Skagens ukronede kvotekonge tjener flere penge end nogensinde - hos konen går det mindre godt

Skagens kvotekonge Henning Kjeldsen slår sin egen rekord med flere kutterlængder med et resultat før skat på 152 mio. kr. Til gengæld kniber det med indtjeningen i hans hustrus, Birthe Kjeldsens, stærkt forgældede selskab.

Henning Kjeldsen om bord på sin daværende kæmpekutter. I 2018 satte han indtjeningsrekord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skagens stenrige kvotekonge Henning Kjeldsen tjener flere penge end nogensinde. Med et resultat før skat på over 152 mio. kr. i 2018 ligger han et godt stykke over 2017, hvor han »kun« tjente godt 100 mio. kr. i sit selskab Henning Kjeldsen ApS.

Henning Kjeldsen ejer aktiver for over 1,8 mia. kr. og er således en af landets rigeste. Han er velkonsolideret med en egenkapital på over 623 mio. kr. Formuen er først og fremmest bygget op på erhvervelse og udnyttelse af fiskekvoter og i en vis udstrækning på at bygge og sælge kuttere, når han har anvendt dem et stykke tid.

Således er indtjeningen i 2018 påvirket af, at Henning Kjeldsen opnåede en »væsentlig fortjeneste« ved at sælge fiskefartøjer, som det hedder i årsregnskabet. For 2019 forventer Henning Kjeldsen »kun« at tjene 105 mio. kr.

Brud på revisorloven

Henning Kjeldsen blev bl.a. kendt, da det kom frem, at hans hustru, Birthe Kjeldsen, var godkendt som erhvervsfisker og ejede fiskekvoter for 123 mio. kr., selv om hun kun ejede en fem en halv meter lang glasfiberjolle kærligt døbt »Lasse«.

I 2017 blev der sat spørgsmålstegn ved kontrollen med Henning Kjeldsens virksomhed, som blev revideret af revisionsfirmaet MC Revision i Thyborøn. Politiken afslørede, at revisionsfirmaets direktør og to ejere havde tætte forbindelser til flere af Henning Kjeldsens selskaber, og eksperter vurderede, at det var et brud på revisionsloven. Ifølge 2018-regnskabet har Henning Kjeldsen skiftet revisor til Revision Limfjord i Thisted.

Siden Henning Kjeldsen blev landskendt, har han i det hele taget optrådt mere diskret. For et par år siden kunne man læse i hans regnskaber, hvor meget han anså sine fiskekvoter at være værd – nemlig 800 mio. kr. I 2018-regnskabet fremgår værdien af kvoterne ikke. Under regnskabsposten »immaterielle anlægsaktiver« figurerer »erhvervede patenter«, som er sat til en værdi af 730 mio. kr.

Birthe Kjeldsen ejer stadig sin egen forretning, Nordstrand Fiskeri ApS, men er væsentlig mere gearet end ægtemanden med gældsforpligtelser på i alt 246 mio. kr. og aktiver for 247,5 mio. kr. Egenkapitalen udgør kun en god million kr. Årets resultat endte på knap 400.000 kr.

Birthe Kjeldsen sætter i modsætning til Henning Kjeldsen tal på værdien af sine fiskekvoter eller fiskerettigheder, som kvoterne kaldes i regnskabet. Over 145 mio. kr. er kvotedronningens kvoter værd. Birthe Kjeldsen nøjes dog heller ikke længere med den føromtalte jolle, »Lasse«. Ifølge 2018-regnskabet ejer hun et fiskefartøj, der er værdisat til knap 66 mio. kr.

16 års opsigelse

Begge Kjeldsenerne oplyser i deres regnskaber, at den danske stat kun med et varsel på 16 år kan opsige kvoterettighederne. Indtil 2017 var opsigelsesperioden otte år, men politikerne fandt, at det var for lidt. Otte eller 16 år – Kjeldsen-parret regner ikke med, at staten opsiger rettighederne, skriver de i regnskabet.

Danmarks kvotekonger og -dronning har været omstridt ved flere lejligheder. Rigsrevisionen har kritiseret, at kvotekongerne er lykkedes med at overtage en større andel af kvoterne. Rigsrevisionen kritiserede samtidig embedsføringen i Fiskestyrelsen. I 2017 blev fem fiskere politianmeldt, og to embedsmænd er blevet forflyttet. Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog forinden fiskeriområdet fra forhenværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).