Ugens vindere og tabere: Topchef har 5,8 millioner sidedommere

En forholdsvis stille uge i Business-Danmark. Optur for nogle, nedtur for andre, sidestep for endnu flere. Erhvervskommentator Jens Chr. Hansen tager temperaturen lige nu med ugens vindere og tabere

Kasper Hjulmand, Juan Jose Gonzalez og Anders Heine Jensen er blandt erhvervslivets vindere og tabere i denne uge. Fold sammen
Læs mere

 

Vindere

Ny topleder med 5,8 millioner eksperter på sidelinjen

Peter Møller, fodbolddirektør i DBU, præsenterede Kasper Hjulmand som kommende ny landstræner og Morten Wieghorst som assistenttræner i DBUs hovedkvarter i Brøndby onsdag den 12. juni 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tariq Mikkel Khan.

Danmark har fået en ny topchef. Nej, vi taler ikke om landets nye statsminister, men om noget meget vigtigere. Nemlig om den nye chef for det danske fodboldlandshold for herrer, som blev udnævnt i denne uge. Chefen for DBUs absolut væsentligste datterselskab.

Den nye fodboldboss hedder Kasper Hjulmand, et kendt navn i fodboldkredse, men knap så kendt i den store offentlighed. Og ja, du kan lige så godt vænne dig til det, Kasper. Når du tiltræder dit nye job om et år, bliver du hvermandseje.

Vinder Chr. Eriksen & Co. tiljubles din strategi, dit overblik og din kløgtighed. Taber dine drenge, høvles du ned under gulvbrædderne med karakteristikken uduelig. Der er ikke så mange mellemregninger i denne branche – et af de mest udsatte toplederjob i Danmark.

Hjulmand skal gøre sig klart, at han har op imod 5,8 millioner »fodboldeksperter« over det ganske land. Blandt dem også gossipredaktionens samlede medarbejderstab. Og herfra skal ekspertrådet lyde: Kasper, vi vil se besnærende, teknisk fodbold, ikke kedeligt maskinfodbold. Så ved du det.

Ny folkemødeformand vil bredere ud i landet

Jann Sjursen er ny formand for folkemødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard.

Og nu vi er i underholdningsbranchen. Folkemødet på Bornholm har også fået ny topchef. Det er den tidligere leder af kristendemokraterne, Jann Sjursen, som formelt har titel af formand for Foreningen Folkemødet.

Folkemødet er i løbet af få år blevet en tordnende succes. Så meget faktisk, at priserne i midten af juni er eksploderet så voldsomt, at omkostningerne ved at deltage på folkefestivalen har fået nogle af landets største lobbyorganisationer til enten at drosle ned eller helt droppe solskinsøen i juni. Det gælder bla. Landbrug & Fødevarer.

Når Sjursen på søndag gør dette års bo op, tegner det igen til en succes – i hvert fald med hensyn til deltagere. Men signalet fra bøndernes ellers magtfulde lobbyist kan Sjursen næppe sidde overhørig. Folkemødeformanden har da også allerede annonceret, at folkemødet skal bredes ud til hele landet, og til ikke alene at foregå i fire hektiske dage i juni på Bornholm.

Ny cheflobbyist vil i kamp

Adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

De to store lobbyorganisationer i erhvervslivet, DI og Dansk Erhverv, kæmper løbende en benhård kamp fra virksomhed til virksomhed for at hente nye medlemmer ind i folden.

DI er fortsat markant størst og stærkest, men Dansk Erhverv vil gerne skubbe storebror ned fra den øverste podieplads.

Dansk Erhverv sagde for et år siden – overraskende for de fleste – farvel og tak til den mangeårige direktør Jens Klarskov og hentede i stedet den konservative minister Brian Mikkelsen ind som ny direktør. Nu skulle farten accelleres i Dansk Erhverv.

Et år efter har Brian Mikkelsen fået sit nye direktionshold på plads. De senest ankomne er direktør i Danske Medier, Morten Langager, i øvrigt tidligere spindoktor, og Betina Hagerup fra KMD. Hun var i mange år en stærk direktør i Erhvervsstyrelsen.

