Politikere føler sig vildledt om boligskattekaos: »Det er helt grotesk«

Borgelige skatteordførere er dybt forargede over endnu en udskydelse af de længe ventede boligskatter, som får betydning for hundredtusindvis af boligejere. Dansk Folkeparti mener, at regeringen med udskydelsen til 2024 forsøger at få de nye skatter om på den anden side af et folketingsvalg.

Berlingske erfarer, at de 80.000 boligejere, der skulle have modtaget vejledende prøvevurderinger forud for de egentlige vurderinger, fortsat står til at få dette – det vil ske i næste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skandaløst«, »grotesk« og »stærkt bekymrende«.

Skatteordførerene fra Dansk Folkeparti og Venstre er alt andet end imponerede over dagens udmelding fra skatteminister Morten Bødskov (S) om, at de nye boligskatteregler ikke som planlagt træder i kraft i 2021, men først i 2024.

»Det er en stor skandale, at boligbeskatningen nu udskydes til 2024. For blot en måned siden deltog jeg i et møde med skatteministeren om det nye boligskattesystem, hvor jeg spurgte ind til, om tidsplanen ville holde. Det fik jeg et klart ja til,« siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, og fortsætter:

»Nu udskyder man de nye boligskatter i tre år, så man føler sig enormt vildledt. Det er helt grotesk, at det ender med at gå syv år fra, at den politiske aftale om boligskatterne blev vedtaget, til man måske kan have det nye system klart.«

Også Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, spurgte på et møde i september ind til, om det nu også kørte, som det skulle.

»Jeg fik at vide, at det hele fungerede, som det skulle, så denne udvikling kommer meget bag på mig,« siger Louise Schack Elholm.

Udskudt til efter folketingsvalg?

Berlingske erfarer, at de 80.000 boligejere, der skulle have modtaget vejledende prøvevurderinger forud for de egentlige vurderinger, fortsat står til at få dette – det vil ske i næste uge. Det forventes derefter »kun« at være 20 procent af ejerboligerne – svarende til cirka 350.000 – der skal vurderes af et menneske af kød og blod fra Vurderingsstyrelsen. Resten af vurderingerne skulle køre via IT-systemer, men nu volder disse IT-systemer angiveligt så store problemer, at en udskydelse af ændringerne i boligskatterne altså må udskydes.

»Det fører til en stor bekymring i forhold til ejendomsmarkedet. Hvis ikke man har et system, der kan håndtere vurderingerne, er man selvfølgelig nødt til at tage dette alvorligt. Det overrasker mig, at det er gået så galt på en måned,« siger Louise Schack Elholm.

Dansk Folkeparti indkalder nu skatteminister Morten Bødskov (S) til samråd i sagen.

»Vi er nødt til at få en forklaring på, hvorfor forsinkelsen er så stor. Hvorfor er det lige 2024? Det er bemærkelsesværdigt, og det lugter af, at man gerne vil vente med de nye boligskatter til efter et folketingsvalg,« siger Dennis Flydtkjær.

Tre pejlemærker

I en pressemeddelelse oplyser skatteministeren, at forligskredsen bag boligskatteforliget mødes »allerede i eftermiddag«.

»Vi går til drøftelserne med tre pejlemærker: En ny realistisk tidsplan, at udskydelsen ikke fører til højere boligskatter, og at boligejerne ikke stiger mere i boligskatter, end det var forudsat i boligskatteforliget,« siger Morten Bødskov.

Ministeren får dog også opbakning fra én af sine politiske kolleger. De Radikales skatteordfører Kathrine Olldag kan »godt leve med« udskydelsen ud fra tankegangen, at det er »bedre at gøre det ordentligt end for hurtigt og sjusket«.

»På ejendomsområdet er der nogle lige nu, der ikke får deres penge fra skat, men de skal nok komme. Og i øvrigt har vi pakket boligejerne godt ind, så der er jo ikke nogle, der kommer til at gå fra hus og hjem,« siger hun.