Pia Kjærsgaard med klar besked: Lad danskerne tage på ferie til Grækenland

Et af Europas mest yndede turistmål, Grækenland, er kommet fornuftigt gennem coronakrisen, og nu melder spørgsmålet sig, om danskernes bristede feriedrømme alligevel kan blive realiseret. DFs Pia Kjærsgaard, der selv har en ejendom på øen Santorini, mener, at tiden er inde til at kunne komme afsted.

Pia Kjærsgaard fortæller gerne om ferieoplevelser fra Santorini – og når der er folkemøde, serverer hun gerne specialiteter fra det græske. Her et billede fra 2017-udgaven af Folkemødet, hvor den stod på græsk kylling og drinks på Cirkuspladsen i Allinge på Bornholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os skrue tiden tilbage til 11. marts, da statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark ned og få dage senere smækkede grænsen i. Dengang var det nok de færreste, der turde tro på, at en sandstrand i Grækenland ville være inden for rækkevidde en overskuelig fremtid.

Men det er den måske nu.

Grækenland er kommet fornuftigt gennem coronakrisen. I skrivende stund er der 2.770 registrerede smittetilfælde og 156 dødsfald i det sydeuropæiske land. Holder man tallene direkte op mod Danmarks, ser situationen endog særdeles fornuftig ud. Imens Danmark har ni døde pr. 100.000 indbyggere, ligger Grækenland langt under med kun 1,4 døde pr. 100.000 indbyggere.

Det har da også fået premierminister Kyriakos Mitsotaki til at skubbe gang i genåbningen og nu også tage beslutningen om at åbne grænserne for turister 1. juli. Allerede lørdag åbner Grækenland tilmed 515 strande i landet, der i årevis har været et kærkomment turistmål for danskere.

En af dem er tidligere formand for Folketinget og mangeårig leder af Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard. Hun mener nu, at tiden er moden til, at danskerne kan komme på ferie i Grækenland til sommer.

»Det synes jeg helt bestemt. Grækenland har nogenlunde sluppet for corona. De har haft det og har det stadig, men ikke i så stor en mængde. Det er slet ikke til at sammenligne med Italien og Spanien. De har haft meget mere styr på det i Grækenland,« siger hun.

Pia Kjærsgaard har over for Femina tidligere beskrevet, hvordan »hun og hendes mand Henrik har vendt tilbage år efter år, siden de i 2002 købte et lille hus« på den græske ø Santorini.

Hvis Pia Kjærsgaard får mulighed for at rejse til Santorini til sommer, vil hun rette sig hundrede procent efter Grækenlands retningslinjer og de danske sundhedsmyndigheder og Udenrigsministeriet.

»Hvis det er forsvarligt, kunne jeg godt forestille mig at tage afsted i år. Vi farer jo ikke så meget rundt, da vi bor i vores hus. Hvis der bliver åbnet, vil jeg blive glad, for jeg har da savnet det,« siger hun.

Afstand og afsprit

Meget kunne tyde på, at rejser til Grækenland kan blive virkelighed.

I det danske rejsebureau Bravo Tours tror administrerende direktør Peder Hornshøj, at Grækenland vil være et af de første lande, det bliver muligt at rejse til. Han fremhæver især øen Kreta som en mulig rejsedestination, eftersom øen er gået fri fra corona.

»I vores optik vil Grækenland være det land, sammen med Portugal, der vil være hurtigst klar til at modtage gæster. Det kan godt være, at jeg er en naiv optimist, men jeg tror på, at der åbnes for, at man kan komme til at rejse – måske allerede fra slutningen af juni. Det er min klare fornemmelse, at man har travlt i en masse lande med at åbne til det mere normale igen,« siger Peder Hornshøj.

Bravo Tours er klar til at arrangere rejser igen, og selskabet har været i kontakt med utallige gæster, der lider af rejsefeber.

»Hos dem, vi taler med, er det ikke frygt, der holder dem fra at rejse, men mere praktik. Der er en længsel efter at komme ud at rejse og det gode liv,« siger Peder Hornshøj.

Grækenlands plan er at sikre en forsvarlig genåbning med restriktioner, der blandt andet sørger for afstand mellem folk på strandene og strandstole, der skal sprittes af. Desuden har man fremsat et forslag om, at borgere, der vil rejse til landet, skal testes inden afrejse og fremvise en negativ coronatest.

Med restriktionerne håber man at tiltrække turister til landet, hvor turisme bidrager med over 20 pct. af landets BNP. Det er nemlig afgørende for landet at få turisterne tilbage. Det fastslår direktør i Tænketanken Europa Lykke Friis.

»I Grækenland er turistindustrien afgørende. Det er også derfor, at Grækenland har været et af de mest aktive lande for at få opstille nogle spilleregler. Det, som de har gjort, er at gøre det trygt, så man har lyst og tør at rejse til landet,« siger Lykke Friis.

Pia Kjærsgaards hus ligger i en landsby på den græske ø Santorini. Feriehungrende danskere kan håbe, at der bliver åbnet for rejser til Grækenland til sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Ritzau Scanpix.

Klar, hvis det er muligt

Udenrigsministeriets rejsevejledning betyder, at alle unødvendige rejser til hele verden frem til og med 31. maj frarådes. Der er endnu ikke kommet yderligere oplysninger om, hvorvidt restriktionerne fortsætter ind i juni.

I sidste uge kunne Berlingske fortælle, at rejsekoncernen Spies tidligere har meldt ud, at selskabet håber på, at rejserestriktionerne ændres efter 31. maj, og at Spies forbereder sig på at arrangere charterrejser.

»Vi holder os klar, og vi kan gøre det, hvis det bliver muligt,« sagde administrerende direktør for Spies, Jan Vendelbo til Berlingske.

I onsdags præsenterede Europa-Kommissionens ledende næstformand, Margrethe Vestager, udkastet til en række retningslinjer, der vil gøre det muligt for de europæiske lande at åbne for turister sidst på sommeren.

»Vi behøver ikke at stå over for en sommer inden døre eller en sommer, der er helt tabt for den europæiske turistindustri,« sagde hun.

Kommissærens anbefaling hed, at grænserne bør åbne gradvist.  Blandt andet ved, at det i første omgang bør være muligt at åbne grænser mellem lande, hvor smitteniveauet er på omtrent samme niveau, har Berlingske tidligere skrevet.

Hvis Udenrigsministeriets rejsevejledninger ikke bliver ændret efter 31. maj, har Pia Kjærsgaard tænkt sig at blive i Danmark til sommer, selv om hun håber, at Grækenland bliver sommerdestinationen.

»Selvfølgelig vil jeg gerne til Grækenland, men hvis det ikke kan lade sig gøre, så er det sådan, det er. Det vil jeg rette mig efter ligesom alle andre,« siger hun.