Politiassistent: Det slider på tilliden til os, at vi skal beskytte Rasmus Paludan

Når politiet skal beskytte en debattør som Rasmus Paludan, så går det ud over den sociale kapital, som betjentene har opsparet hos befolkningen, mener politiassistent Elvir Abaz fra Fyens Politi. »Det er vores opgave,« konstaterer politiforbundets formand.

Det skader tilliden til politiet, at det har til at opgave at beskytte lederen af det stærkt indvandringskritiske parti Stram Kurs, Rasmus Paludan, mener en politiassistent ved Fyens Politi. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Askaffelsen af blasfemiparagraffen har banet vej for »hadprædikanter« som Rasmus Paludan, og nu slider det på tilliden til politiet, at betjente skal forsvare ham, når han besøger forskellige områder i Danmark med sin »absurde og hadefulde teaterforestilling«.

Det er hovedpointerne i indlæg skrevet af politiassistent Elvir Abaz fra Fyens Politi i Politiken. Det uddyber han på sin Facebook-profil, som han har givet Berlingske tilladelse til at citere fra.

»Politikernes afskaffelse af blasfemiparagraffen i 2017 gav agitatorerne og hadprædikanterne som Rasmus Paludan et frit spil til at udøve åbenlys mobning og chikane, psykisk vold samt målrettet at kunne træde på de troende muslimer i socialt udsatte områder,« skriver politiassitenten, der til daglig arbejder i Vollsmose.

Han anerkender, at blasfemiparagraffen kun to gange har ført til reelle domme ligesom, han mener, at det var helt på sin plads, at Jyllands-Posten blev frifundet for at have overtrådt paragraffen, da man bragte Muhammed-tegningerne. Men blasfemiparagraffen var alligevel med til at trække en streg i sandet.

»Blasfemiparagraffen fungerede som et fornuftigt, symbolsk bolværk og et supplement til straffelovens 266 b racismeparagrafen i værnet mod undertrykkelse af mindretal,« skriver han på Facebook.

»Politiet skal ikke brænde sin sociale kapital«

Nu er grænserne ifølge Elvir Abaz i højere grad visket ud, og det har banet vejen for Rasmus Paludan og hans parti Stram Kurs' »målrettede, udspekulerede mobning og provokation rettet mod herboende muslimer bosat i de socialt udsatte områder,« mener politiassistenten.

Det stiller ifølge Elvir Abaz politiet i en svær situation, at det har ansvaret for Rasmus Paludans sikkerhed, når han er ude blandt beboerne i eksempelvis Vollsmose.

»Politiet skal på den ene side beskytte Rasmus Paludans ret til at ytre sig, på den anden side skal politiet ikke brænde deres hårdt oparbejdede sociale kapital og af borgerne blive anset som en myndighed, der bifalder Rasmus Paludans åbenlyse chikane,« skriver Elvir Abaz.

Politiassistenten understreger, at han til enhver tid vil forsvare menneskers ret til at demonstrere og ytre sig, men at man i politiet giver ham for lang snor. På den ene side, fordi man i politiet ikke vil overtræde Paludans grundlovssikrede rettigheder. Men også, fordi: »Politiets ledelse frygter angreb fra politikere og ytringsfrihedens apologister«, som Elvir Abaz skriver i sit indlæg.

»Det er vores opgave som politi«

Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, forklarer, at politiet bruger meget tid på at være til stede, når Rasmus Paludan holder sine offentlige taler.

»Det kan være frustrerende, og det er rigtig meget tid, vi skal bruge på Rasmus Paludan. Det burde ikke være nødvendigt at bruge så uforholdsmæssigt meget tid på ham, men det er nu engang vilkårene,« fastslår Claus Oxfeldt over for Berlingske.

Men omvendt mener han godt, at befolkningen kan sætte sig ind, at det er politiets opgave at beskytte Rasmus Paludan, og han tror ikke, at det skader tilliden til betjentene.

»Jeg tror godt, at befolkningen er klar over, at det er vores opgave. Der kan være mange situationer, hvor man har et sympati et sted, men også forståelse for, at politiet skal forsøge at løse sin opgave på bedste mulig vis,« siger Claus Oxfeldt.

»Det kan godt være, at vi engang imellem skal gøre noget, som vi hver især ikke nødvendigvis er enige i, men det er nu engang vores opgave som politi,« konstaterer Politiforbundets formand.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Rasmus Paludan.