Politikere gør klar til at genåbne Danmark mere – men sundhedseksperter opfordrer til forsigtighed

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop kaffe.

»Nu er det grænsens tur,« sagde Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, da han onsdag var på vej ind til forhandlinger om yderligere genåbning af Danmark. Politikere og sundhedseksperter er uenige om tempoet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til kristihimmelfartsdag og et nyhedsbillede, der stadig i høj grad er præget af coronakrisen.

Sent onsdag aften blev alle Folketingets partier enige om en udvidelse af genåbningens anden fase. Blandt andet ungdomsuddannelser, kulturlivet og forlystelsesparker kan åbne.

Aftalen er blevet indgået, selvom en ny rapport fra Statens Serum Institut viser, at der er særligt store usikkerheder forbundet med en yderligere genåbning af landet.

Berlingskes politiske redaktion giver her det store overblik over, hvad genåbningen betyder.

Nedenfor giver vi dig også overblikket over nogle af torsdagens tophistorier, hvor tempoet for genåbningen af Danmark er et tema i flere.

Men først Berlingskes forsidehistorie om hjælpepakker:

Overvismand: Det kommer til at koste konkurser og arbejdspladser, men hjælpepakker skal fjernes hurtigst muligt

Det vil gøre rigtig ondt til sommer, når coronakrisens hjælpepakker til virksomhederne udløber. Alligevel skal de fjernes i takt med, at vi åbner økonomien mere og tillader, at virksomhederne kan sætte gang i deres aktiviteter igen. Ellers vil hjælpepakkerne komme til at give alvorligt bagslag for den danske økonomi.

Det er de økonomiske vismænd med overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard i spidsen, der kommer med en klar besked til statsminister Mette Frederiksen (S) om hjælpepakkerne. Det sker blandt andet i en kronik i Berlingske. Mette Frederiksen har lagt op til, at der snart skal forhandles om udfasning af hjælpepakkerne.

»Regeringen har lavet en plan for det sundhedsmæssige, og nu skal den også lave en aftale om at fjerne hjælpepakkerne i takt med, at man tillader flere aktiviteter at åbne igen. Det vil betyde, at masser af virksomheder går konkurs, men det er virksomheder, som vil gå ned alligevel. Hvis du laver en gradvis aftrapning af hjælpepakkerne, vil du bruge flere og flere penge på at hjælpe virksomheder, der ikke er levedygtige,« siger Carl-Johan Dalgaard.

Dansk Industri og Dansk Erhverv er dog kun delvist enige med vismændene og frygter en for hurtig fjernelse af hjælpepakkerne.

Den kan du læse meget om i artiklen her og kronikken her.

Dagens tal:

Bekræftede smittede i Danmark: 11.117
Indlagte i Danmark: 127
Indlagte på intensiv i Danmark: 25
Antal døde i Danmark: 554
Bekræftede smittede på verdensplan: 4.999.981
Døde på verdensplan: 328.169

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

»Nu er det grænsens tur«

Med ind til onsdagens politiske forhandlinger om yderligere genåbning af Danmark havde et flertal uden om regeringen bestående af de borgerlige partier, Radikale Venstre og Alternativet et forslag om, at blandt andet indrejseforbuddet og forsamlingsforbuddet skal lempes.

»Vi har sagt, at nu er det grænsens tur. Det er åbningen af grænsen, der har størst betydning for dansk økonomi. Derfor ønsker vi, at grænserne bliver åbnet,« sagde Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, da han ankom til Christiansborg.

Nej, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S).

»Jeg vil gerne advare mod, at Christiansborg kommer til at give et billede af, at corona er bag os. Det vil i mine øjne være forkert at gå for hurtigt frem og sætte alt det over styr, som vi har opnået,« sagde statsministeren.

I sidste ende endte parterne med at blive enige om at udvide listen over anerkendelsesværdige formål for indrejse i Danmark fra 25. maj. Eksempelvis må udlændinge, som ejer et sommerhus i Danmark, fra på mandag indrejse i Danmark.

Desuden må udenlandske kærester og bedsteforældre også få lov at rejse ind over grænsen til Danmark. Derudover får forretningsfolk lov til at rejse ind og ud af Danmark.

Læs mere om den nye plan for grænseåbning her.

Er det forsvarligt at genåbne mere?

