Nye tal bekymrer økonomer: »Vi er overhovedet ikke vendt tilbage til normalen«

For første gang siden april er forbrugertilliden faldet, hvilket særligt kommer til udtryk ved, at danskerne bekymrer sig om landets økonomi. Udviklingen overrasker og bekymrer økonomer.

Økonomer frygter, at danskernes privatforbrug vil falde efter overraskende nedgang i forbrugertilliden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Efter en sommer, hvor hverdagen for de fleste danskere har nærmet sig normalen, viser nye tal fra Danmarks Statistik, at forbrugertilliden falder i august. Det er første gang siden coronakrisens udbrud, at danskernes tillid til økonomien falder.

Forbrugertilliden falder fra -2,9 i juli til -5,5 i august. Det skyldes ifølge Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank, at danskerne er bekymrede for en ny nedlukning som følge af stigningen i smittetallet. Hun forventer dog ikke, at de negative tal vil få stor indflydelse på privatforbruget lige nu og her.

»Noget af det positive er, at folk stadig er forholdsvis optimistiske i forhold til deres egen økonomi, hvilket typisk er afgørende for, hvor meget mod vi har på at bruge penge,« siger hun.

Louise Aggerstrøm vil dog stadig holde et vågent øje med danskernes tillid til arbejdsmarkedet, som også har lidt et knæk i de nye tal.

»Folk holder igen med at bruge penge, hvis de er bekymrede for at miste arbejdet. Det har vi heldigvis ikke set endnu, men hvis det begynder at blive et problem, kan det skabe en negativ spiraleffekt, hvilket vil betyde, at mange mister jobbet,« siger Louise Aggerstrøm.

Overraskende tal

Helt så ubekymret ser cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen ikke på faldet i forbrugertilliden, som han vurderer vil få en umiddelbar konsekvens for danskernes privatforbrug. Også selv om mange snart får udbetalt feriepenge.

»Forbrugerne synes i høj grad, at det er fornuftigt at spare op i den nuværende økonomiske situation, hvilket vidner om, at mange forbrugere i højere grad vil bruge feriepengene på at polstre sig end at på at øge forbruget,« siger Jes Asmussen.

Faldet i forbrugernes tillid kom i høj grad bag på cheføkonomen, idet han havde forventet en stigning. De overraskende tal viser ifølge Jes Asmussen tydeligt, at vi stadig befinder os i en krise.

»Det indikerer, at vi overhovedet ikke er vendt tilbage til normalen. Virussen fylder stadig meget i forbrugernes baghoveder, og det skaber en adfærdsmæssig ændring i privatforbruget, at der stadig hersker en vis bekymring om udviklingen på arbejdsmarkedet,« siger Jes Asmussen.

Rammer danskerne

Louise Aggerstrøm lægger vægt på, at danskerne stadig har positive forventninger til egen økonomi, selv om de er blevet mere bekymrede for en stigende arbejdsløshed og Danmarks økonomiske situation. Hendes største bekymring er, at danskernes pessimisme bliver til virkelighed.

»Generelt er det sådan med forbrugertilliden, at folk hurtigere bekymrer sig for dansk økonomi end for deres egen. Hvis de får ret, vil det også ramme dem selv,« siger hun.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser i dag, at beskæftigelsen steg fra maj til juni. Snart udløber lønkompensationsordningen, mens de fleste hjælpepakker rulles tilbage. Det betyder ifølge Jes Asmussen, at flere danskere er bekymret for at miste jobbet i efteråret. Og at dette vil få en negativ effekt på privatforbruget.

»De her ordninger har holdt hånden under en masse job, så der vil være en stigende risiko for fyresedler i den kommende tid,« siger han og fortsætter.

»Grundlæggende indikerer de lave forbrugertillidstal, at virusudbruddet og bekymringen for arbejdsmarkedet holder privatforbruget i skak.«