Kan turistsæsonen begynde? En vigtig test går i gang på de græske strande

Grækenland vil gøre det muligt at besøge landet som turist efter 1. juli. Det kræver dog, at grækerne nu kan finde ud af at holde afstand på strandene.

Ifølge de nye græske strandregler må der maksimalt være 40 gæster pr. 1.000 kvadratkilometer, mens der skal være fire meters afstand mellem parasollerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Orestis Panagiotou/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den græske regering har en plan, der er afgørende for landets økonomi. Og måske for dine sommerferieplaner.

1. juli vil premierminister Kyriakos Mitsotakis åbne grænserne og lade turister rejse ind i landet.

Men hvis det skal være muligt, kræver det, at grækerne består den strandtest, der begynder i morgen:

Grækenland vil lørdag åbne 515 strande, skriver nyhedsbureauet AFP. Der bliver samtidig meldt om solskin og temperaturer et godt stykke over 20 grader.

Hvis de græske strande skal forblive åbne, vil det kræve, at befolkningen overholder de strenge afstandsrestriktioner, som hører med til strandåbningerne.

Der må maksimalt være 40 strandgæster pr. 1.000 kvadratmeter. Parasoller skal placeres med fire meters afstand mellem hinanden. Liggestolene vil blive sprøjtet med desinficerende midler, inden en ny person lægger sig til rette, og ingen restauranter, cafeer eller kiosker må åbne på strandene.

»Der her er en vigtig test, som vi skal bestå ... Vi bliver nødt til at vise, at vi med regler og en seriøs tilgang kan være i stand til at nyde vores lands skønhed i total sikkerhed,« sagde en talsperson fra den græske regering, i forbindelse med at åbningen af strandene blev præsenteret.

Den græske plan indebærer som udgangspunkt, at restauranter og cafeer må genåbne 1. juni, mens hoteller ventes at kunne åbne sidst i juni.

Først med nedlukning

Grækenland var et af de første europæiske lande, som gennemførte en omfattende nedlukning af samfundet. Landet er kommet relativt smertefrit gennem coronakrisen med 152 coronarelaterede dødsfald.

For få uger siden syntes det urealistisk, at det skulle være muligt at komme på sommerferie i Europa i år, men de seneste dage har flere lande planlagt at genåbne grænserne.

Onsdag præsenterede Europa-Kommissionens ledende næstformand, Margrethe Vestager, udkastet til en række retningslinjer, der vil gøre det muligt for de europæiske lande at åbne for turister sidst på sommeren.

»Det kommer ikke til at blive en normal sommer for nogen af os,« sagde hun:

»Men vi behøver ikke at stå over for en sommer inden døre eller en sommer, der er helt tabt for den europæiske turistindustri.«

Kommissærens anbefaling hed, at grænserne bør åbne gradvist – blandt andet ved at det i første omgang bør være muligt at åbne grænser mellem lande, hvor smitteniveauet er på omtrent samme niveau.

Planen indeholder også anbefalinger for, hvordan hoteller kan indrettes, så man undgår smittespredning.

Kommissionen planlægger også at udarbejde et interaktivt kort, der blandt andet skal gøre det muligt at se, i hvilke byer og på hvilke hoteller smitterisikoen vurderes at være lav.

I mere end to måneder har det danske udenrigsministerium dog frarådet alle ikkenødvendige rejser til alle lande i hele verden. Den rejsevejledning blev i sidste uge forlænget til 31. maj.

Det er uvist, om Udenrigsministeriet herefter vil lempe på rejsevejledningen.

De danske grænser er stadig lukkede, og det vides endnu ikke, hvornår de åbner.