Nogle timer inden den politiske diskussion begyndte, advarede Statens Serum Institut i en rapport om usikkerhed ved at åbne Danmark mere op. Det kan du læse om her. I artiklen kan du også læse om, at nogle sundhedseksperter advarer imod en stor og bred genåbning af samfundet, som et politisk flertal er gået til genåbningsforhandlingerne med.

»Jeg synes, at man skal tænke sig rigtig godt om. Det er jo en politisk beslutning, men sundhedsfagligt er der ingen, der kan give politikere den sikkerhed, at de kan åbne meget op. Statens Serum Institut har givet deres vurdering, og så er det politikernes ansvar, om de vælger ikke at følge det råd,« siger Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i Statens Serum Institut, og fraråder i særdeleshed at åbne grænserne til Sverige.

»Svenskerne har den mest ugunstige udvikling i hele Europa. Det er dokumenteret på alle tænkelige måder, og hvis vi ikke selv havde lukket samfundet ned, var det gået lige så galt herhjemme,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Vi risikerer en situation som i Sverige, lyder det fra den tidligere direktør i Statens Serum Institut. Omvendt påpeger to professorer, at seruminstituttet i den nye rapport er overforsigtig: De burde kunne indtænke »tidligere fejlskud«, siger sundhedsøkonom.

Den diskussion kan du læse mere om her.

Regeringen vil åbne hurtigere, end europæiske retningslinjer anbefaler

Danmark genåbner samfundet i et tempo, der går stik imod de anbefalinger, som EU har fastlagt for landenes genåbning.

Det skriver Jyllands-Posten.

I en såkaldt »fælles europæisk køreplan« for ophævelse af coronarestriktioner lyder anbefalingen, at EU-landene bør åbne i trin, så effekten af den forrige åbning kan afgøres, inden mere åbnes. Smitten tager nemlig tid at registrere og aflæse i indlæggelsestallene.

Regeringen tager små skridt mod stort klimamål

Onsdag præsenterede regeringen udspillet til første del af sin klimahandlingsplan. Det har seks hovedspor – herunder en energiø i Nordsøen og én i Østersøen – der tilsammen skal reducere CO2-udledningen med to millioner ton i 2030.

Før jul vedtog Folketinget, at Danmarks CO2-udledning frem mod 2030 skal nedbringes med 70 procent i forhold til 1990. Det indebærer en reduktion af CO2-udledningen med 19 millioner ton i 2030, og set i det lys bringer regeringens udspil kun Danmark et lille ryk nærmere målet.

Det indvender Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, der rådgiver danske regeringer om klimapolitik, og Christian Ibsen, direktør i den grønne tænketank Concito.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har forklaret, at der kommer flere initiativer efter sommerferien.

Den diskussion kan læse mere om her. Du kan også læse, hvordan Berlingskes videnskabsjournalist Lars Henrik Aagard, analyserer udspillet.

Dagbladet Information skriver, at det længe ventede klimaudspil, som regeringen præsenterede onsdag, ikke indeholder et delmål for 2025, hvilket møder kritik fra flere af de partier, der i december 2019 var med til at lave aftalen om Danmarks nye klimalov.

Dagens citat

... står i artiklen »Borgerlig selvskade« i Weekendavisen. Citatet er formuleret af Christian Egander Skov, der præsenteres som en af de fremtrædende deltagere i den borgerlige idédebat, redaktør på årsskriftet Critique og ph.d. i moderne politisk historie.

Han argumenterer i artiklen for, at det borgerlige Danmark har fejlet i coronakrisen og fortjener at tabe næste valg.

»Der skete en oprustning ude i det, man kan kalde det bredere borgerlige debatmiljø, hvor der blev anlagt en meget kritisk linje. Det begyndte for alvor omkring grænselukningen, hvor der kom et skel mellem, hvad der er sundhedsfaglige, og hvad der er politiske løsninger. Grænselukningen blev kritiseret som et politisk indgreb, og hermed antydede man, at alt det, der blev gjort under coronakrisen, ikke var udslag af en nødvendighedens politik, men bare et udslag af, at Mette ­Frederiksen sad hjemme og skønnede et eller andet.«

Dagens heldige kartoffel

... er en person, som onsdag aften vandt 97.333.794 kroner i Vikinglotto med en kupon, der er købt på Tuborgvej i København.