Med således en mangeårig minister, en tidligere spindoktor og en topembedskvinde er Brian Mikkelsen-holdet klar til at indtage Christiansborg og omkringliggende magtcentre. Eller som han selv siger det til dagbladet Børsen: »En gevaldig oprustning på den politiske gennemslagskraft.«

Tabere

MT Højgaard bøvler med ordrebogen

Arkivfoto. Anders Heine Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Den nye overbygmester i den konstant krisramte entreprenørkoncern MT Højgaard, Anders Heine Jensen, har ikke just fået en rullestart. Han tiltrådte som CEO i november 2018.

MT Højgaard har igennem årene skiftet flittigt ud på topchefposten, i håb om at noget ville ske. Men »noget« er ikke sket. Tværtimod. MT Højgaard har over det seneste år tabt 44 pct. af sin børsværdi. Det tidligere så stolte, danske entreprenørikon kan i dag købes for en slik på børsen, samlet set til en pris på lidt over en halv mia. kr. – det er peanuts i børsmæssig forstand.

I denne uge kom endnu en bet for MT Højgaard og ikke mindst for Anders Heine Jensen. Apple har besluttet at droppe opførelsen af et stort datacenter lidt uden for Aabenraa i Sønderjylland. I kølvandet på den meddelelse oplyste MT Højgaard, at koncernen måtte skrinlægge en ordre på 1,9 mia. kr.

Ganske vist en ordre, der ville løbe over tre-fire år. Nu må Anders Heine Jensen ud og finde nye og andre opgaver til de 4.000 medarbejdere.

Ambus nye topchef holdes i en skruestik

Arkivfoto. Juan Jose Gonzalez. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Forhåbentlig ved den nye Ambu-chef, hvad han er gået ind til. En tur i den danske roller coaster-aktie med hovedkontor i Ballerup.

Den nye Ambu-chef, som lyder det fulde navn Juan José Gonzalez Casanova, har siddet på den svære post i nu en måned efter den tidligere succesfulde topchef Lars Marcher blev fyret. Marcher fyldte for meget, mente angiveligt Ambu-bestyrelsen.

Nu er det Juan José Gonzalez' opgave først at skabe ro om Ambu og så ellers igen sætte fut i aktien. På ti år kanoniserede Marcher Ambu-aktien fra en værdi på 800 mio. kr. op til 70 mia. kr. For igen at opleve et markant fald. Ambu har i dag en værdi på 22 mia. kr. Foreløbig er Gonzales-effekten således udeblevet.

Gonzalez selv siger til Berlingske, at han ikke føler sig presset, men klar til at udløse potentialet i Ambu. Foreløbig holdes han i en skruestik af internationale hedgefonde, som spekulerer i kursfald i Ambu-aktien.

Wiinblads aktiehvin

ATPs aktiechef, Claus Wiinblad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sine Fiig.

De er ofte gode til at pin-pointe attraktive investeringsmuligheder hos aktiefolket i vores allesammens pensionspengetank, ATP, i Hillerød.

Men i tilfældet Danske Bank er det gået skævt for ATP – foreløbig i hvert fald. Chef for danske aktier i ATP, Claus Wiinblad, er da heller ikke tilfreds med sine Danske Bank-aktier. Til Børsen siger han, at det mildt sagt har været utilfredsstillende. Næppe en overdrivelse.

Danske Bank fik en over nakken i 2018, da hvidvaskskandalen for alvor begyndte at rulle. I efteråret 2018 må Wiinblad og hans folk have følt sig overbevist om, at det værste var overstået for banken, og derfor købte ATP kraftigt op af Danske Bank-aktier.

Dog kun for at måtte se yderligere kursfald i 2018 og såmænd også ind i 2019. En rigtig træls investering for ATP.

Måske har ATP købt Danske Bank-aktier i håb om ikke bare at stabilisere bankaktien, men også iført de rød-hvide forsvarsbriller af frygt for, hvad der ville kunne ske, hvis Danske Bank generelt rokkede ved tilliden til danske aktier. Nuvel, ATP er som bekendt en langsigtet investor.