Nye coronakrav ryster økonomerne: Rammer langt hårdere end forventet

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du er lunt klædt på fra morgenstunden.

Onsdag indførte Frankrig en ny national nedlukning. Det er kommet bag på mange økonomer, som mener, at det kan få konsekvenser for dansk økonomi, skriver Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix

Godmorgen. Følgende kan med fordel læses uden mundbind – medmindre du befinder dig indendørs på et offentligt tilgængeligt sted.

På grænsen til weekenden får du her en overflyvning af nogle af morgenens vigtigste historier. Men først dagens coronatal.

Dagens coronatal:

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 44.034 (+860)
Indlagte: 139 (+3)
Indlagte på intensiv: 17 (-1)
Antal døde: 716 (+1)
Bekræftede smittede på verdensplan: 45.018.354
Døde på verdensplan: 1.181.027

Se flere danske coronatal på Statens Serum Instituts coronaovervågning, og her, hvis du vil se tallene på verdensplan.

Færre grønne områder i København

Fra Rådhuspladsen kan Politiken fortælle, at København har mistet grønne arealer, selv om Borgerrepræsentationen har besluttet, at der skulle være flere. Men de har selv stemt for byggeri på grønne områder, svarer borgmester.

Tal fra interesseorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer de små og mellemstore virksomheder, blandt andet anlægsgartnere, viser, at de grønne områder har det svært i hovedstaden.

Amager Fælled – en af Københavns grønne oaser, som der er blevet færre af, viser nye tal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

I perioden 2011-2018 er de grønne arealer i København gået tilbage med 1,4 procent. Hvor der i begyndelsen af årtiet var 20,7 kvadratkilometer grønne arealer, var det tal for to år siden nede på 20,4 kvadratkilometer.

Læs hele historien i Politiken.

Frankrigs terrorpandemi udløser nyt blodbad

Af egen avl sætter Berlingskes Martin Tønner torsdagens grufulde hændelser i Frankrig i perspektiv. Blandt andet om, hvordan drabet på tre mennesker i Nice skriver sig ind i en ny og eksplosiv historie om terrortruslen og Frankrigs svære forhold til islam.

Artiklen stiller det tankevækkende spørgsmål: Er den demokratiske tålmodighed i det hårdt plagede land ved at være brugt op?

Har franskmændene fået nok af islamistisk terror? Her politi, der holder vagt uden for Nortre-Dame-kirken i Nice, hvor tre mennesker torsdag blev myrdet i et knivangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Gaillard/Reuters/Ritzau Scanpix.

Nu mangler der også vacciner mod lungebetændelse

Andet sted i Berlingske kan du læse, hvordan coronafrygten får danskerne til at valfarte til læger og apoteker for at blive vaccineret. Lægerne har tidligere sagt, at de er løbet tør for influenzavacciner.  Men nu er der så heller ikke flere vacciner mod lungebetændelse tilbage.

Statens Serum Institut (SSI) kan først skaffe nye til februar, siger de til Berlingske.

»Det er grotesk. Der er ført kampagne for at få folk til at lade sig vaccinere. Der er sendt breve til dem i deres e-Boks om det, og når de så henvender sig til deres læge, kan de alligevel ikke blive vaccineret. Det er virkelig uheldigt,« siger Jørgen Skadborg, formand for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Afdelingslæge Palle Valentiner-Branth fra SSI svarer:

»Vi arbejder på højtryk for at få fremskyndet leverancerne, men pneumokokvaccinen (vaccine, der beskytter mod bl.a. lungebetændelse, red.) er en eftertragtet vare i disse tider.«

Læs Berlingske for at få hele historien.

Nye coronakrav ryster økonomerne

Onsdagens bebudede nedlukninger i Frankrig og Tyskland og optræk til stramninger i blandt andet Italien, Holland og Belgien kommer bag på cheføkonomerne i Danmarks tre største pengeinstitutter.

Det skriver Jyllands-Posten.

Den senere tids øgede restriktioner for at få bugt med coronaen vil ifølge bankerne ramme europæisk økonomi hårdere, end man regnede med for blot få uger siden. Og dermed står dansk økonomi også for skud.

I Jyske Bank og to andre danske banker ser økonomerne ikke lyst på de nationaløkonomiske konsekvenser af myndighedernes nye coronarestriktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolaj Skydsgaard/Reuters/Ritzau Scanpix.

I Jyske Banks prognose fra slutningen af september regnede man med en solid økonomisk vækst i årets sidste måneder. Men nu gætter man på et fald på op til fem procent i bruttonationalproduktet afhængigt af udviklingen de kommende uger, lyder det fra banken.

»Jeg har ikke lyst til at nedtone risikoen for dansk økonomi lige nu. Man kan ikke udelukke, at vi ender i en situation, hvor økonomien falder markant mere end i en normal recession,« siger Jyske Banks cheføkonom, Niels Rønholt, til avisen.

Her er de nye på listen over Danmarks rigeste

Der er 11 nye navne på dette års liste over de 100 rigeste danskere, hvor blandt andre en færøsk fiskefamilie og den verdenskendte arkitekt Bjarke Ingels er debutanter.

Stjernearkitektens formue på 1,9 milliarder kroner er nok til at placere ham som nummer 82 på listen over de 100 rigeste danskere.

Kim Fournais, stifter og administrerende direktør for Saxo Bank og en af Danmarks rigeste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Læs Berlingskes artikel og se hele listen med interview og det hele i Berlingskes 28 siders særsektion. Heri siger Kim Fournais, stifter og administrerende direktør i Saxo Bank:

»Vi glemmer, at vi konstant skal forbedre os for at blive ved med at have det liv, vi har nu. Vores privilegerede liv er ikke en folkeret, og der er ingen af os, der er født med retten til evig velstand. Lige nu har vi ingen vækst, mens det andre steder i verden går hurtigere og hurtigere.«

Det højest rangerede nye navn er familien bag det færøske selskab Bakkafrost, som opdrætter laks. Johann Regin Jacobson og hans mors, Oddvor Jacobsons, formue på 3,9 milliarder kroner placerer dem som nummer 33 på listen over kongerigets rigeste.

Dagens citat:

Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank

»Man kan ikke udelukke, at vi ender i en situation, hvor økonomien falder markant mere end i en normal recession.«


Det sker i dag:

09.30: Åbent samråd om Parisaftalen og den danske rapportering.

Folketingets Udenrigsudvalg har kaldt Rasmus Prehn (S), der er minister for udviklingssamarbejde, i åbent samråd om Danmarks forpligtelser fra Parisaftalen og den danske rapportering. Udvalget har blandt andet bedt ministeren redegøre for, hvordan han vil sikre, at Danmark lever op til forpligtelserne fra Parisaftalen om at levere kvalitative og kvantitative informationer om den fremtidige danske klimabistand. Samrådsspørgsmålene er stillet af Rasmus Nordqvist (SF), Anne Sophie Callesen (R) og Christian Juhl (EL).

Du kan deltage ved at følge med via FHs begivenhed på Facebook-eventsiden eller på fho.dk, hvor vi også sender direkte fra Arbejdermuseet.

Undervejs i talkshowet kan du blande dig i debatten og stille spørgsmål via livechatten.

10.00: Statsministeren debatterer coronaens påvirkning af arbejdslivet.

Fagbevægelsens Hovedorganisation holder i dag et talkshow om coronapandemiens påvirkning af arbejdslivet, og hvilke udfordringer og muligheder fagbevægelsen står over for de kommende år set i lyset af pandemien og konsekvenserne heraf. Blandt talerne til arrangement er statsminister Mette Frederiksen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).