Uber forhandler om milliardinvestering i selvkørende biler

Et konsortium med verdens største teknologifond i spidsen er ifølge flere medier på vej til at investere mindst én mia. dollar i Ubers afdeling for selvkørende biler. Det sker kort tid før, den omdiskuterede transporttjeneste er på vej ud i en børsnotering.

Ubers topchef Dara Khosrowshahi, der her ses på podiet til en event i New York i september sidste år, forhandler i øjeblikket med et konsortium med den japanske teknologifond SoftBank Vision Fund i spidsen, om flere penge til udvikling af selskørende biler. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Verdens største teknologifond, japanske SoftBank Vision Fund, er ifølge en række internationale medier midt i forhandlinger med den amerikanske transporttjeneste Uber om at investere mindst én milliard dollar i Ubers division for selvkørende biler.

SoftBank Vision Fund er dog ikke ene om at rejse pengene. Fonden, der er en del af det japanske konglomerat Softbank, står i spidsen for et konsoritium, som ifølge Wall Street Journal angiveligt også skulle inkludere mindst én unavngiven bilproducent.

Investorerne går efter en minoritetsaktiepost i Ubers division for selvkørende biler, en division, som de har værdisat til et sted mellem fem og ti milliarder dollar, skriver Wall Street Journal, som i lighed med andre medier citerer unavngivne kilder tæt på processen. De samme kilder fortæller, at intet endnu er sikker, da forhandlingerne stadig er i gang, men at skulle investeringsaftalen lande, vil det ske i næste måned.

Det er ikke første gang, japansk kapital tilflyder Ubers selvkørende biler. Sidste år investerede bilproducenten Toyota en halv mia. dollar i Ubers projektet. Den gang blev Ubers værdi vurderet til omkring 72 mia. dollar. Nu lyder det ifølge Wall Street Journal fra flere banker, at selskabet værdiansættelse kan nå helt op på 120 mia. dollar.

Det er heller ikke første gang, Uber henter penge hos japanske SoftBank. Tilbage i 2017 hev Uber også en én mia. dollar stor investering fra et konsortium med SoftBank og Dragoneer Investment Group i spidsen hjem.

Børsnotering på vej

Forhandlingerne om investeringen kommer samtidig med, at Uber gør klar til at indlede sin charmeoffensiv overfor potentialle investorer forud for en længe ventet børsnotering, som om alt går efter planen kan blive en realitet i maj eller juni.

Uber er ifølge Wall Street Journal ivrig efter at få en aftale om investeringer i selvkørende biler på plads, så det kan øge værdien af og vækstperspektiverne ved den del af virksomhedens aktivitet over for potentielle investorer.

Uber har allerede brændt mange penge af på at udvikle et system, der kan gøre selvkørende taxi til en realitet. I 2017 brugte Uber 750 mio. dollar på fremtidsprojektet, mens selskabet var tvunget til at skrue ned for aktivieteten i 2018.

Investorer har forsøgt at presse Ubers topchef Dara Khosrowshahi til enten at den tabsgivende forretning fra eller finde eksterne investorer. Khosrowshahi, har imidlertid stået fast på, at Uber skal holde fast i de selvkørende biler, ser ud til at være på vej til at hente kapital ind uden at slippe kontrollen med forretningsenheden.

Uber kører i øjeblikket på forsøgsbasis med førerløse biler i gaderne i blandt andet San Franscisco og Pittsburgh i USA og Toronto i Canada. Sidste år måtte selskabet dog i en periode lader bilerne køre i garagen efter, at én af selskabets biler havde dræbt en forgænger i byen Tempe i Arizona.

I næste uge indleder Uber for alvor forberedelserne til børsnoteringen, blandt andet med et stort analytikermøde og et møde med banker og advokater.