Seier gav Fønss et tilbud, hun ikke kunne afslå. Så satte hun sig på skolebænken igen

Onsdag så en ny teknologisk løsning til handel med kryptovaluta officielt dagens lys. Selskabet er værdiansat til et tocifret milliardbeløb og forrest i selskabet står en af Danmarks fremmeste erhvervskvinder, Lone Fønss Schrøder. Den største udfordring for projektet? At det er så svært at forstå, siger hun.

»Vi har ikke nogen anarkistiske ambitioner, vi vil leve med samfundets regler.« Den fremtrædende danske erhvervskvinde Lone Fønns Schrøder er frontfigur i en storstilet dansk satsning på kryptovaluta. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Verdens nyeste såkaldte blockchainteknologi hedder Concordium. Ordet kan oversættes frit til enighed, pagt, konsensus og henleder tankerne til en romersk gudinde.

»Lars er jo gammelsproglig,« siger den kendte danske erhvervskvinde Lone Fønss Schrøder om valget af navnet til den blockchainteknologi, der blev lanceret onsdag eftermiddag efter flere års forberedelse.

Men det skyldes også at »Lars,« stifteren af Concordium, den tidligere Saxo Bank-stifter og milliardær Lars Seier Christensen, har et blødt punkt for den engelske fodboldklub Arsenal.

Klubben lyder sloganet, »Victoria Concordia Crescit« – sejr gennem enighed eller harmoni.

Og det er ikke kun navnet på selskabet, der skal forklares.

Alt omkring blockchainteknologien i virksomheden Concordium, og den tilknyttede kryptovaluta, GTU, byder på en masse helt nye ord.

»Det er et helt nyt vocabulaire. Det er super kompliceret,« siger Lone Fønss Schrøder, der er kendt som en af landets – ja Europas- fremmeste erhvervskvinder.

Foruden posten som direktør i Concordium er hun desuden de facto-formand for kinesiskejede Volvo Cars, hvor hun som viceformand er den formelle bestyrelsesformand Li Shufus forlængede arm, og hun sidder også i bestyrelsen for den svenske møbelgigant IKEA.

I virkeligheden er noget af det sværeste for Concordium, at det er en udfordring at forstå, hvad blockchain er, siger Lone Fønss Schrøder:

»Den største udfordring er netop det: At få folk til at forstå, hvad det her handler om på en simpel måde,« siger hun.

Opgør med uigennemsigtighed

Berlingske gør et forsøg på at forklare.

Concordium er et nyt bud på den slags IT-teknologi, der hedder blockchain. Det er udviklet i samarbejde med forskere fra nogle af verdens førende forskningsinstitutioner på området, herunder Aarhus Universitet.

Teknologien blockchain muliggør, at kryptovaluta kan eksistere. Den bedste kendte kryptovaluta er i dag Bitcoin. Concordium har lanceret en ny kryptovaluta, der er knyttet til Concordium. Den hedder Global Transaction Unit (GTU).

Blockchain anses i visse kredse for at være en af de vigtigste teknologiske opdagelser i nyere tid. Men teknologien har også haft et blakket ry på grund af problemer med blandt andet anonyme aktører og den slags uigennemskuelige transaktioner, som den finansielle sektor skal undgå, eftersom de kan vise sig at dække over ulovlige forhold som hvidvask og skattesnyd.

Det er den uigennemsigtighed, Concordium erklærer, man vil gøre op med.

»Jeg kan godt forstå, den bekymring der er. Det er derfor, vi har lavet vores model,« siger Lone Fønss Schrøder.

Concordium vil give »garantier for governance og transparens uden at gå på kompromis med privatlivssikringen,« hedder det.

Brugerne er identificerbare, oplyser Concordium, og de relevante myndigheder kan spore oprindelsen af hver eneste transaktion. Dermed imødekommer teknologien myndighedernes behov for transparens i hele verden. Samtidig vil identiteter kun blive vist, hvis det er nødvendigt, forklares det.

»Jeg tror, det taler til folk, som er rigtig nysgerrige på kryptovaluta, men som gerne vil gøre det i en sikker havn. Vi borger for den sikkerhed. Man kan være tryg ved os. Vi har ikke nogen anarkistiske ambitioner, vi vil leve med samfundets regler. Det er så super vigtigt,« siger Lone Fønss Schrøder.

Med Concordium skal man desuden kunne indgå komplicerede kontrakter og overføre store beløb uden fordyrende tredjeparter som mæglere, advokater og bankfolk.

Skeptiske blikke

Lars Seier henvendte sig i første omgang til Lone Fønss Schrøder i 2018, og spurgte om hun ville være »advisor« på projektet. Det ville hun gerne. Med egne ord var hun »super nysgerrig« på kryptovaluta.

Men hun var også klar over, at det krævede en tur tilbage på skolebænken. Derfor har hun siden taget en diplomuddannelse i blockchain fra Massachusetts Institute of Technology, MIT.

»Når jeg tog den uddannelse fra MIT, er det, fordi jeg ville være sikker på at forstå det fra et science synspunkt – det gjorde jeg fordi, jeg kunne se skepsissen i øjne fra vores sciencefolk, der er ph.d. eller professorer i computerscience,« siger Lone Fønss Schrøder.

Siden blev hun så direktør.

Men hvorfor egentlig kaste sig over et helt nyt projekt og denne gang som CEO i stedet for bestyrelseskvinde?

»Jeg kan godt lide at være både helt oppe i den høje strategiske udkigspost, som når du sidder i en bestyrelsespost, men også at være helt nede i produkterne. Jeg synes, det er rigtig spændende at kunne tage den erfaring, jeg har, med ned i det konkrete. At sidde med det i hænderne, så jeg ikke altid sidder distanceret og egentlig opererer på anden hånd gennem en ledelse i en virksomhed,« siger Lone Fønss Schrøder.

Ser du dig selv som en varig løsning som CEO?

»Det ved jeg ikke. Det må vi se. Foreløbig har vi tænkt os at lancere det, og så vil der komme nogle år, hvor vi vil sørge for at lave et lag af værktøjer på toppen – se det som hvis du havde lavet powerpoint og så udvikler du hele tiden værktøjskassen til en powerpointpræsentation. Sådan er det hos os,« siger Lone Fønss Schrøder.

Tidligere i år rejste Concordium 250 millioner kroner, og den seneste finansieringsrunde er sket til en værdiansættelse af 26,8 milliarder kroner.

Investorerne er familievirksomheder, private investorer, venture capital og egentlige softwarehuse. Concordium vil ikke oplyse egentlige navne på investorerne.

Lone Fønss Schrøder fortæller, at der er »mange tusinde,« som på nuværende tidspunkt har købt den tilhørende kryptovaluta GTU.