Terrordom: Tændstikmandens kumpan idømmes 12 års fængsel og udvisning for terrorplaner mod København

Den 32-årige mand var overbevist islamist og tidligere tiltalt for terror i Sverige. Alligevel lykkedes det ham at planlægge endnu et terrorangreb, hvor han ville detonere sprængladninger og dræbe tilfældige i København.

Terrordømte Moyed Al Zoebi fik mandag udmålt sin straf i Københavns Byret. Moyed Al Zoebi har ophold i Sverige, men er oprindeligt fra Syrien, hvor han er uddannet makeup-artist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En 32-årig syrer er blevet idømt 12 års fængsel og udvisning for bestandigt i Københavns Byret for at planlægge et terrorangreb i København.

Dermed er der sat et foreløbigt punktum i den såkaldte tændstiksag, hvor to mænd i 2016 drog mod København for at detonere sprængladninger og stikke tilfældige mennesker ihjel.

Den ene af de to, Dieab Khadigah, blev allerede i 2017 idømt seks et halvt års fængsel ved en tysk domstol. Tysk politi blev alarmeret, da manden i november 2016 blev stoppet på vej til Danmark med 17.460 tændstikker, 17 batterier, seks walkie-talkier og to køkkenknive i sin taske. Dieab Khadigah blev kendt i medierne som tændstikmanden.

Den 32-årige Moyed Al Zoebi, der i dag fik udmålt sin straf, skulle ifølge anklagemyndigheden have mødtes med tændstikmanden på Københavns Hovedbanegård om eftermiddagen 19. november 2016.

Under sagen har Moyed Al Zoebi afvist mødet på Hovedbanegården, ligesom han har nægtet ethvert kendskab til Dieab Khadigah. Imidlertid har anklagemyndigheden fremlagt beviser på, at de to mænd kommunikerede med hinanden – blandt andet på den krypterede beskedtjeneste WhatsApp.

Desuden er det kommet frem i retten, at Moyed Al Zoebi i dagene op til 19. november 2016 søgte på internettet efter sange om jihad, martyrium og paradis.

Moyed Al Zoebi blev kendt skyldig i forsøg på terror allerede 11. april, mens strafudmålingen først fandt sted mandag. Retten mener, at den 32-årige sympatiserer med terrorbevægelsen Islamisk Stat, ligesom retten har fundet det bevist, at han – i forening med andre – havde planlagt at fremstille en bombe af ingredienserne i tændstikmandens taske.

Anklagemyndigheden mener, at en tredje person var involveret i terrorplanerne, men det er ikke lykkedes efterforskerne ved Københavns Politi eller PET at finde vedkommende.

Den 32-årige syrer har anket sagen til Østre Landsret.

Brandattentat

Der har været få oplysninger fremme om Moyed Al Zoebi. Men retsdokumenter fra Sverige og Danmark fortæller historien om en mand, der var overbevist islamist, tidligere tiltalt for terror, og som havde direkte kontakt til Islamisk Stat.

I september 2015 ansøgte syriske Moyed Al Zoebi om asyl i Sverige sammen med sin hustru og parrets søn. De blev placeret i en mindre by i det nordlige Skåne. Kort tid efter var familien involveret i en alvorlig bilulykke, hvor ægteparrets søn omkom.

Sønnens død ramte ifølge de svenske retsdokumenter parforholdet hårdt, og i efteråret flyttede hustruen ind hos sin bror i Malmø – men parret var angiveligt stadig i kontakt.

En oktobernat i 2016, i et øde industrikvarter i Malmø, blev der kastet to brandbomber ind i en shiitisk moske. Moskeen var tom, og ingen personer omkom, men de materielle skader løb op i en million svenske kroner.

Masteoplysninger viste senere, at Moyed Al Zoebi havde været i området, og klokken 4.32 havde han modtaget en SMS fra sin hustru med teksten »må Gud beskytte dig«.

Islamisk Stat sympatisør

Da svensk politi ransagede Moyed Al Zoebis hjem, fandt man en computer med Islamisk Stats sorte flag som baggrundsbillede. På computeren gemte der sig tilmed flere propagandafilm fra Islamisk Stat samt en bombeopskrift.

På Facebook-messenger havde Moyed Al Zoebi skrevet til et familiemedlem, at han ønskede at »dø martyrdøden«.

Moyed Al Zoebi forklarede i retten i Sverige, at han befandt sig i området, fordi han var faret vild på vej hjem fra et besøg hos sin hustru. Den svenske domstol vurderede dog, at Moyed Al Zoebis forklaringer i flere tilfælde var utroværdige efterrationaliseringer.

Men der var ingen tekniske beviser, fingeraftryk eller tilståelse – og industrikvarteret i Malmø havde desuden generelt været hårdt plaget af kriminalitet og hærværk i perioden. Moyed Al Zoebi blev frikendt.

Den nu 32-årige var altså en fri mand, da han tog mod København 19. november 2016 med henblik på at begå terror.

Moyed Al Zoebi blev 11. april 2019 kendt skyldig i forsøg på terror – dømt efter straffelovens paragraf 114.