21 sigtet for at planlægge terror – ville lave bomber og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition

I Københavns Byret blev omridset af en omfattende terrorsag tegnet torsdag. Her blev otte af de 21 anholdte fremstillet i grundlovsforhør.

 

Hvis mistanken mod otte af de anholdte i onsdagens store antiterroraktion holder, så har politiet og efterretningstjenesten forpurret et eller flere potentielt voldsomme terrorangreb med bomber og skydevåben.

I alt blev 21 personer anholdt i den koordinerede aktion onsdag. 13 er blevet løsladt, men er stadig sigtet for terrorparagraffen, straffelovens § 114.

De øvrige otte blev ved middagstid fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret med en begæring fra politiet og efterretningstjenesten om varetægtsfængsling. De otte nægter sig skyldig i anklagen.

Retsmøderne foregik for lukkede døre, og derfor har offentligheden alene fået indblik i, hvad sagen overordnet handler om – ikke hvilke beviser politiet fremlægger.

Ved grundlovsforhøret havde anklagemyndigheden delt de otte sigtede op i to retssager:

I den ene sag er to mænd og en kvinde sigtet for forsøg på at begå terror, »idet de sigtede gennem samtaler og møde, ved anvendelse af instruktioner i fremstilling af sprængstoffer og ved anskaffelse af komponenterne til fremstilling af sprængstoffet TATP og andre eksplosivstoffer m.v. gjorde forberedelser til fremstilling af en eller flere bomber til brug for en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet, hvilket mislykkedes, idet de sigtede blev anholdt«.

TATP går også under navnet »Satans mor« og er et særdeles eksplosivt og ustabilt sprængstof, der kan laves i en køkkenvask og med få komponenter. Det skulle ifølge sigtelsen bruges til at sprænge en eller flere bomber i Danmark eller udlandet.

De to mænd er begge kun 21 år gamle. Den ene var i retten klædt i sorte Adidas-sko, sort Ralph Lauren-træningssæt og havde fuldskæg og hestehale. Han rykkede uroligt på stolen: Skiftevis sad han foroverbøjet – skiftevis med korslagte arme. Den anden mand var også klædt i sort bortset fra de lyse plastikposer, han havde på fødderne. Han sad tilbagelænet med armene over kors. Kvinden, 38 år, bar en traditionel sort islamisk dragt, der kun viste hendes ansigt, og havde lange handsker på. Dem slog hun opgivende ud med, da anklageren bad hende bekræfte tidspunktet, hvor hun blev anholdt.

I den anden del af sagen er fire mænd og en kvinde ligeledes sigtet for at ville begå en eller flere terrorhandlinger på »et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet«. De fem har ifølge anklagemyndigheden forsøgt »at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition« til det formål.

De blev fremstillet i retssal 27 i Dommervagten i København: Fire unge mænd mellem 21 og 26 år, iført almindeligt hverdagstøj; hættetrøjer, skjorter og praktiske bukser. Den ene med langt skæg og en anden med lange krøller. Den femte, en 26-årig tildækket kvinde, lod kun sit ansigt se og var flankeret af en kurdisk tolk.

Summen af de oplysninger tegner det første omrids af en af de senere års mest omfattende og alvorlige terrorsager.

GRAFIK

Drevet af »militant, islamistisk motiv«

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, lå der et religiøst motiv bag terrorplanerne.

»Det er vores vurdering, at de personer er drevet af et militant, islamistisk motiv,« sagde PETs operative chef, Flemming Drejer, på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Torsdag eftermiddag reflekterede statsminister Mette Frederiksen (S) over aktionen:

»Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig. Fremmedkrigere, der vender hjem. Radikalisering af personer i kriminelle miljøer. Mennesker, der med alle midler vil bekæmpe Danmark, vores værdier og den måde, vi lever vores liv på. Fanatikere,« skrev Mette Frederiksen på Facebook:

»I går var en påmindelse om den fortsatte terrortrussel. At vi skal tage truslen alvorligt. Der findes mennesker, der vil os det ondt. Som har viljen og midlerne til at begå terrorangreb mod Danmark.«

Udover de 21 anholdte under onsdagens store aktion er endnu en person ifølge TV 2 anholdt på Fyn og blev torsdag fremstillet i grundlovsforhør i Odense Byret for såkaldt dobbelt lukkede døre. Det indebærer, at det end ikke bliver offentligt kendt, hvorfor vedkommende er blevet anholdt.

Samtidig skriver det norske medie NRK, at onsdagens aktion i Danmark har forbindelse til anholdelsen af en norsk mand, som den norske sikkerhedstjeneste PST pågreb i september 2019. Oplysningen er bekræftet af PST. Den norske mand havde via internettet forbindelse til en eller flere af de anholdte i Danmark.

Udover Politiets Efterretningstjeneste var syv politikredse onsdag en del af aktionen, hvor omkring 20 adresser landet over – fra Aalborg til Fyn, Herning, Aarhus Vest og Hovedstaden – blev ransaget.

En ud af efterhånden mange terrorsager

Politiaktioner af den kaliber er usædvanlige, selv om danske retssale gennem de seneste årtier har håndteret en efterhånden lang række terrorsager.

Med 21 anholdte er den nuværende sag på det parameter allerede blandt de største danske terrorsager. Men der kan være langt fra anholdelse til en fængselsstraf.

I den såkaldte Glostrup-sag fra 2005 blev 25 anholdt, men i sidste ende blev én person dømt i Danmark. En dengang 17-årig mand blev idømt syv års fængsel for at have planlagt et terrorangreb et ukendt sted i Europa.

I den såkaldte terrorsag fra Glasvej i 2007 blev otte personer anholdt, og kun to af dem endte med at blive dømt for at planlægge et terrorangreb med en TATP-bombe et ukendt sted. De to fik henholdsvis 12 og syv års fængsel.

Derudover er det opsigtsvækkende, at den aktuelle terrorsag geografisk set tilsyneladende har tråde til det meste af landet.

Det er også opsigtsvækkende, at efterretningstjenesten tilsyneladende slog til mod netværket på et tidligt tidspunkt i den påståede terrorplanlægning, idet de otte alene er sigtet for »forsøg på« eksempelvis at finansiere og købe skydevåben.

Det står i kontrast til den såkaldte svenskersag fra 2010, hvor fire personer fra Sverige kørte til Danmark, overnattede og dagen efter igen satte sig ind i deres lejede bil og kørte mod JP/Politikens Hus for at begå et terrorangreb. Undervejs blev de stoppet af politiet, som havde fulgt dem nøje helt fra Sverige og i bilen fandt plastikstrips og skydevåben. De fire fik hver 12 års fængsel.

I andre sager er det imidlertid endt med terrordomme, selv om politiet har slået tidligt til. Senest blev en 32-årig syrisk flygtning og Islamisk Stat-sympatisør fra Sverige idømt 12 års fængsel i byretten i København. I ledtog med en anden dømt terrorist fra Tyskland, omtalt som Tændstikmanden, planlagde han at lave en bombe og sprænge den et ukendt sted i København.