Guide: Her får du Byens Bedste vegetariske og veganske måltid 2019

Kød er på retur – i hvert fald popper det op med restauranter, der satser stort på det grønne. Men hvor får man det bedste grønne måltid i København? Alle i denne guide var nomineret i Byens Bedste Grønne Måltid 2019.

Organic Boho Burger – helt uden kød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sine Gerstenberg

Plantebaseret kost boomer, og de vegetariske – eller flexitariske – restauranter springer ud som kåde forårsblomster overalt i København. Men hvilken er Københavns bedste grønne restaurant?


Veve

»Lacto-vegetarian cuisine« kalder VeVe selv sit køkken, eftersom man forstærker grøntsagerne med forskellige mejeriprodukter – man kan dog også bede om en rent vegansk menu. Restauratøren bag stedet er Henrik Yde, kendt fra Kiin Kiin og 1-4-15 andre hovedsageligt asiatiske mad-outlets. Typisk for Yde lægger VeVe meget vægt på de små indledende serveringer, der tæller hele otte snacks – som på »rigtige« kødgourmetrestauranter. Signaturretten er en salat på æbler, selleri og valnødder med thai-dressing - en versionering af den klassiske waldorfsalat.

Dampfærgevej 7, 2100 København Ø.

Foto: Pressefoto.

Gemyse

Selv Tivoli har indset, hvilken vej vinden blæser. Blandt diverse fastfood-boder finder man nu i Divan 2’s gamle lokaler den grøntorienterede Gemyse, hvor Mette Dahlgaard med succes er gastronomisk chef. Her er alle grøntsager økologiske, og menuen varierer fra dag til dag og naturligvis efter sæson. Restauranten er indrettet med masser af planter og i lyse, nordiske farver, som en fin kontrast til Tivolis buldrende farvehav. I restaurantens »forhave« kan man uforstyrret sidde i en lille oase og selv riste snobrød og skumfiduser over bål.

Tivoli, Vesterbrogade 3, 1620 København V

Blandt de mange fastfoodsteder i Tivoli findes et dejligt, grønt indslag, Gemyse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nimb.

Mahalle (Vinder i Byens Bedste Grønne Måltid 2019)

Det libanesiske køkken har bredt sig til tre restauranter i henholdsvis Birkegade, Nansensgade og Nørrebrogade, og helt fra morgenstunden kan man nyde f.eks. libanesisk halloumi, arabisk citrussalat og en kop arabisk te. Retterne er overvejende vegetariske, men der er også retter for kødspisere – og så serveres al maden i meget Instagram-venlige, smukke skåle. Eller man kan lægge mobilen fra sig og bare nyde de gode klassikere fra det libanesiske køkken.

Nørrebrogade 51, Nansensgade 66 og Birkegade 6.

Mahalle. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

The Organic Boho

På Christianshavn ligger et lille stykke farvestrålende Ibiza og frister med sunde retter i afslappet atmosfære. Konceptet med 100 procent vegansk mad blev oprindelig startet på Ibiza af de to danske søstre Maria og Karina Bruun. Der er blandt andet acai og spirulina på menuen, når retterne på The Mantra Menu serveres, der er smoothies med dadler og peanutbutter – og det hele serveres smukt dekoreret.

The Organic Boho, Prinsessegade 23, 1422 Christianshavn.

Souls

Morgenmad, brunch, salater, burgere eller en kop kaffe. Der er mange muligheder på Souls – men uanset hvad, du vælger, er det for dig, der er til velsmagende vegansk. Ejerne Matthew og Jason er australske, og menukortet tæller alt fra boghvedepizza, ramen, avokadosmash og quinoa­pandekager til chokoladefudge. Hos Souls er mantraet tydeligt. Under sloganet »Eat like you give a fork«, serverer de bæredygtig mad med masser af smag. Og det altoverskyggende mål er, at vegansk mad må aldrig blive kedeligt.

Melchiors Plads 3, 2100 København Ø

Også hos Souls er der kødfri burger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Iris.

Årets jury er sammensat af journalister og redaktører fra AOK (kultur- og livsstilsredaktionen) og to udefra. Fra oven: Søren Jacobsen Damm og Søren Frank, Sine Gerstenberg, tv.: Jakob Steen Olsen og Torben Weirup, i midten Ane Cortzen og Chris Pedersen og til højre Katrine Irminger Sonne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt, Mads Joakim Rimer Rasmussen, Søren Bidstrup og Celina Dahl.