Thunberg burde elske Friedman

Umiddelbart er der stor forskel på klimaaktivisten Greta Thunberg og den afdøde Nobelpris-vinder og økonom Milton Friedman, som mente, at det ikke er moralsk forsvarligt, at en direktør udviser samfundsansvar. Men måske har de alligevel noget til fælles.

Den 17-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg var blandt verdens mest indflydelsesrige personer på World Economic Forums møde i Davos i Schweiz i sidste måned. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Finans
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alverdens erhvervsledere har bidraget til en bedre verden alene ved at tale sammen stille og fredeligt, da de mødtes for nylig i Davos ved World Economic Forum (WEF) i Schweiz. »Make money, not war« burde være et mere populært slogan. Alligevel har Davos-mødet helt rituelt slået løs på salig Milton Friedman, som mente, at virksomhedernes sociale ansvar alene består i at skabe profit.

Den amerikanske Nobelpris-modtager og økonoms budskab provokerer mange erhvervsledere, som er engagerede i deres samfund. Derfor har de fleste sympati for WEF-stifteren, Klaus Schwab, der betragter sig selv som Friedmans fremmeste kritiker.

I forbindelse med det seneste WEF-møde udgav han en ny udgave af sit »Davos Manifesto«.

Schwab har ret i, at en virksomhed er mere end blot en økonomisk enhed til at generere velstand. »Den opfylder menneskelige og samfundsmæssige ønsker som en del af det bredere sociale system.« Naturligvis. Virksomheder er et socialt samlingssted for medarbejderne og en motor for lokalsamfundet.

Schwab fremhæver »stakeholder-kapitalismen«, hvor virksomheden i dialog med omverdenen søger at opnå »samfundsmæssige mål«. Han ser den som et alternativ til Friedmans kapitalisme, der bygger på, at virksomheden – i sin drift – udelukkende står til ansvar over for ejerne.

Davos-manifestet erklærer, »at virksomheder skal betale deres skatter, udvise nultolerance over for korruption, overholde menneskerettighederne i alle deres globale produktionsled og bakke op om et konkurrencedygtigt og fair marked – især når det gælder platformsøkonomien«.

Friedman ville være helt enig. Problemet opstår, når Schwab mener, at resultaterne ikke kun skal måles ved afkastet til aktionærerne, men også på miljø, sociale forhold og »good governance«. F.eks. skriver Schwab: »I forhold til det nye interessentparadigme bør lønningerne (...) tilpasses de nye mål for langsigtet, fælles værdiskabelse«. Men hvordan opgør man det? Her vil Friedman lade ejerne bestemme efter forhandlinger med de ansatte. Ét fælles samfundsmæssigt mål for lønudviklingen er umuligt. Og tilsvarende gælder på andre områder.

Friedman fremhæver det demokratisk problematiske i, at virksomhedernes direktører sætter sig i staternes sted og prøver at fordele goder. »Hvis de skal være offentligt ansatte, så må de udvælges gennem en politisk proces,« konkluderer Friedman, der ser mange påstande om socialt ansvar som et skalkeskjul for at opnå politiske fordele på bekostning af samfundet.

Men selv når virksomhederne har gode hensigter, kan de blive beklikket. Også virksomheder, der forbedrer deres produkter for at fremme folkesundheden, kan blive beskyldt for onde hensigter.

Intet tyder på, at stakeholder-kapitalisme automatisk skaber harmoni – uanset hvor smukke virksomhedens hensigter end måtte være.

Schwab mener, at Friedmans kapitalisme er uholdbar: »Den unge svenske klimaaktivist har mindet os om, at en opretholdelse af det nuværende økonomiske system er en kniv i ryggen på fremtidige generationer, fordi det ikke er bæredygtigt i klimasammenhæng.«

Jeg tror, at Friedman ville have svaret Greta Thunberg sådan: Ejendomsret over naturens ressourcer har netop gjort, at mennesker passer bedre på dem. Klimaproblemerne skyldes manglende ejendomsret, som må kompenseres. Og så ville Friedman nok citere sine egne profetiske ord fra 1979: »Måden at gøre det på er at indføre en skat på omkostningerne ved den forurening, som udledes af biler og skabe en tilskyndelse til, at bilproducenterne og forbrugerne holde forureningen nede.«

Thunberg burde elske Friedman. Det burde Schwab også.