Danmarks første friplejehjem er åbnet: »Mon ikke man kan købe sig ind?«

Det multinationale plejeselskab Attendo åbner sit første friplejehjem i Danmark og ser store vækstmuligheder i det, der med et grimt ord er blevet kaldt ældrebyrden.

Direktør for Attendo i Danmark Anders Sørensen viser 72-årige Birgitte Westergaard og 77-årige Anita Villumsen rundt på Danmarks første friplejehjem i Frederikssund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

De ældre damer hiver i Attendo Danmarks direktør, Anders Sørensen. Hans butik er fuld af kunder, og det vidste han godt, at den ville være. Hans butik er et plejehjem, og antallet af ældre i Danmark stiger kraftigt i de kommende år, hvilket har fået Kommunernes Landsforening til at advare om, at der i 2030 vil mangle 30.000 plejehjemspladser. Man skulle være en dårlig forretningsmand, hvis man ikke så muligheder i fremtidens efterspørgsel.

»Der er ikke en kommunal krone i det her plejehjem,« siger Søren Andersen stolt hen over lyden af den jazz-trio, der spiller »Somewhere Over the Rainbow« på tagterrassen på Lærkevej Plejecenter i Frederikssund.

Det er nu ikke helt rigtigt. Lærkevej Plejecenter er ifølge Attendo Danmarks første »friplejehjem«, hvilket betyder, at finansieringen af opførslen af plejehjemmet er sket udelukkende med private midler. Men beboerne bliver stadig visiteret til plejehjemmet, som får udbetalt den kommunale takst for den kommunale plejestandard af Frederiksund Kommune.

»Men mon ikke man kan købe sig ind,« spørger Katerina Nielsen, som er svært begejstret efter sin rundtur gennem plejehjemmets tre etager med tagterrasse, orangeri, spa, sportsbar og den prøvebolig, som Attendo viser frem.

Katerina Nielsen er 69 år gammel og har svært ved at få luft. Hun har lungesygdommen KOL og bor i dag i sin egen lejlighed, hvorfor hun med jævne mellemrum bliver indlagt, fordi hun vågner om natten og er ved at blive kvalt.

»Det er jo langsom kvælning, og jeg bliver meget angst. Jeg vil gerne være et sted, hvor der er nogen, som kan komme ind til mig om natten, når jeg bliver bange. Det er jo ikke for sjov at blive indlagt. Jeg har kendskab til en, der blev indlagt, og så fik han lungebetændelse og døde fire dage efter,« siger hun. Hun er endnu ikke blevet visiteret til plejehjem.

Katerina Nielsen (i midten) lider af lungesygdommen KOL, men er endnu ikke blevet visiteret til plejehjem, så hun vil prøve at betale sig vej ind på Attendos nyåbnede plejecenter Lærkevej i Frederikssund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Lige nu er det ikke muligt at købe sig ind, forklarer Søren Andersen.

»Det er noget af det, vi taler med kommunen om,« siger han.

Samarbejdet med Frederikssund Kommune er plejehjemmets eksistensberretigelse. Siden lovgivningen om friplejehjem blev vedtaget i 2015, har blandt andre Dansk Industri opfordret de danske kommuner til at gøre brug af ordningen, men af forskellige årsager er det først nu, det første friplejehjem åbner.

Profit i plejesektoren

Attendo Danmarks direktør Anders Sørensen fortæller åbent alle de interesserede ældre i Frederikssund, at Attendo selvfølgeligt driver plejehjemmet med et ønske om at tjene penge.

»Og det kræver selvfølgeligt, at folk gerne vil bo her, og at de, der bor her, er glade for at være her,« siger han.

»Vi kan få profit ud af det her, fordi vi driver plejehjem i Finland og Sverige og køber enorme mængder ind ad gangen. Og så kan vi sælge tillægsydelser. For eksempel er den kommunale standard rengøring hver anden uge, men hvis man gennem sit liv har været vant til at få gjort rent hver uge, så er det selvfølgeligt en service, vi kan levere,« siger Attendo Danmarks direktør.

Så peger han ud ad vinduet på to halvfærdige bygninger på den anden side af vejen.

»Det er lejligheder til folk, som ikke længere magter at passe hus og have, og de går efter sigende som varmt brød. De skal jo også have gjort rent. De er måske interesseret i at få mad leveret. Og vi er jo lige her,« forklarer direktøren om de mange muligheder i Frederikssunds og Danmarks aldrende befolkning.

Anita Villumsen er 77 år gammel, og hun regner ikke med at få brug for et plejehjem lige foreløbig. Men hun hiver fat i direktøren for at få en rundtur.

»Jeg er jo nødt til at se, hvad I har bygget. Man ved jo aldrig, hvor man ender,« siger hun.

De går gennem sportsbaren, som egentlig bare er et fjernsyn og et fadølsanlæg, der kan køres frem, videre gennem plejecenterets spa og ind i motionsrummet.

»Har I både ergo- og fysioterapeut?« spørger Anita Villumsen.

»Faktisk har vi en person ansat, som har begge uddannelser, og så ser vi hen ad vejen, hvad det er, folk efterspørger mest,« siger Søren Andersen, som udmærket er klar over, at kvalificeret plejepersonale kan være svært at skaffe og holde på.

Derfor forsøger plejehjemmet at optimere personalets ressourcer.

»Vi kan se, at der oftest er mest travlt om morgenen, så derfor har vi lavet en aftale med nogle fleksjobbere, som kommer og hjælper med at sætte morgenmad frem. Det frigør personale til andre ting,« forklarer han.

»Du kan også se, at bygningen er formet som et H. Så er der nemlig kortest mulig gåafstand for personalet,« siger han.

Anita Villumsen nikker tilfreds og hiver direktøren med videre. Han leder hende op på tagterrassen, hvor hun får en fadøl.

»Du kan også få en sodavand, hvis det er,« siger Anders Sørensen.

»Det bliver ikke nødvendigt,« griner Anita Villumsen og går ud i jazzmusikken.

Åbning af privat plejehjem i Frederikssund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.