Se tidslinjen: Sådan blev sorte gældstyngede DONG til det grønne milliardeventyr Ørsted under Henrik Poulsen

DONG er blevet til Ørsted. Henrik Poulsen, direktøren for det hele, har sagt op. Og olien er skiftet ud med vind. Berlingske bringer her de vigtigste nedslag i forløbet, der har gjort selskabet til et af Danmarks mest værdifulde.

Henrik Poulsen har i årevis været en af Danmarks mest succesfulde topchefer. Ved årsskiftet takker han af i Ørsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2012-2013: Henrik Poulsen-æraen begynder

I august 2012 tiltræder Henrik Poulsen som administrerende direktør i DONG Energy. Han kommer fra en tilsvarende stilling i TDC.

Kort efter ankomsten får selskabet sænket sin kreditvurdering, og en række finansielle advarselslamper begynder at blinke.

I december er situationen for DONG så alvorlig, at der tages kontakt til selskabets hovedejer, staten, med et ønske om at få tilført penge.

I starten af 2013 bliver partierne bag det såkaldte DONG-forlig enige en kapitaltilførsel til DONG på mindst seks til otte mia. kr. – pengene skal komme fra nye investorer og ikke staten, lyder aftalen.

Staten, DONG og en række nye investorer bliver i oktober enige om en aftale. Størst af de nye investorer er den kontroversielle amerikanske storbank Goldman Sachs.

Som nytiltrådt topchef i DONG var Henrik Poulsen her på tur ud til den første havvindmølle i DONGs nye havvindmøllepark i Kattegat ved Anholt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

2014: Den politiske bombe

Den politiske modstand eksploderer i januar med demonstrationer og underskriftsindsamling mod aktiesalg til Goldman Sachs. Forløbet fører i sidste ende til, at SF trækker sig fra regeringen.

Trods dramatikken godkender Folketinget 30. januar den endelige aftale med Goldman Sachs, ATP og PFA, der køber en del af virksomheden, og dermed tilfører den hårdt tiltrængte kapital.

Ved handlen værdisættes DONG til 31,5 mia. kr., hvilket vokser til 44,8 mia. kr. efter kapitaltilførslen på 13,3 mia. kr.

Demonstration foran Christiansborg – tusindvis er på gaden for at markere deres utilfredshed med salget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø.

2016: Børsnoteringen

I juni sendes DONG på børsen i danmarkshistoriens største børsnotering til en værdiansættelse på 98,2 mia. kr. – på dagen for børsnoteringen vokser markedsværdien til 108 mia. kr.

Det første lange stykke tid herefter ligger aktiekursen dog nogenlunde fladt. Ved udgangen af året er DONG 112 mia. kr. værd.

DONG børsnoteres torsdag 9 juni 2016 i selskabets hovedkvarter i Gentofte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

2017: Fra DONG til Ørsted

I maj sælger DONG sin olie- og gasforretning til schweiziske Ineos.

Goldman Sachs sælger i oktober sine sidste aktier i selskabet og opnår en samlet fortjeneste på 12,4 mia. kr.

Samme måned skifter selskabet under protester fra efterkommere af videnskabsmanden H.C. Ørsted navn fra DONG til netop Ørsted for at markere den omfattende grønne transformation væk fra olie og gas.

Ved årets udgang har selskabet, der nu hedder Ørsted, en markedsværdi på 140 mia. kr.

2018: Køber ind over Atlanten

Sætter for alvor trumf på i USA med opkøb af den amerikanske udvikler af landvind Lincoln Clean Energy og den amerikanske udvikler af havvind Deepwater Wind.

Ved årets udgang har Ørsted en markedsværdi på 180 mia. kr.

2019: Vinder store sejre i USA

Vinder tre store havvindprojekter i USA, hvor man for første gang for alvor krydser klinger med nogle af verdens største oliegiganter, som nu også vil ind i havvind.

I september lykkes det at indgå en aftale om at afhænde datterselskabet Radius for 21,3 mia. kr. til den sjællandske energikoncern SEAS-NVE.

Ved udgangen af året har Ørsted en markedsværdi på 285 mia. kr.

Der skulle tidligere jægersoldater til at skifte skiltet fra DONG til Ørsted på Avedøreværket i forbindelse med navneændringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

2020: Exit Poulsen og fortsat himmelflugt

Henrik Poulsen siger op i juni og stopper senest som adm. direktør i januar 2021.

I august runder Ørsteds markedsværdi sin foreløbige top på 384 mia. kr.

Fredag 14. august har selskabet en markedværdi på 376 mia. kr., hvilket bringer statens samlede fortjeneste siden kapitaltilførslen op på 178 mia. kr.