Terrormistænkt har tæt forbindelse til personer udrejst til Islamisk Stat

I alt seks personer blev denne uge varetægtsfængslet for planer om at begå en eller flere terrorhandlinger. En af dem har forbindelse til personer fra Danmark, som har tilsluttet sig militante grupper i Syrien.

21 personer blev i december 2019 anholdt i en terrorsag, der begyndte med en større politiaktion i syv politikredse landet over. Arkivfotoet er fra efterfølgende grundlovsforhør i Københavns Byret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En af de unge mænd i 20erne, som denne uge blev varetægtsfængslet for – ifølge politiet – at have planlagt et eller flere terrorangreb, har forbindelse til flere fremtrædende personer i det islamistiske miljø i København.

Det fremgår bl.a. af retsdokumenter, som Berlingske har læst, at den unge mand har været en del af den islamistiske gruppe Millatu Ibrahim – som DR først beskrev torsdag.

Derudover har han ifølge retsdokumenterne tætte relationer til en række personer, som er rejst fra Danmark til krigen i Syrien, herunder både medlemmer af Millatu Ibrahim og personer fra gruppen Kaldet til Islam.

Begge grupper er herhjemme mest kendt for blandt andet at fordømme demokrati og »menneskeskabte love«, for forsøg på at oprette »shariazoner« i københavnske boligområder og for at opfordre unge muslimer til at rejse til Syrien.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er omkring 150 personer siden 2012 rejst fra Danmark til krigen i Syrien, heraf er en del vendt hjem, andre er blevet dræbt, og et fåtal opholder sig stadig i konfliktzonen.

I den unge varetægtsfængslede mands omgangskreds er der flere hjemvendte fra krigen i Syrien, som i Danmark blevet dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat, viser retsdokumenterne.

Andre af den unge mands relationer er udrejste fra Danmark, som er blevet dræbt i Syrien.

En af sidstnævnte er omtalt i en længere propagandavideo udgivet af Islamisk Stat.

Her hylder terrorbevægelsen ham for at have forladt sit »nemme liv« i Danmark og i stedet være rejst til Syrien for at kæmpe for terrorbevægelsen på slagmarken, hvor han angiveligt er omkommet.

Navneforbud og sparsomme informationer

Lige som de andre sigtede i den aktuelle sag er den terrormistænkte unge mand beskyttet af et navneforbud, og Berlingske beskriver ham derfor ikke nærmere.

Det er også værd at bemærke, at ingen endnu er blevet hverken tiltalt eller dømt for de – ifølge politiet – planlagte terrorangreb i Danmark eller udlandet.

Offentligheden ved i det hele taget meget lidt om, hvorfor 22 personer onsdag blev anholdt i en næsten landsdækkende politiaktion, og hvad politimyndighederne bygger deres mistanke på.

Mens politiaktionen fandt sted onsdag holdt Københavns Politi og PET et hasteindkaldt pressemøde. Her fortalte operativ chef i PET, Flemming Drejer, at baggrunden for den store politiaktion var, at en gruppe personer »blandt andet har skaffet sig remedier til at fremstille sprængstoffer« og »har forsøgt at fremskaffe skydevåben«.

»Det er vores vurdering, at de personer er drevet af et militant, islamistisk motiv,« tilføjede PET-chefen.

GRAFIK

Af de 22 anholdte blev 13 løsladt efter afhøring hos politiet. Ni blev torsdag begæret varetægtsfængslet, og heraf blev tre løsladt.

Tilbage er seks personer, som dommere fandt grundlag for at varetægtsfængsle, mens politiet efterforsker sagen videre.

Tre af dem – en kvinde og to mænd – er fængslet under mistanke om forsøg på terrorisme, »idet de sigtede gennem samtaler og møde, ved anvendelse af instruktioner i fremstilling af sprængstoffer og ved anskaffelse af komponenterne til fremstilling af sprængstoffet TATP og andre eksplosivstoffer m.v. gjorde forberedelser til fremstilling af en eller flere bomber til brug for en eller flere terrorhandlinger på et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet, hvilket mislykkedes, idet de sigtede blev anholdt«.

To mænd – herunder den unge mand, som har forbindelse til flere syrienjihadister – er blevet fængslet under mistanke om forsøg på »at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition« med det formål at begå en eller flere terrorhandlinger på »et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet«.

Alle fem blev fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret – og alle fem nægter sig skyldig.

En sjette person er blevet varetægtsfængslet i en relateret sag i Odense, men her er retsmødet holdt for såkaldt dobbelt lukkede døre. Offentligheden får derfor end ikke indsigt i mistanken mod ham.

Ifølge B.T arbejder den anholdte fra Fyn i en virksomhed, som leverer »udstyr til brug af blandt andet Forsvaret og Politiet«.