Business-overblik: Kædebutikker kæmper hårdt for overlevelse

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Fætter BR
Lukket Fætter BR-butik i Svendborg. Kæden er blot én af mange, der har haft særdeles store vanskeligheder i et omskifteligt detailmarked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Vi skal forbi kvotekonger, der skærer til, politiske flertal, der vil sænke prisen på at stifte virksomhed og en maltesisk konkursrytter. Men vi starter med store vanskeligheder for kædebutikkerne.

1
Kædebutikkernes kæmpekvaler

Blockbuster, Fona og senest Fætter BR. Alle røg de i svinget. Kædebutikkerne har særdeles vanskeligt ved at fastholde tidligere tiders udbredelse. Det skriver Børsen om i dagens avis. Siden 2009 er der ifølge Retail Institute Scandinavia lukket 2.386 butikker i Danmark, som var en del af en kæde eller en frivillig kæde. Omkring 16 pct. af alle kæder, der havde mere end fire butikker, er således forduftet frem til 2018.

Omsætningen i detailbranchen er dog i samme periode steget med 20 mia. kroner til knap 260 mia. kroner. Det skyldes blandt andet onlinehandlen.

»De butikker, som skaber innovation og stærke kundeoplevelser både online og i butikkerne, er dem, der overlever i fremtiden. Men de butikker, som bare sætter varerne på hylderne og venter på, at kunderne kommer, er dem, vi ser dør nu,« siger Dorte Wimmer fra Retail Institute Scandinavia.

Eksempelvis Intersport og Body Shop har haft det svært på butiksfronten de seneste år. Intersport havde i 2018 64 butikker mod 80 året før, mens Body Shop er gået fra 38 til 26 butikker. I den anden ende finder man kæder som Sport24 og Normal. Førstnævnte er gået fra 31 til 52 butikker, mens Normal har føjet ni butikker til og nu er oppe på 92.

2
En maltesisk konkursrytter som københavnsk café-ejer

Berlingske kan i dag berette om en blot 23-årig maltesisk ung mand, der for ganske nyligt gjorde sit »indtog« i dansk erhvervsliv. På blot ét år - fra 2017 til 2018 - stiftede han seks virksomheder og var direktør i 18 selskaber. I sidste uge blev han så også københavnsk café-konge, da han kom på banen som ejer af tre caféer.

De tre caféer – Café Emma og XO Burgers and Steaks på Axeltorv, samt Café Stella i Kompagnistræde – var tidligere en del af Café Sommersko-imperiet, som Bahram Sari Beliverdi stod bag. I maj i år blev den tidligere ejer idømt tre år og ni måneders fængsel plus en betaling på over en mio. kroner i tillæg for den omfattende bedragerisag, han stod tiltalt for. Men udfordringerne med myndighederne fortsætter.

For de tre caféer, samt Café Dan Turèll, der også tidligere var ejet af Bahram Sari Beliverdi, har haft gentagne besøg fra Fødevarestyrelsen. Først har der været uklare ejerforhold og mistanke om stråmandsvirksomhed. Dernæst opdagede myndighederne 297 flasker vin, 230 flasker spiritus og 39 øl med manglende sporbarhed, ligesom man havde fundet omkring 720 flasker Jubilæums Akvavit fra 2012 uden sporbarhed og banderoler. Derfor blev Skattestyrelsen også inddraget i sagen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Politisk håndsrækning til iværksættere

Danmark er blevet det næstdyreste EU-land at stifte selskab med et kapitalkrav på 40.000 kr. Det eneste land, der ligger højere, er Slovenien.

I foråret kostede det blot en enkelt krone at stable en virksomhed på benene, men siden er den ordning blevet afskaffet. Det er dog fortsat muligt at stifte et selskab uden at skulle have penge op af lommen, men så hæfter den enkelte personligt for virksomhedens forpligtigelser.

Nu er et politisk flertal klar med en hjælpende hånd til landets iværksættere, skriver Dagbladet Børsen.

