Efter snyd og svindel: Regeringen slagter kontroversiel iværksætterordning

Her er de vigtigste ting, du skal vide fra morgenstunden. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Regeringen anført af erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) vil af med de såkaldte Iværksætterselskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen,

Og velkommen til en torsdag, hvor det tegner til, at den omstridte iværksætterordning IVS bliver fortid, fordi den indbyder til for meget fup og svindel. Men først runder vi Falck, der stadig ikke vil ud med deres hemmelige dokumenter om konkurrenten Bios.

1
Falcks hemmelige arkiv forbliver hemmeligt

Falck nægter fortsat at offentliggøre det store, hemmelige arkiv, som selskabet samlede sammen for at forhindre konkurrenten Bios i at drive ambulancekørsel i Danmark. Bios har flere gange forsøgt at få udleveret de oplysninger, som Falck indsamlede med hjælp fra blandt andet flere PR-bureauer og en hollandsk journalist og i september 2018 afgjorde Konkurrencestyrelsen, at Falck skulle fremvise det interne materiale.

Men Falcks advokater har kæmpet imod udleveringen og fastholder, at det ikke vil fortælle Bios, hvilke oplysninger der blev samlet ind om det hollandske selskab - inklusiv om arkivet indeholder personlige oplysninger om Bios-direktørernes livsførelse. Argumentet fra Falck lyder, at det vil skade dens forretning, mens Bios mener, at Konkurrencestyrelsens afgørelse burde vride armen om på den danske ambulancevirksomhed. Det skriver Berlingske Business torsdag.

Falck har sagt undskyld for de metoder, der blev brugt i 2014 og 2015 og som kan have været medvirkende til, at Bios' danske aktiviteter gik konkurs i 2016.

2
Regering blæser til kamp mod enkrones-selskaber

Debatten om IVS-selskaberne, også kendt som enkrones-selskaber har længe raset mellem Christiansborg og dele af erhvervslivet, men i dag ser det ud til at den omstridte selskabsform får dødsstødet. Det sker når regeringen anført af erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samarbejde med Dansk Folkeparti kl. 10 fremlægger et lovforslag om at helt afskaffe ordningen. Det skriver Børsen torsdag.

Selskabsformen var tiltænkt at hjælpe iværksættere med at starte virksomhed - et IVS-selskab kan stiftes for blot én krone - men ifølge regeringen er ordningen i højere grad blevet brugt til skattesnyd og virksomhedssvindel. Ordningen har været populær, og alene i 2018 blev der grundlagt næsten 15.000 enkrones-selskaber.

Erhvervsministeren erkender, at uden IVS-formen vil det blive sværere for iværksættere at starte deres egen virksomhed, men siger, at det svært »at sidde overhørig, at der er en stor mængde skattesnyd.« Samtidig med en nedlæggelse at den kontroversielle ordning, sænker er regeringen og DF enige om at sænke kapitalkravet til ApS'er med 10.000 kr. til 40.000 kr.

»Det er rigtigt, at det bliver lidt sværere at starte de helt små virksomheder. Men man kan fortsat lave en personligt ejet virksomhed. Det koster ikke noget. Men så hæfter man personligt for det, man skylder. Samtidig er 40.000 kr. for et ApS ikke ret meget for et selskab med en god forretningsidé. Så jeg har svært ved at se, at det her kan stoppe folk med stærke projekter,« siger Jarlov til Børsen.

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Arbejdsgiverne går imod Socialdemokraterne i pensionsudspil

Står det til Dansk Arbejdsgiverforening skal nedslidte ikke have lov til at gå tidligere på folkepension end de kan i dag. Ifølge Politiken vil DA overhovedet ikke forhandle med Socialdemokratiet om dets pensionsforslag, der giver ret til tidlig tilbagetrækning for nedslidte, som er et af kernepunkterne i partiets valgprogram.

»Det er dårlig politik, og vi går ikke med til at lave sådan en trepartsaftale«, siger Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening til Politiken.

»Man kommer til at give den rettighed til folk, som stadig er raske og rørige og kan gøre et godt stykke arbejde«.

Socialdemokratiet har understreget i pensionsudspillet, at det kun skal indføres i »tæt samarbejde« med arbejdsmarkedets parter, men nu møder det altså modstand. Ifølge Politiken går Mette Frederiksens parti alligevel efter at få en ny pensionslov igennem uanset hvad.

Det bør investorerne holde øje med:

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  • I løbet af dagen får vi flere vigtige nøgletal fra USA. Her bliver det især interessant at se, hvordan den amerikanske vækst har udviklet sig i fjerde kvartal. Sidste år var USA suveræn i forhold til resten af verden med hensyn til vækst, men var også på det absolutte vækstniveau det stærkeste år vi formentlig ser i denne økonomiske cyklus. Vi skal derfor også forvente lavere vækst fremadrettet, og vi så tegn på svækkelse mod årets udgang. Desuden får vi den ugentlige opgørelse over nye dagpengesøgende samt PMI-tal i Chicago og for fremstillingssektoren fra Kansas City Fed. Hold øje med tallene, som giver en indikation af stemningen i virksomhederne og hos forbrugerne.
  • Vender vi os mod Europa, vil der ligeledes være en række nøgletal at holde øje med. Vi får foreløbige tal for inflationen i Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien. Disse tal er interessante, blandt andet fordi de har betydning, når Den Europæiske Centralbank fastsætter renteniveauet.
  • På den pengepolitiske front vil det være muligt at følge japanske centralbankchef Suzuki samt Fed's Clarida, Bostic, Harker og Kaplan, som taler i løbet af dagen. Det er som altid relevant for investorerne at holde øje med indikationer omkring de store centralbankers fremadrettede linje. I denne uge har talerne i høj grad bekræftet den allerede annoncerede kovending fra Federal Reserve tilbage i januar. På den politiske front vil der stadig være nyheder at søge fra topmødet mellem USA og Nordkorea, og selvom markederne ikke har reageret på forhandlingerne siden atomtruslen blev neddroslet tilbage i 2017, så er det være at holde øje med de historiske møder. Særligt i tider med gnidninger mellem USA og Kina.

Markederne lige nu:

Det er rødt over næsten hele linien i Asien efter nyheden om, at Trump og Kim Jung-Un afbrød deres forhandlinger i Hanoi.

Sydkoreas Kospi: -1,8 pct.
Nikkei 225: -0,8 pct.
Hong Kongs Hang Seng: -0,2 pct.
China Shanghai Composite: -0,4 pct.