Ny erhvervsminister advarer bankerne: »Jeg er ikke bange for at lade hammeren falde«

De danske banker og øvrige virksomheder vil blive mødt med sanktioner, hvis de bryder »samfundskontrakten«, fastslår den nye erhvervsminister, Simon Kollerup.

For at minde den nye erhvervsminister om, hvor meget man kan i dansk erhvervsliv, fik Simon Kollerup (S) et Mærsk-containerskib i miniatureformat af den afgående erhvervsminister Rasmus Jarlov (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den mørkeblå slipseknude sidder tæt til den hvide skjortekrave og det matchende jakkesæt.

Simon Kollerup ligner til forveksling en bankmand – men tag ikke fejl.

Han er 33 år, socialdemokrat og Danmarks nye erhvervsminister, der bl.a. torsdag overtog det øverste ansvar for landets banker. Her fastslog Simon Kollerup, at han vil slå hårdt ned på brodne kar, der bryder samfundskontrakten, og henviste eksempelvis til Danske Banks omfattende hvidvasksag.

»Samfundskontrakten gælder også for vores finansielle sektor. Banker er helt afgørende institutioner i et samfund. De spiller en stor rolle i vores økonomi, og det er umuligt at forestille sig et Danmark uden dem. Men når man spiller så stor en rolle i samfundet, så følger naturligvis også et stort ansvar. Og jeg taler ikke kun om et stort ansvar for bankernes bundlinjer, men for os alle sammen,« lød det fra Simon Kollerup.

Sager om hvidvask og udbytteskattesvindel har plettet bankernes ry de senere år. Resultatet er, at den finansielle sektor står midt i en alvorlig tillidskrise, erkendte formand for Finans Danmark og koncernchef i Nykredit, Michael Rasmussen, ved bankernes seneste årsmøde.

»Vi har i årets løb set sager, hvor vi i sektoren har begået så alvorlige fejl, at der er tale om brud på den kontrakt med samfundet, vi som banker og kreditinstitutter, har til opgave at leve op til. For de fejl vil vi som samlet sektor gerne sige undskyld,« sagde Michael Rasmussen.

Klar med sanktioner

Ifølge Simon Kollerup skal bankernes tillidskrise grundlæggende løses ved, at de fremover løfter deres ansvar:

»Der er en tillidskrise, der skal bygges en bro hen over. At fokusere på en samfundskontrakt fra bankverdenens side, tror jeg, kan være et godt startpunkt.«

Din konservative forgænger, Rasmus Jarlov, lagde som erhvervsminister stor vægt på, at han ikke holdt hånden over bankerne. Hvordan vil du adskille dig fra ham?

»Jeg tror, at Rasmus og jeg er meget enige på det her punkt. Hvis man ikke kan leve op til den samfundskontrakt, som vi har i dag, så mener jeg heller ikke, at man skal holde hånden over bankerne. Så skal man sanktionere, og jeg er ikke bange for at lade hammeren falde.«

Hvilken konkret forskel vil vi se?

»Der vil komme mange forskelle mellem Rasmus og jeg, men i måden at gribe det an på, tror jeg, at vi minder meget om hinanden. Alt det politiske indhold vil vi lægge mere detaljeret frem, når vi kommer på den anden side af sommerferien.«

Rasmus Jarlov nåede at sidde på erhvervsministerposten i et år og seks dage. I den periode deltog han i 25 samråd alene omhandlende hvidvask.

»Jeg vil sige til dig Simon, at det er vigtigt at finde den balance, hvor man er hård mod den hårde kriminalitet, men hvor man ikke presser et kontrolregime og bureaukrati ned over erhvervslivet. For så dræber man væksten i Danmark,« lød opfordringen fra Rasmus Jarlov ved torsdagens ministeroverdragelse i Erhvervsministeriet.

Direkte adspurgt, om man ikke risikerer at slå så hårdt ned på den finansielle sektor, at det kammer over i at blive destruktivt, svarede Simon Kollerup:

»Det skal ikke være destruktivt. Man skal slå ned for at passe på samfundskontrakten i Danmark, men selvfølgelig skal banksektoren være der.«

Om begrænset erhvervserfaring

33-årige Simon Kollerup skrev sig torsdag ind i historiebøgerne som den yngste på Mette Frederiksens socialdemokratiske ministerhold.

Trods sin unge alder har han otte års erfaring Folketinget. Til gengæld er Simon Kollerupps erhvervserfaring ret begrænset. Han var i 2007-2008 ansat i De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot. Han har desuden arbejdet for Københavns overborgmester, Frank Jensen, fra april 2009, og i perioden 2008-2010 var Simon Kollerup studentermedhjælper i Udenrigsministeriet.

Den nye erhvervsminister nævnte selv sin alder i sin tale, men han afviste, at hans CV var et problem:

»Vi er en S-regering, og noget af det allervigtigste en minister kan levere er at bruge den parlamentariske erfaring, jeg heldigvis tager med mig ind i ministeriet til at skabe de brede aftaler. For erhvervslivet i Danmark har brug for brede forlig under de rammevilkår, der gælder,« sagde Simon Kollerup.

Du er et relativt ubeskrevet blad inden for erhvervspolitik. Hvad skal erhvervslivet forvente af dig?

»Man skal forvente sig i erhvervslivet, at man får en god ven på erhvervsministerposten, når man lever op til det samfundsansvar, som erhvervslivet har. Til gengæld holder jeg rigtig godt øje, når man bryder samfundskontrakten. Jeg håber, at jeg vil være gode venner med langt de fleste.«