Hammeren er faldet i endnu en sag fra coronademonstration: »Jeg har det rigtig dårligt med, at jeg ramte en politimand«

En 31-årig mand affyrede seks skud med et romerlys under en coronademonstration i januar. Onsdag fik han en ubetinget fængselsstraf, som er blevet skærpet efter den omstridte paragraf 81d.

Under en Men In Black-demonstration på Rådhuspladsen i København 9. januar rettede en 31-årig mand fra Otterup på Fyn fyrværkeri mod politiet og ramte en betjent. I retten sagde den 31-årige, at han bare er en ganske almindelig familiefar, som gerne vil arbejde og passe på sin datter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg har det virkelig dårligt med det, der er sket. Det skal ikke ske igen. Jeg er slet ikke sådan en type her.«

Sådan lød det fra en bevæget 31-årig mand, der måtte hive lommetørklæder frem og duppe øjnene, da han onsdag sad på anklagebænken i Københavns Byret.

Manden, der er fra Otterup på Fyn, affyrede seks skud med et romerlys under en Men In Black-demonstration på Rådhuspladsen i København 9. januar 2021. Et af skuddene ramte en politimand i tjeneste.

Selv hævdede den 31-årige i retten, at han hverken deltog i demonstrationen eller i det hele taget sympatiserede med Men In Black, der afholdt demonstrationen for at vise utilfredshed med landets coronarestriktioner.

Fynboen blev onsdag eftermiddag idømt et år og seks måneders ubetinget fængsel for vold mod politiet og forstyrrelse af den offentlige orden.

Dommen er forhøjet ved brug af den omstridte paragraf 81d i Straffeloven. Den kan gøre straffen højere, maksimalt fordoble den, hvis »overtrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien«.

Kendte ikke til demonstrationen

Den dømte, der har arbejdet som sikkerhedsvagt i et stormagasin, var iklædt en beige trøje og grå habitbukser i retten.

Fra vidnesskranken forklarede den 31-årige, at han umiddelbart ikke kendte til Men In Black eller demonstrationen, inden han befandt sig på Rådhuspladsen om aftenen 9. januar. Han var blot rejst fra Fyn til København sammen med en veninde sent den eftermiddag for at mødes med to andre.

De fire venner drak øl foran 7-Eleven ved Rådhuspladsen, da demonstrationen udfoldede sig på selvsamme plads, forklarede den dømte.

»Vi var da lidt nysgerrige. Men det var ikke os, der demonstrerede. Vi stod bare og kiggede,« sagde den 31-årige.

Så hvorfor affyrede fynboen skud med romerlys, ville senioranklager Tanja Søderlund vide.

»Jeg tænkte mig ikke rigtig om. Det var nok, fordi der var rav i den. Stemningen. Kaos,« svarede han.

Anklagemyndigheden havde imidlertid den opfattelse, at den dømte tog til København for at deltage i demonstrationen. I dommen lagde man da også vægt på, at den 31-årige måttet have kendt til demonstrationens formål.

»Vi mener, at når man har været ved den her demonstration i en periode, kan man ikke undgå at have fundet ud af, hvad det er for en demonstration, og at den kan henføres til covidpandemien,« sagde dommer Merete Engholm under domsafsigelsen.

Et romerlys. Seks skud.

Episoden, hvor den 31-årige affyrede de seks skud med et romerlys, er filmet.

I retten afspillede anklageren videoen. Her så man ildkuglerne, én efter én, suse ud af det rør, som den 31-årige tilsyneladende holdt i hånden.

Ildkuglerne strøg fremad, og en af dem ramte en politimand på armen.

Politiassistenten fortalte i retten, at han først ikke troede, at det var ham, der var blevet ramt af det pågældende skud. Men når han ser videoen, kan han »tydeligt se«, at det er ham, der bliver ramt.

»Der blev skudt så mange romerlys imod os og kastet så mange kanonslag, at jeg på et tidspunkt stoppede med at lægge mærke til det. Jeg registrerede, at der blev skudt og fik afveget nogle med armen, som var ved at ramme mig i ansigtet,« sagde politiassistenten.

Den 31-årige mindes, at han affyrede romerlyset hen over menneskemængden. Han ville ikke skade eller ramme nogen, forsikrede han.

»Jeg har det rigtig dårligt med, at jeg ramte en politimand. Jeg har det rigtig dårligt med, at jeg har været til fare. Og jeg har det dårligt med, at min kæreste sidder deromme (i retssalen, red.) og mangler mig. Og min datter mangler mig,« sagde den 31-årige i retten.

Den dømte er ikke tidligere straffet, og anklageren anerkendte, at han havde gode personlige forhold. I retten var flere af tiltaltes familiemedlemmer dukket op. Heriblandt hans kæreste, der også var tydeligt berørt. De to bor sammen og har en mindre datter.

Den 31-årige blev anholdt lige efter skuddene 9. januar, og han har været varetægtsfængslet siden 10. januar.

»Relevant og rigtig paragraf«

Dommen lægger sig i forlængelse af andre domme, hvor personer, der har overtrådt loven til demonstrationen 9. januar, har fået deres straffe forhøjet efter den omtalte paragraf 81d.

Det gælder blandt andre en 30-årig kvinde, som i begyndelsen af marts blev idømt to års ubetinget fængsel for vold og grov forstyrrelse af den offentlige orden. I dommen stod det klart, at lovovertrædelserne under andre omstændigheder ville blive takseret til et år.

Dernæst er en 23-årig mand idømt et år og tre måneders fængsel for blandt andet at have kastet tre sten og råbt efter politiet ved samme demonstration.

I kølvandet på dommene har flere partier kritiseret 81d. Kritikken er dog prellet af på Justitsminister Nick Hækkerup (S), som overfor Berlingske har kaldt paragraffen »relevant og rigtig«.

Loven, hvor 81d indgår, har en solnedgangsklausul og udløber ved årets udgang.

Den 31-årige fynbo nægtede sig skyldig i retten, og han overvejer nu, om han skal anke sin dom.