Analyse: Frygten for »Underdanmark« holder prisen på smøger nede

Det er det »frelste« og »elitære« Danmark, der vil have tobaksafgifterne op, mener DF. S følger trop, og så længe den alliance eksisterer, sker der ikke nogen markant prisforhøjelse på cigaretter.

Højere cigaretafgifter vil ramme rygerne og dem med laveste indkomster hårdest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at finde argumenter for ikke at hæve afgifterne og sætte prisen på cigaretter markant i vejret. Eksperterne står i kø for at anbefale det.

Og så er der alligevel et vægtigt argument, som forener Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Det handler om eliten og folket - igen.

Først er der selvfølgelig sundheden. Rygning forårsager en række sygdomme og er den største dræber i Danmark. De unge er begyndt at ryge mere, mens vi gik rundt og troede, at danskernes rygning kun gik en vej - nedad.

Alle, der har undersøgt vores rygeadfærd, peger på, at der kun er én ting, der kan få færre til at ryge og til at begynde: Prisen. Kampagner og skræmmende billeder på pakkerne virker ikke i nævneværdigt omfang. Det samme gælder aldersgrænsen for at købe cigaretter og forslag om at gemme smøgerne under disken.

Så er der grænsehandlen, som skiftende skatteministre har henvist til i mange år. Højere afgifter vil blot forøge trafikken over grænsen efter smuglersmøger, og illegale cigaretter fra Polen og andre steder vil oversvømme Danmark. Sådan har det længe lydt.

Men priserne i Tyskland og andre af vore nabolande er på vej op, og i sidste måned viste et skøn fra Skatteministeriet, at en forhøjelse af prisen til 60-65 kroner pakken nok ville få flere til at smugle, men ikke give mindre provenu til staten.

Endelig er der et stort flertal blandt vælgerne – mange ikke-rygere – der mener, at afgifterne skal op. En måling som Kartar Gallup udarbejdede for Berlingske i sidste måned viste, at der er et pænt flertal blandt alle partiers vælgere for at forhøje afgifterne.

Så hvad er der tilbage af argumenter. Jo, der et ét, og det har ikke noget at gøre med hverken skatteprovenu eller sundhed. Det handler om socialklasser.

De, der ryger mest, er dem. der har de laveste indkomster og de laveste uddannelser. Og det er også dem, der forholdsmæssigt vil blive hårdest ramt af højere tobaksafgifter, som dermed vender »den tunge ende nedad«.

Dansk Folkepartis Liselott Blixt er den, der har sagt det tydeligst.

»Det er det elitære Danmark med de høje uddannelser, som er så frelste, og som er gode til at have økonomi nok til at gå den sikre, slagne vej, der skal bestemme, hvordan Underdanmark skal leve. For de ved bedst, og på papiret ser det fint ud, at hvis vi hæver prisen, så holder folk op med at ryge. Sådan er det bare ikke. Kom ned fra træet og find ud af, hvad der sker nedenunder, og hvilke mennesker vi taler om,« sagde hun for nylig til DR.

Socialdemokratiet appellerer til samme vælgergruppe. Her har sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen udtalt sig positivt om højere afgifter, mens partitpoppen hælder mod Dansk Folkepartis argumentation og frygter harmen fra bodegaen og de ringe, det kan sprede i vandet.

Selv om Venstre, Konservative og venstrefløjen er med på forhøjelser, så er der ikke flertal uden DF eller S. Liberal Alliance, som også er imod, lader til at kunne overtales med en lettelse af andre afgifter.

DF vil dog gerne være med til en indeksregulering, så cigaretafgifterne hvert år stiger i takt med inflationen.