Forstå valgkampen på tre minutter: »Mindre end to uger inde i valgkampen kaster han håndklædet i ringen«

Mette Frederiksen er forbløffet, regeringspartnerne er chokerede og kommentatorerne mener, at det er »Helt på månen« af Lars Løkke Rasmussen at foreslå en S-V-regering.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) signerer en ny bog om sig selv, "Befrielsens øjeblik", hos en boghandleren Arnold Busck på Købmagergade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

På den niende dag i valgkampen lykkedes det endelig for den siddende statsminister at erobre dagsordenen. Der i dag én stor historie fra valgkampen, nemlig Lars Løkke Rasmussens bog »Befrielsens øjeblik«. I denne bog, som journalisten Kirsten Jabosen har skrevet på blot to måneder, foreslår Lars Løkke Rasmussen nemlig en S-V-regering. Og det har ført til vild opstandelse.

Politiske kommentatorer bryder sig ikke om situationer, de ikke selv har kunnet forudse, og reaktionen på Løkkes bog er ladet med sportsmetaforer og stærke tillægsord.

»Mindre end to uger inde i valgkampen kaster han håndklædet i ringen og smider sine regeringspartnere under bussen. Jeg tror ikke, mange af de Venstre-folk, som er ude at føre kampagne for hans genvalg, fatter hvad han har gang i,« sagde Hans Engell f.eks. til A4.

»Det er en desperat og desillusioneret udmelding. Hele udgivelsen har karakter af, at han har sluppet tøjlerne og har givet op. Man må næsten spørge sig selv, om han træder tilbage som statsminister før valget,« konstaterer Lars Trier Mogensen.

»En SV-regering efter næste valg er ikke meget mere realistisk end drager og is-zombier. Skal man sætte procenter på, er der måske én procents chance for, at valget i 2019 munder ud i en SV-regering,« lyder det fra Altingets Erik Holstein.

Mette Frederiksen ventede til sent på eftermiddagen med at kommentere forslaget. Tryg i stabile meningsmålinger erklærede hun, at hun var forbløffet, men afviste så tanken.

Dagens tal

Er 167. På side 167 i »Befrielsens øjeblik«, forklarer Lars Løkke Rasmussen, hvorfor det vil være en god idé at danne en S-V-regering. Efter 12 siders overvejelser frem og tilbage bliver Lars Løkke Rasmussen spurgt, hvordan han tror, at vælgerne vil tage imod sådan et forslag.

»Måske tror de, at jeg bare vil redde min ministerbil,« svarer han.

Dagens overraskelse

Er timingen i Lars Løkke Rasmussens bogudgivelse. Selve budskabet om at søge øget samarbejde mellem de store midterpartier, imens yderfløjene bliver mere skingre og ultimative i deres krav, ligger i direkte forlængelse af Lars Løkke Rasmussens nytårstale, hvor han talte bekymret om populismens fremmarch ude i verden og behovet for at stå sammen. Men han har selv valgt valgdatoen, og han har selv valgt udgivelsesdatoen for sin bog. Hvorfor midt i valgkampen?

Som Altingets chefredaktør konstaterer:

»Det er lidt som bokseren, der ligger til tælling i ringen, og dommeren har talt til otte, og når han når til ti, er kampen slut. Og så rækker den slagne Lars Løkke armen i vejret og siger: hør her, skal vi ikke kalde det uafgjort?«

Dagens foto

Er af finansminister og næstformand i Venstre, Kristian Jensen, der diskuterer med sin særlige rådgiver Christoffer Arzrouni, før han skal svare på spørgsmål om Lars Løkke Rasmussens bogudgivelse.

Kristian Jensen (V) rådfører sig med sin rådgiver Christopher Arzrouni, inden ministeren møder pressen for at tale om Løkkes bog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Dagens analyse

Er skrevet af Berlingskes egen Bent Winther, der fokuserer på det nye spillerum, der med forslaget om en S-V-regering åbner sig for Det Radikale Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti.

Dagens politiske podcast

Er i dag Den Korte Radioavis på Radio 24syv, for der er andet end bogstavkabaler i dansk politik. Kirsten Birgit Schøtz Kretz Hørsholm går i dybden med Stram Kurs' politik og lader Rasmus Paludan tale ud.

Dagens citat

Kommer fra pressemødet, hvor Lars Løkke Rasmussen præsenterede sin bog.

»Mange danskere spørger mig, Kunne i store erfarne midterpartier dog ikke prøve at løfte opgaven i fællesskab? Er der ikke en voksen til stede? Den voksne vil jeg gerne være«.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med

I morgen

Liberal Alliance præsenterer et nyt boligpolitisk udspil under overskriften »Mere frihed til boligejere«, og så inviterer Lars Løkke Rasmussen (V), Sophie Løhde (V), Morten Løkkegaard (V) og Claus Hjort Frederiksen (V) vælgere og deres hunde til en tur i skoven, til en uformel dialog og en god portion frisk luft i Geelskov Hundeskov.