DI: Der kommer til at mangle 35.000 plejehjemspladser i 2030

Der mangler ikke bare sygeplejersker i sundhedsvæsenet. Ifølge Dansk Industri kommer der til at mangle op imod 35.000 plejepladser til ældre, og dertil kommer sundhedspersonale og sosu-assistenter.

Sundhedsreformen glemmer et hjørne af sundhedsvæsenets Bermudatrekant, mener Ældre Sagen. Ordet plejehjem er blot nævnt to gange i regeringens 140 sider lange sundhedsudspil, og ifølge Dansk Industri kommer der til at mangle 35.000 plejepladser i 2030. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, undrer sig over en del ting i regeringens sundhedsreform. Især manglen på kvalificeret arbejdskraft bliver stedmoderligt behandlet, mener Bjarne Hastrup, men der også en anden meget vigtig udeladelse.

»Jeg kan ikke forstå, at regeringen ikke tænker plejeboliger ind, når de taler om, at ældre patienter bliver tabt i Bermudatrekanten mellem sygehuse, praktiserende læger og kommuner. Ganske ofte skal de ældre patienter have en plejehjemsplads, og det halter gevaldigt ude i kommunerne,« siger Bjarne Hastrup.

Sundhedsreformen glemmer simpelthen et hjørne af Bermudatrekanten. Ordet plejehjem er blot nævnt to gange i regeringens 140 siders lange sundhedsudspil.

Ifølge en analyse fra Dansk Industri lever hver fjerde kommune ikke op til garantien om maksimalt 60 dages ventetid på en plejehjemsplads, og i samme analyse kan man læse hvorfor. I perioden mellem 2010 og 2017 er antallet af ældre over 67 år vokset fra  784.762 til 983.225. I samme periode har antallet af plejepladser stået bomstille. Faktisk er antallet faldet en smule fra 42.962 til 42.489.

»Vi ser ind i en fremtid, hvor antallet af ældre med plejebehov vokser markant. Hvis vi alene laver en demografisk fremskrivning, vil der i 2030 være brug for 35.000 flere plejeboliger,« siger branchedirektør i Dansk Industri, Jakob Scharff.

»Hvis vi optimistisk vurderer, at ældre fremover vil være sundere, vil der være brug for 13.500 plejeboliger. Uanset hvilket tal, vi tager udgangspunkt i, er det en kæmpe udfordring,« siger Jakob Scharff, som har et forslag på vegne af Dansk Industris medlemmer.

»Der står private investorer klar, som gerne vil bygge plejecentre og drive dem for kommunerne for en almindelig plejetakst, for lige nu ser det ikke ud til, at det er realistisk, at kommuner kan finde plads i anlægsbudgetterne til at imødekomme fremtidens behov. Der står investorer klar til at hjælpe,« siger Jakob Scharff.

Formand for ældreudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) Jette Skive (DF) mener, at flere kommuner er i gang med at løse problemet.

»Der bliver bygget nu flere steder, bl.a. i Aarhus, hvor jeg selv sidder i byrådet. Det er grotesk, når folk ikke kan komme på plejehjem. Der skal være plejehjemspladser til dem, der gerne vil på plejehjem, men der er altså også borgere, der gerne vil blive så længe som muligt i eget hjem,« siger Jette Skive.

»Hverken jeg eller KL har noget imod, at private hjælper til, men det er op til den enkelte kommune, hvordan de vil sikre, at der er plejeboliger nok,« siger Jette Skive.

Jette Skive, Dansk Folkeparti, er rådmand i Aarhus Kommune og formand for ældreudvalget i Kommunernes Landsforening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard.

Behov for flere ansatte

Men bygninger gør det ikke alene. Plejeboligerne skal også bemandes af sosu-assistenter og sygeplejersker, og her kan hverken Dansk Industri eller Kommunernes Landsforening pege på en simpel løsning.

»Den udfordring er enorm,« siger Jakob Scharff.

FOA regnede for nylig ud, at hver femte 16-årig skal uddannes til sosu-assistent, hvis fremtidens behov skal mødes.

»Det er jo svært at forestille sig. Vi har sat fokus på at nedbringe sygefraværet, men vi er også nødt til at se på teknologiske løsninger, og så er vi nødt til gøre faget attraktivt så medarbejdere i andre sektorer, kan se muligheden i at blive omskolet fra andre fag,« siger Jakob Scharff, som erkender, at det næppe er nok.

Kommunernes Landsforening er klar over problemets alvor, og Jette Skive håber på, at regeringen lytter.

»Alle kommuner har lagt hovedet i blød, og vi har udarbejdet 38 forslag til rekruttering til ældre- og sundhedssektoren, men det kræver, at vi får Christiansborg med,« siger formanden for KLs ældreudvalg.

»Jeg har faktisk undret mig over, at sosuer slet ikke er blevet nævnt i forbindelse med sundhedsreformen. Vi mangler dem, og vi kommer til at mangle dem i endnu højere grad. Uanset om ældre bliver udskrevet fra hospitalet til en plejeplads eller til eget hjem, så er der brug for sosu-assistenter og sygeplejersker, og det er altså ikke noget, vi kan trampe op fra den ene dag til den anden,« siger Jette Skive.

Ældre Sagen mener, at KL har fat i den lange ende med deres 38 forslag, men det rykker ikke noget, så længe det bare er forslag.

»Udfordringen er stor, men vi må bare konstatere, at både finansministeriet og de økonomiske vismænd siger, at Danmarks økonomi er solid også på sigt, så vi har brug for, at politikere og kommuner tager ansvar og løser problemet nu,« siger Bjarne Hastrup.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra ældreminister Thyra Frank (LA). Det har ikke været muligt inden deadline. Regeringen fremlægger fredag et forslag til at sikre rekruttering af sundhedspersonale på kort sigt.