Plantebøffen får selskab af plantefrikadellen

Fødevarevirksomheden Impossible Foods, der leverer plantebaserede alternativer til kød, introducerer nu plantebaseret svinekød. Danske forbrugere må dog vente en stund, før de kan sætte tænderne i svinekopien.

Impossible Food præsenterede mandag »Impossible Pork« på elektronikmessen CES i Las Vegas. Produktet skal gøre det ud for svinekød, men er udelukkende produceret af plantebaserede ingredienser. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Becker

Først gik de kødet på oksen, og nu har de plantebaserede fødevarevirksomheder kastet sig over svinet.

Det står klart, efter at den amerikanske plantebaserede fødevarevirksomhed Impossible Foods oplyser, at den senere på måneden vil introducere et plantebaseret bud på en svinekødpølse og hakket svinekød.

Det kødfrie alternativ til svinekød vil sidst i januar kunne smages i 139 Burger King-fastfoodrestauranter som en del af en prøveperiode, skriver det amerikanske medie Wall Street Journal.

Danskerne må dog vente med at sætte tænderne i de grønne varer, idet Danmark ikke er blandt de fem udvalgte markeder, hvor produkterne skal testes.

Stigende salg af plantebaserede alternativer

Trods nyheden fra Impossible Foods har der dog været et lignende produkt på markedet i et stykke tid – i hvert fald når det gælder den kødfrie pølse.

Sidste år introducerede en rivaliserende virksomhed, Beyond Meat, sit bud på, hvordan en plantebaseret svinekødspølse kan se ud og smage.

Og det er ikke tilfældigheder, der ligger bag opfindelsen, for Beyond Meat har investeret massivt i udvikling. Årsagen hertil er ganske klar – Beyond Meat »elsker kød«, men ønsker et alternativ.

Det plantebaserede svinekød er da også langt fra det første plantebaserede alternativ, vi har set, idet flere producenter – også herhjemme – allerede har lanceret bud på, hvordan eksempelvis en plantebaseret hakkebøf kan se ud og ikke mindst smage.

I midten af oktober prøvesmagte Berlingskes Søren Frank Beyond Meats bud på en plantebøf. Dommen blev tre stjerner, idet avisens mad- og vinanmelder mente, at der var tale om en »forbavsende autentisk smag« af billige massekæders burgere. Dog mente han ikke, at bøffen kunne konkurrere med gourmetburgere og den mad, man selv laver.

I USA steg salget af kødfrie produkter til restauranter sidste år med 23 procent, viser tal fra NPD Group, der holder øje med markedet.

Ud over »hakket svinekød«, der her præsenteres, har Impossible Foods udviklet en plantebaseret svinekødspølse, der er helt og aldeles kødfri. Produktet kommer på markedet måneder efter, at konkurrenten, Beyond Meat, lancerede sit bud på en pølse. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Becker/Ritzau Scanpix.

Produkt vækker harme

Mens nogle måske vil undre sig over, hvorfor alternativerne til oksekød kom først, i og med produktionen af svinekød er meget større, så skyldes det, at oksekød ganske er langt mere ressourcekrævende at producere.

Ifølge David Lee, regnskabschef hos Impossible Foods, er tiden dog kommet til, at virksomheden vil fortsætte sin mission, og at det derfor var naturligt at kaste sig over svinekød.

»Vi vil have kødspisere til at forstå, at produktet kan bruges på samme måde som andre svinekødsprodukter,« siger David Lee til Wall Street Journal.

Den tilgang har dog vakt harme blandt mange.

Ifølge Wall Street Journal har dr. Dan Kovich, direktør for videnskab og teknologi i det amerikanske svineproducentråd, understreget, at »det er umuligt at lave svinekød af planter«. Ifølge Dan Kovich forsøger Impossible Foods desuden at omgå ikke kun lovgivning, men også traditioner indenfor varedeklarationen af madvarer.

Den kritik afviser Impossible Foods.

Og hvad består en plantebaseret svinekødspølse så af, når den ikke har set skyggen af en grisebasse?

Jo, grundelementerne er soya, kokosolie og stivelse. Dermed er det plantebaserede alternativ til svinekød bygget op på stort set samme måde som andre varer i virksomhedens sortiment.

Det er soyaens leghæmoglobin, der skulle give produkterne en konsistens, der i høj grad minder om den, man finder i svine- eller oksekød.

Fødevarebranchen for plantebaserede alternativer til kød arbejder nu også med fremstillingen af kødfri kyllinge- og fiskekød.