Efter problemer med blodpropper: Statens Serum Institut anbefaler ny vaccineteknik

For en sikkerheds skyld ændrer Statens Serum Institut nu retningslinjer for, hvordan sundhedspersonalet bør føre nålen ind, når de vaccinerer mod coronavirus.

Indtil videre skal stemplet trækkes let tilbage, når man bliver vaccineret mod coronavirus. Kommer der blod med, må man stikke på ny. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de potentielle kilder til usædvanlige bivirkninger ved coronavaccinationer bliver nu ændret.

Det drejer sig om selve metoden til at stikke nålen ind, hvor Statens Serum Institut (SS) har ændret anbefaling.

Flere danske læger har nemlig udtrykt bekymring for, at en udbredt teknik kan have været en af årsagerne til, at flere personer rundt om i Europa har udviklet dødelige blodpropper efter at være blevet stukket med coronavaccinen fra AstraZeneca.

Der er endnu ikke fundet nogen sammenhæng mellem dødsfaldene og stikkemetoden, men af »forsigtighedsprincip« har SSI valgt at reagere på bekymringen med den nye anbefaling, skriver instituttet på sin hjemmeside.

Coronavacciner skal nemlig sprøjtes ind i musklen, intramuskulært som det hedder. Og for at sikre sig, at nålen ikke i stedet har ramt et blodkar, anbefales det nu, at man trækker stemplet lidt tilbage for at se, om der følger blod med. Sker det, må man stikke igen, inden vaccinen sprøjtes ind.

Sædvanligvis er det ikke nødvendigt at trække stemplet tilbage for at give en vaccine, skriver SSI, men indtil videre er det altså den nye anbefalede metode. I forvejen har Sundhedsstyrelsen længe anbefalet samme metode.

Teorien er nemlig, at noget af vaccinen ellers kan trænge ind i blodkarrene og videre til hjertet og lungerne, har overlæge og professor i klinisk mikrobiologi ved Rigshospitalet, Niels Høiby, tidligere sagt til Berlingske:

»Det kan i værste fald give en så voldsom inflammatorisk reaktion, at det kan give flere små blodpropper i blandt andet lungerne,« siger Niels Høiby.

Ikke påvist

I alt er der indberettet blodpropper hos mindst ti borgere i Danmark, som har fået AstraZeneca-vaccinen, oplyser Lægemiddelstyrelsen. To er døde. Det er dog endnu uvist, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

Hidtil går den væsentligste mistanke dog i en anden retning end stikkemetoden.

I sidste uge erklærede Det Europæiske Lægemiddelagentur, at AstraZeneca-vaccinen er både »sikker og effektiv«, og at »fordelene overstiger ulemperne«. Men herhjemme fastholder Sundhedsstyrelsen, at det er for tidligt at tage AstraZenecas vaccine i brug igen. Samme melding lyder fra Sverige og Norge.

De norske sundhedsmyndigheder kommer med ny vurdering af vaccinen fredag.

De danske myndigheder vil i denne uge foretage en ny vurdering af sammenhængen med de sjældne blodpropper.