Trump lægger Xi Jinping på is: »Lige nu har jeg ikke lyst til at tale med ham«

I et interview til Fox News skruer den amerikanske præsident, Donald Trump, op for retorikken mod Kina. Lige nu ønsker han slet ikke at tale med den kinesiske præsident, Xi Jinping, lyder det fra Trump, der kæder handelsforhandlinger sammen med coronapandemien.

Donald Trump og Kinas Xi Jinpin var til G20-topmøde i Osaka sidste år. Nu ønsker Trump slet ikke at tale med sin kinesiske præsidentkollega. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix

Temperaturen på forholdet mellem USA og Kina er allerede faldet markant under coronakrisen med beskyldninger på kryds og tværs om, hvem der er ansvarlig for hvad, og hvordan man hver især har håndteret virusudbruddet.

Torsdag tog den så endnu et nyk nedad mod frysepunktet, da den amerikanske præsident, Donald Trump, i et interview til Fox Business Network såede tvivl om hele forholdet til Kina. En melding, som flere internationale medier, herunder Bloomberg og Financial Times, efterfølgende har kastet sig over.

Donald Trump har adskillige gange tidligere beskyldt Kina for den globale spredning af coronavirussen, men for første gang blev han torsdag personlig i sin kritik af den kinesiske præsident, Xi Jinping.

»Lige nu har jeg ikke lyst til at tale med ham,« sagde Donald Trump, der tidligere har lagt vægt på, at han har et godt forhold til Xi Jinping.

Præsidenten sagde, at et droppet forhold vil være gavnligt for USA.

»Der er mange ting, vi kunne gøre. Vi kunne droppe hele forholdet. Hvis nu vi gjorde det, hvad ville der så ske? Vi ville spare 500 mia. dollar«, sagde Donald Trump.

Han lod forstå, at han er »meget skuffet« over Kinas håndtering af coronapandemien, og sagde, at »de kunne have stoppet den«.

Herefter kædede præsidenten emnet om håndteringen af coronavirussen sammen med handelsforhandlingerne og handelskrigen mellem USA og Kina.

»De skulle aldrig have ladet dette ske. Jeg lavede en fantastisk handelsaftale, og nu siger jeg, at den ikke betyder det samme for mig. Blækket var dårligt tørt, før epidemien kom,« sagde Trump.

Kinesisk avis i hårdt modangreb fredag morgen

Politiken skriver i en artikel om interviewet, at det med Trumps inddragelse af handelsforhandlingerne nu står klart, at begge lande kobler coronapandemien og handelsforholdet sammen.

Avisen henviser til en leder fredag i den kinesiske avis Global Times, der typisk afspejler holdninger og synspunkter i den kinesiske topledelse.

»Kina tror ikke på, at Washington »vil droppe hele forholdet«, da det ville stride imod basale principper i logikken for det 21. århundrede. Derudover ville Trump ikke kunne lade det ske. Administrationen i Det Hvide Hus overvurderer ofte deres evner til at ændre historien. Vær helt sikker på, at tiden vil give dem en lektie«, skriver avisen i et hårdt modangreb på Donald Trump.

Samtidig undlader Global Times dog at nævne lederen, at avisen så sent som i mandags selv kædede handelsforhandlingerne med USA sammen med coronakrisen.