Nu rammer den hårde hammer coronademonstranter: Yderligere to idømt fængsel

I alt fem demonstranter har nu fået forhøjede straffe efter at domstole har gjort brug af en omdiskuteret coronaparagraf. Torsdag faldt hammeren hårdt over for to mænd i Københavns Byret.

Den 28-årige mand, som torsdag blev dømt skyldig i at affyre bomberør under en demonstration, forklarede, at det var en anden mand, der antændte fyrværkeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Høje brag. Råb. Slagsange.

Trods vinterkulden gik det hedt for sig, da hundredvis af demonstranter 9. januar stimlede sammen i København for at vise deres utilfredshed med landets coronarestriktioner.

18 demonstranter blev anholdt den aften. Torsdag er to af dem blevet idømt ubetingede fængselsstraffe ved Københavns Byret.

De har begge fået ekstra høje straffe, fordi de er dømt efter den omstridte paragraf 81d.

Det gælder en 28-årig mand fra Als, som fik halvandet års ubetinget fængsel. Dertil blev en 39-årig mand idømt et år og fire måneders års ubetinget fængsel.

Det er femte gang inden for en måned, at paragraffen udløser en usædvanligt hård straf til personer, der har overtrådt loven ved den omtalte demonstration.

Paragraffen var ligeledes i spil onsdag, da en trist og angerfuld 31-årig mand blev idømt halvandet års ubetinget fængsel efter at have affyret seks skud med et romerlys under demonstrationen. Et af skuddene ramte en uniformeret politibetjent.

81d er en coronaparagraf, der blev hastet ind i lovgivningen for et år siden. Paragraffen gør, at straffe kan øges og maksimalt fordobles, såfremt lovovertrædelsen har sammenhæng med coronaepidemien.

Tvivl om gerningsmand

En enig domsmandsret fandt torsdag den 28-årige mand skyldig i vold, grov forstyrrelse af den offentlige orden og i at have modsat sig anholdelse.

Den 28-årige har, ifølge dommen, affyret et bomberør rettet mod politiet under demonstrationen, hvor han i øvrigt var besiddelse af kokain og hash til eget forbrug.

I retten nægtede den 28-årige, som er imod mundbind og coronarestriktioner, at han affyrede bomberøret.

»Jeg stod tre til fem meter fra en fyr, som tog et bomberør frem, tændte det, holdt det op over hovedet, hvor det pegede fremad. Jeg vendte mig om og sagde, at han var dum i hovedet, når han skød efter politiet,« forklarede den 28-årige.

Den dømtes forsvarer, Snorre Andreas Kehler, forsøgte under retsmødet at så tvivl om, hvorvidt politiet havde anholdt gerningsmanden.

En politiassistent, der var med til anholdelsen, var dog ikke i tvivl om, at politiet havde anholdt den rette.

»Han (den dømte, red.) var ret nem at få øje på i takt med, at han gik med et bomberør og vi stod så tæt på ham. Oveni dette havde han en forholdsvis stor vinterjakke på med pelskrave,« påpegede politiassistenten.

Den 28-årige, der frem til anholdelsen 9. januar arbejdede på et slagteri, er tidligere straffet for vold og for besiddelse af euforiserende stoffer.

Anklagemyndigheden gik efter, at den 28-årige fik fordoblet sin straf efter 81d, således at han sammenlagt fik to år og ti måneders fængsel.

Det er uvist, hvor meget straffen blev forhøjet ved brug af paragraffen. Under domsafsigelsen forklarede dommer Mikael Kragh blot, at der var sket en »delvis forhøjelse« af straffen efter 81d.

Forsvarer Snorre Andreas Kehler ønskede, at hans klient blev frifundet. Advokaten lagde vægt på, at den dømte også ved sit grundlovsforhør 10. januar i detaljer forklarede, hvordan en anden person havde affyret bomberøret.

»Jeg er skuffet over dommen; jeg havde regnet med en frifindelse. Men jeg er glad for, at retten er enig i mit synspunkt om, at han ikke skulle idømmes to år og ti måneders fængsel,« sagde forsvareren efter retsmødet.

Kanonslag mod en gruppevogn

En 39-årig mand fik ligeledes en højere straf grundet den omstridte paragraf torsdag. Manden blev idømt et år og fire måneders fængsel.

Angiveligt skulle manden have antændt et kanonslag under demonstrationen og kastet dette mod en gruppevogn med flere betjente i.

Selv hævdede manden, at han satte ild til en jumping jack, hvilket er et mindre slagkraftigt fyrværkeri.

Jørn Vestergaard er professor emeritus i jura ved Københavns Universitet. Han har tidligere udtrykt skepsis over for paragraf 81d og har forklaret, at det er »svært at se rimeligheden i, at straffen i forbindelse med coronauro skal være det dobbelte af straffen i forbindelse med andre uroligheder«.

Foreholdt de seneste domme fra coronademonstrationen, hvor 81d er kommet i anvendelse, skriver professoren, at dommene lægger sig i klar forlængelse af den praksis, som byretten tidligere har fastlagt.

»Byretten har taget politikerne på ordet og har fortolket lovgivningen helt bogstaveligt. Så nu må det vise sig, om landsretten tilslutter sig samme linje i de sager, som er anket,« tilføjer Jørn Vestergaard i en skriftlig kommentar.

En 30-årig kvinde og en 23-årig mand har ligeledes fået skærpet deres straffe efter paragraffen. Kvinden har anket sin dom til landsretten.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har til Berlingske sagt, at 81d er en relevant og rigtig paragraf.

16 politibetjente kom til skade under demonstrationen 9. januar, som var afholdt af gruppen Men In Black.