Klasse på Hørsholm Skole dropper Forældreintra

En klasse på Hørsholm Skole dropper Forældreintra i én måned. Dermed fører skolen den omdiskuterede anbefaling fra regeringens stresspanel ud i livet.

På Hørsholm Skole dropper én klasse Forældreintra i én måned og puster i stedet støvet af kontaktbogen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Tirsdag gav regeringens stresspanel sin første anbefaling: Luk Forældreintra – genindfør kontaktbog.

»Nej tak,« sagde både undervisningsminister Merete Riisager (V) og Kommunernes Landsforening. Andre afviser anbefalingen mindre diplomatisk.

På Hørsholm Skole i Nordsjælland skabte det tirsdag heftig diskussion på lærerværelset med argumenter både for og imod at følge anbefalingen. Men det korte af det lange er, at skolen har besluttet, at én klasse i én måned dropper det forkætrede »intra« og bruger kontaktbog.

Eksperimentet forklarede Henrik Højstrøm, afdelingsleder for mellemtrinnet på Hørsholm Skole, først til folkeskolen.dk. Til Berlingske uddyber han:

»Kort sagt skal vi blive klogere på vores praksis. Hver eneste dag forventer vi, at vores elever skal kaste sig ud i nye forsøg, nye tiltag, ny læring. Nu skal vi tage vores egen medicin,« siger Henrik Højstrøm.

Henrik Højstrøm, afdelingsleder for mellemtrinnet på Hørsholm Skole

»Hver eneste dag forventer vi, at vores elever skal kaste sig ud i nye forsøg, nye tiltag, ny læring. Nu skal vi tage vores egen medicin.«


Inden forsøget træder i kraft, skal forældrebestyrelsen informeres. Kontaktforældrene skal helst også være med på det. Og så skal klassen udpeges – sandsynligvis bliver det en 5.- eller 6.-klasse.

Afdelingslederen forklarer også, at to lærere har meldt sig til forsøget. Den ene – skolens IT-vejleder – er skeptisk over for stresspanelets anbefaling. Den anden er mere positiv over for anbefalingen og skeptisk over for den enorme mængde af oplysninger, der ruller gennem Forældreintra.

En lille prop i informationsstrømmen

Giver stresspanelets anbefaling om at lukke Forældreintra i dine øjne god eller dårlig mening?

»Jeg forstår godt, at man kan tænke: Bliver du virkelig stresset over at få beskeder som: »Hey, husk lige gummistøvler i morgen i skoven«,« siger Henrik Højstrøm.

»Er det hårdt og svært? Nej, selvfølgelig ikke. Men man skal se det i den kontekst, at vi bliver fyldt med informationer, der skaber krav og ikke mindst krav til sig selv. På den måde synes jeg, det er rigtigt set af stresspanelet,« siger han.

Vil du sige, at I på Hørsholm Skole opfatter Forældreintra som en stressfaktor?

»Jeg er ikke i tvivl om, at nogle oplever Forældreintra som en stressfaktor. Det hører vi fra forældre, og det tror jeg, man kan høre på en hvilken som helst skole. Men jeg kan ikke generalisere så hårdt, som du lægger op til,« siger Henrik Højstrøm.

Han tilføjer så:

»Men alene diskussionen på vores lærerværelse forleden og blandt fagfolk, der hver dag arbejder med 700 elever og deres forældre, var nok til at synliggøre relevansen af stresspanelets anbefaling. Og vi synes, det er spændende nu at gøre forsøget.«