»Det er ikke godt nok, at man bare har afskaffet iværksætterselskaberne. Man er også nødt til at have en god løsning for iværksætterne,« siger Lisbeth Bech Poulsen, der er erhvervsordfører i SF, til Dagbladet Børsen.

Også Venstre, Enhedslisten, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet er klar til at kigge på sagen.

4
Skagens ukronede kvotekonge sælger ud

Skagens kvotekonge Henning Kjeldsen slog for nylig sin sin egen rekord med flere kutterlængder, da han landede et regnskab for 2018 med et overskud før skat på 152 mio. kr.

Det er væsentligt bedre end i 2017, hvor Henning Kjeldsen måtte nøjes med et overskud på omkring 100 mio. kr. Henning Kjeldsen har aktiver for over 1,8 mia. kr. og er således en af landets rigeste.

Nu er landets mest velhavende fisker gået i gang med at skære ned i sin forretning. Henning Kjeldsen har ifølge sitet fiskerforum.dk udlejet sin kæmpe kutter Gitte Henning til et færøsk selskab, der samtidig har forkøbsret på fiskerifartøjet.

Samtidig har Henning Kjeldsen frasolgt en anden spritny fiskekutter. Om årsagen til flådeudsalget siger Skagens-fiskeren til TV Midtvest:

»Det er jo blevet ødelagt af politikerne. Jeg kan jo ikke gøre noget.«

Henning Kjeldsen mener ifølge TV Midtvest, at fiskerikvoterne er en politisk hetz mod fiskere, som gør det umuligt at drive forretning og have visioner for dansk fiskeri.

Tre ting, investorerne bør holde øje med

Dette skal investorerne ifølge Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, holde øje med.

 • Her til morgen vil investorerne spejde mod Storbritannien, hvor vi efter sigende får den næste konservative partiformand og premierminister offentliggjort. Det bliver med stor sandsynlighed Boris Johnson, der vinder slutløbet efter en række elimineringsrunder. Johnson har lagt en rimelig hård linje ift. Brexit og EU, og det bliver på sigt interessant at se, om der bliver indgået et kompromis, som Theresa May ikke var i stand til. Sandsynligheden er dog for, at den nuværende deadline 31. oktober bliver udskudt til marts 2020, og at den britiske sæbeopera kan fortsætte et stykke tid endnu.
 • Der bliver også en del andet at holde øje med i dag, hvor vi har fået ordrer for værktøj til maskiner fra Japan, mens de fleste nok stadig lå i deres seng. Senere på dagen får vi flere tillidsindikatorer fra juli, hvilket bliver interessant i lyset af, at flere indikatorer i juni indtil videre har vist styrke relativt til maj/juni. Det vil være værd at holde øje med forbrugertilliden i euroområdet og ikke mindst den regionale fedmåling Richmond Fed. Sidst men ikke mindst udgiver IMF deres seneste økonomiske redegørelse. Denne får ikke meget betydning for investeringsstrategien fremadrettet, men skaber tit en del overskrifter i finansmedierne.
 • På regnskabsfronten vil man kunne følge kendte amerikanske selskaber som Harley-Davidson, Coca-Cola og Visa. Regnskaberne tikker fortsat ind, og ugen som helhed er en af de travle, hvor vi får samlet set 145 S&P 500-selskabers regnskaber. Indtil videre er regnskaberne kommet bedre ud end ventet, og gode regnskaber er blevet belønnet med kursstigninger, mens dårlige regnskaber er blevet sendt sydover i en grad, som ikke er set i de seneste mange kvartaler.

Markederne lige nu

De asiatiske aktiemarkeder stiger ifølge Ritzau Finans generelt tirsdag, hvor investorerne følger i fodsporene på de amerikanske kolleger i forventning om en rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i næste uge.

 • Nikkei 225: +0,9
 • Topix: +0,8
 • Hongkongs Hang Seng: +0,2
 • China Shanghai Composite: -0,1
 • China CSI 300: -0,2
 • Taiwan Taiex: 0,0
 • Sydkoreas Kospi: +0,5
 • Singapores STI: +0,1
 • Sydney ASX 200: +0,4