Fængslet i terrorsag er tidligere anholdt for attentatplaner mod forsvarsministeren

Blandt de varetægtsfængslede i den aktuelle terrorsag har én tidligere været anholdt for attentatplaner mod tidligere forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Sagen løb ud i sandet.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de seks personer, som i sidste uge blev varetægtsfængslet og sigtet for planer om at begå et eller flere terrorangreb, har i den grad tidligere været i politiets søgelys:

I 2015 blev manden anholdt og mistænkt for terrorplaner mod daværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Det fremgår af retsdokumenter, som Berlingske har gennemgået.

I alt blev tre personer dengang anholdt, efter politiet og Politiets Efterretningstjeneste, PET,  ifølge Ekstra Bladet havde set dem ved forsvarsministerens bopæl. To blev anholdt i Ishøj og Taastrup, mens kampklædte betjente anholdt den tredje mand på en landevej på Sjælland.

Advokat Bjørn Elmquist var forsvarer for en af de anholdte for attentatplanerne mod forsvarsministeren, og han husker det som en særdeles tynd sag:

»Som jeg erindrer omstændighederne, var en bil med sorthårede fyre med skæg kørt rundt i Københavns Sydhavns-kvarter. Nogen havde observeret, at de var kørt ad ramper ned i parkeringskældre under ejendomme i det område, hvor forsvarsministeren boede. Men der var ikke meget kød på sagen, og den blev hurtigt opgivet,« fortæller Bjørn Elmquist.

Advokat Andro Vrlić var forsvarer for en af de andre, som var mistænkt for attentatplaner:

»Så vidt jeg kan se, blev min klient aldrig nogensinde sigtet i sagen. Politiet bekræftede også, at efterforskningen blev indstillet i forhold til ham. Så ja, den sag løb – som jeg husker det – hurtigt ud i sandet,« siger Andro Vrlić.

Tætte forbindelser til Syrien-jihadister

Den samme mand, som er varetægtsfængslet i den aktuelle terrorsag, og som i 2015 blev anholdt for attentatplaner, har nære forbindelser til Syrien-jihadister, ligesom han selv har været en del af den islamistiske gruppe Millatu Ibrahim, fremgår det af retsdokumenterne, som Berlingske har gennemgået.

Flere personer i mandens omgangskreds er kommet tilbage fra borgerkrigen i Syrien og er blevet dømt i Danmark for at tilslutte sig Islamisk Stat. Andre i hans nære omgangskreds er blevet dræbt i Syrien, herunder én person, som er omtalt i en længere propagandavideo fra Islamisk Stat.

Den aktuelle terrorsag er nu gået ind i sin anden uge. Onsdag og torsdag i sidste uge blev i alt 22 personer anholdt i politiaktioner på kryds og tværs af landet. 13 blev løsladt efter afhøring hos politiet, mens anklagemyndigheden ønskede ni varetægtsfængslet. Tre blev løsladt efter, at de torsdag og fredag var i grundlovsforhør i Københavns Byret.

Status er, at dommere har vurderet, at der er grundlag for at varetægtsfængsle seks personer frem til 8. januar 2020, mens politiet fortsætter efterforskningen.

Tre – to mænd og en kvinde – er mistænkt for at forsøge at anskaffe komponenter til fremstilling af sprængstoffet TATP til en eller flere terrorhandlinger i Danmark eller udlandet.

To mænd – herunder manden som i 2015 blev anholdt for attentatplaner – er mistænkt for forsøg på »at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition« med henblik på at begå en eller flere terrorhandlinger »et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet«.

»Drevet af et militant, islamistisk motiv«

Alle fem nægter sig skyldig.

En sjette person blev varetægtsfængslet i en relateret sag i Odense, men retsmødet blev holdt bag dobbelt lukkede døre, og offentligheden får ikke oplyst politiets mistanke mod ham.

Efter onsdagens landsdækkende aktion med anholdelser og ransagninger holdt politiet og PET et hasteindkaldt pressemøde foran Københavns Politigård, hvor myndighederne fastslog, hvad der i deres øjne er sagens omdrejningspunkt.

»Det er vores vurdering, at de personer er drevet af et militant, islamistisk motiv,« sagde PETs operative chef, Flemming Drejer.

Alle terrorsagens seks varetægtsfængslede er beskyttet af navneforbud. Det er også vigtigt at understrege, at ingen af dem er blevet tiltalt eller dømt for at planlægge terrorhandlinger, ligesom myndighederne endnu ikke har lagt frem, hvad mistanken mod de seks fængslede personer bygger på.