Regeringens yngste minister: »En drøm går i opfyldelse«

Simon Kollerup er fra barnsben vokset op med politik. Nu bliver den 33-årige thybo erhvervsminister og får dermed det øverste ansvar for landets banker.

Erhvervsminister Simon Kollerup ankommer til Statsministeriet i København, torsdag den 27. juni 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han var målløs, overvældet og overrasket, da formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, ringede onsdag aften.

Vil du påtage dig opgaven som erhvervsminister samt indtræde i regeringens økonomiudvalg?, spurgte landets næste statsminister.

Simon Kollerup (S) svarede ja til begge dele, og dermed skrev den 33-årige thybo sig ind i historiebøgerne som den yngste på Mette Frederiksens socialdemokratiske ministerhold.

»Det er en drøm, som går i opfyldelse, og i dag er en vild dag,« skriver den nye erhvervsminister torsdag i et opslag på Facebook.

Simon Kollerup er søn af 3F-regionskonsulent Karsten Kollerup og social- og sundhedshjælper Ulla Mortensen. Som 14-årig meldte han sig ind i den socialdemokratiske bevægelse og har siden været aktiv både i DSU, Frit Forum og Socialdemokratiet.

I 2011 blev Simon Kollerup første gang valgt til Folketinget. De seneste fire år har han især gjort sig bemærket som fødevareordfører med politisk ansvar for fødevarer, landbrug, fiskeri og dyrevelfærd, og det er ikke gået kvotekongernes næse forbi.

»Kvotekongerne må abdicere,« lød det fra Simon Kollerup, da Folketingets partier i 2017 blev enige om en såkaldt kvotekongepakke, der skal begrænse koncentrationen af fiskekvoter i dansk fiskeri.

Simon Kollerup, der fik 11.577 personlige stemmer i Nordjyllands Storkreds ved seneste folketingsvalg, har ikke et kilometerlangt CV.

I 2007-2008 var han ansat i De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot. Han har arbejdet for Københavns overborgmester, Frank Jensen, fra april 2009, og i perioden 2008-2010 var Simon Kollerup studentermedhjælper i Udenrigsministeriet.

Som ny erhvervsminister overtager Simon Kollerup bl.a. det øverste ansvar for landets banker, og hidtil har han kun i et meget begrænset omfang udtalt sig om den finansielle sektor.

I 2016 brugte daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen den bemærkelsesværdige formulering: »Stop mobningen af bankerne«, mens hans efterfølger Rasmus Jarlov forsikrede om, at han ikke holdt hånden under bankerne. Især Danske Banks hvidvask-skandale gav den nu forhenværende erhvervsminister rigeligt at se.

I bankverdenen venter man nu i spænding på, hvilken linje den nye minister vil lægge. Rasmus Jarlov overdrager kl. 16.00 til erhvervsminister Simon Kollerup.