test

Normalt kan det nemt tage et år at udvikle en ny test. Men PentaBase, Novo Nordisk og Rigshospitalet brugte kun ganske få uger, så var coronatesten klar. Mens PentaBase udviklede testen, sørgede Novo Nordisk og Rigshospitalet for at teste og validere den. I dag har vi solgt over en million test i Danmark. Det svarer til omkring halvdelen af alle gennemførte test herhjemme.

Vi satsede hele butikken på at udvikle testen. Først da den var helt klar, begyndte vi at få penge i kassen. Men vi sænker ikke farten, for der er så mange ting, der stadigvæk kan gøres anderledes.

Efter min mening gør man ikke nok i forhold til coronatest for at holde virksomhederne i gang i Danmark under krisen. Derfor sætter vi i PentaBase vores egne covid-19-testsystemer op, for at vise hvordan tingene kan gøres, og for at finde løsninger til vores kunder. Vi kører for eksempel en service for virksomheder, hvor deres medarbejdere kan blive testet og få svar inden for fire timer.

Bargæster med coronapas

Når vi ser på de tekniske muligheder med hurtigere svar, kan vi se nogle helt nye samfundsmæssige dynamikker, der bliver mulige. Hvad nu hvis bargæster havde en frisk coronatest i hånden – kunne de så få lov at gå i byen og feste med hinanden? Så kunne vi spare nedlukningerne på restaurationer og cafeer, som koster branchen dyrt.

Det er noget, vi gør for os selv og for vores medvirksomheder. Senest for rejsebranchen. Vi synes ikke, at rejsebranchen skal knække halsen, når vi nu kan tilbyde løsninger. Nogle lande kræver jo, at man skal vise en frisk negativ coronatest, når man lander. Vi er stolte over, at vi er med til at åbne lufthavne rundt omkring i verden, fordi en hurtig og sensitiv test gør en stor forskel.

Ulf Bech Christensen, CEO for PentaBase. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Vi har drevet Danmarks største podetelt hos en virksomhed. Her kunne vi pode 200 personer i timen. Virksomheden ville sikre, at et vedligeholdelsesprojekt kunne følge tidsplanen. Hver forsinkelse ville koste mange penge. Vi kan detektere smitten hos folk to-fire dage, før de kan smitte andre. Så vi sørgede for, at alle ansatte på projektet blev testet hyppigt og kunne arbejde som normalt. Projektet er nu succesfuldt afsluttet uden forsinkelser.

Det offentlige ikke gearet

Det virkede ikke, som om det offentlige system gearede sig til at klare mange prøver fra starten, hvilket, jeg mener, var en fejl.

En måned før Danish Crowns slagteri i Ringsted blev ramt af corona, havde jeg sat to folk til at ringe rundt til slagterierne for at spørge, om slagterierne var klar over, hvad der skete i Tyskland, hvor Tönnies oplevede et massivt udbrud af corona. Vi spurgte slagterierne, om de havde brug for en plan, som sikrede, at corona ikke kom ind på deres arbejdsplads.

Vi nåede ikke at ringe til slagteriet i Ringsted, men dem, vi snakkede med, svarede, at i Danmark arbejder vi helt anderledes, og en så eksplosiv smitte kunne ikke ramme her. Så stoppede vi selvfølgelig opkaldene. Men slagteriet i Ringsted blev ramt. Så satte myndighederne hvide testtelte op dernede, og så vidt jeg husker, lukkede slagteriet kort efter ned alligevel.

Det er fint, at man kan pode alle ansatte i Ringsted, men hvis ikke man får svarene med det samme og kan stoppe smittekæderne, så kan man ikke bruge det til noget.

Det er det, vi har prøvet at råbe op om hele tiden. Vi er nødt til at teste med supersensitive test og sende resultater ud langt hurtigere. Det er det, PentaBase kan i dag, og vi prøver at skalere efter de behov, der er i det private.

Test skal tættere på

Vi mener også, at laboratoriet skal tættere på danskerne, så der bruges mindre spildtid på transport, og så alle behandles ens. Vi har derfor udviklet mobile laboratorier, som vi sætter op rundt omkring i Danmark, så borgerne langt hurtigere får svar.

Det er ikke ligebehandling, at dem, der bor langt fra et centrallaboratorie, får svar 24 timer senere end dem, der bor tæt på, når vi ved, at hastighed og sensitivitet er de to faktorer, som er afgørende for at stoppe smittekæder.

Ulf Bech Christensen, CEO for PentaBase. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

De nuværende lange svartider handler meget om transport og alt det uden om selve podningen. Statens Serum Institut (SSI) kan godt køre en analyse på fire timer, men det er alt det andet udenom, der tager tid.

Man behøver ikke at have SSI placeret ét sted, hvor alle prøverne så skal køres hen. Der er dæleme langt nede fra Sønderborg og over til SSI i København. Det tager lang tid. De ligger ikke og kører podninger frem og tilbage otte gange om dagen.

Ofte bliver jeg stillet det her mistroiske spørgsmål, om vi kan gøre det lige så godt som det offentlige. Svaret er: Nej, vi kan gøre det bedre.

Vi prøver hele tiden at forbedre alle trin i processen. Det kan være fra den podepind, man laver sin podning med, hvor vi har fundet, at en syntetisk podepind er noget bedre end en af træ med vat, i forhold til den måde man oprenser, rengør og analyserer virus.

Vores test er dobbelt sikret. Som minimum bør man have to områder af virussen, som man undersøger samtidig for at sikre mod mutation, så analysen ikke snydes. Det er ikke alle test, der overholder dette.

Meget afhænger af, hvor sensitiv en test er, og vi presser på for at få den højeste kvalitet. Når corona engang ikke overskygger hverdagen i Danmark mere, skal vi igen leve af at forbedre den personlige behandling af cancerpatienter. Derfor er vores videnskabelige ry vigtigt for os. Vi går derfor altid efter den højeste videnskabelige sikkerhed og evidens.

På lokale skadestuer

Vi skal have podning og analyse forankret lokalt, så skadestuer kan tjekke, om en person har corona. Den pågældende skal kunne komme ind, så de ikke lukker skadestuen ned og sender medarbejderne hjem. Det er økonomisk overskueligt, og vi kan garantere levering af alt det udstyr, de skal bruge. Vi er prismæssigt konkurrencedygtige med det offentlige, når der laves store mængder test.

Flere sygehuse har nu fået lov til at etablere laboratorier, og vi er begyndt at levere til dem. Vi har lavet mobile laboratorier, så vi kan køre ud, hvor der er behov.

Ulf Bech Christensen, CEO for PentaBase. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Hvis vi som i dag ikke er i stand til at svare hurtigere, så tester vi for mange. Problemet er, at svaret bliver historisk og uinteressant, når det er fire dage gammelt eller mere, undtagen i enkelte situationer. Men hvis man kunne svare hurtigere med høj sensitivitet, så tester vi for få. Vi vil kunne åbne samfundet og have normal omgang med hinanden, hvis vi kunne stole på, at vi ikke smitter hinanden.

Som lille virksomhed føler vi, at vi har været nødt til at være dem, der viser alternative veje. Vi kan ikke være de eneste, der tænker alternative tanker til nedlukning. Ikke for egen vindings skyld, men for Danmarks skyld.«