Medlemmerne dropper 3F – men formuen bugner

3F ansætter stadig flere på hovedkontoret, bruger penge på at sponsorere Superligaen og har netop sat en halv milliard kroner af til »faglige indsatsområder«. Alligevel bliver fagforeningens formue ved at vokse, og 3F har opbygget en pengekasse, som mange store danske virksomheder ville kigge misundeligt efter.

Medlemstallet falder, men antallet af ansatte stiger i fagforbundet 3F. Her taler statsminister Mette Frederiksen ved 3Fs kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter 26. september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at medlemmerne forlader 3F i hastigt tempo, men økonomisk går det forrygende. Fagforeningen har nu en formue på 6,7 milliarder kroner.

Beløbet er også langt over sammenlignelige fagforeningers egenkapital, viser tal som blev gennemgået i beretningen på den netop overståede 3F-kongres i Aalborg.

Kongressen blev afholdt kort efter, at en lydfil afslørede, hvordan 3F-medlemmer i SAS Ground Handling forsøgte at presse en kollega til at melde sig ud af ingeniørernes fagforening, IDA, og ind i 3F. Det er en sag, som 3F-toppen siden har beklaget.

3F fremlægger, som andre fagforeninger, ikke et normalt regnskab, og derfor er det begrænset, hvad medlemmerne reelt ved om, hvad de får for pengene.

Ulla Sørensen, hovedkasserer i 3F

»Vi betragter 3Fs økonomiske prioriteter som et internt foreningsanliggende.«


»Vi betragter 3Fs økonomiske prioriteter som et internt foreningsanliggende,« svarer Ulla Sørensen, hovedkasserer i 3F, i en e-mail på spørgsmålet om, hvorfor fagforeningen har valgt at holde de fleste oplysninger fra regnskabet skjult for offentligheden.

Men 3F har fremlagt enkelte nøgletal og fortalt om den økonomiske udvikling på kongressen.

Noget af det mere bemærkelsesværdige er, hvor mange penge 3F har samlet sammen. Tallene viser, at 3F har langt flere penge, end hvad andre sammenlignelige fagforeninger råder over. For eksempel er HKs pengetank på 2,6 milliarder kroner, FOAs er på 2,2 milliarder kroner, mens Dansk Metal har en egenkapital på 1,7 milliarder kroner. De 6,7 milliarder kroner, som 3F råder over, er mere end smykkevirksomheden Pandoras egenkapital og næsten på niveau med den store danske fødevarekoncern Danish Crown.

»Vi er meget opmærksomme på at sikre værdien af vores egenkapital – og på at vi skal have et stærkt konfliktberedskab,« skriver ledelsen i beretningen om størrelsen på formuen.

3Fs faste indtægter kommer fra medlemskontingenter og fra de renteindtægter, der bliver skabt fra den del af 3Fs formue, som er investeret i blandt andet aktier. Men 3F har også seneste fået yderligere 1,7 milliarder kroner i kassen fra det store salg af forsikringsselskabet Alka. 3F var medejer af Alka, som i december 2017 blev solgt til Tryg-koncernen for samlet 8,2 milliarder kroner.

Den voksende formue kommer samtidig med, at 3F kæmper hårdt med at få stoppet udviklingen, hvor mange opgiver medlemskabet. Alene på fem år har mere end 60.000 forladt 3F, og der er i dag 243.000 medlemmer tilbage.

På den seneste kongres i 2016 lovede 3F-formand Per Christensen, at han kunne få vendt udviklingen. Han sagde, at medlemstallet skulle tilbage på 300.000. Det er siden gået den forkerte vej, men på kongressen gentog Per Christensen ambitionen.

»Vi er ikke 300.000, som vi talte om på sidste kongres. Det ansvar tager jeg på mig. Men havde vi ikke sat det mål, var det gået endnu værre,« sagde Per Christensen ifølge Fagbladet 3F på kongressen.

Han sagde, at målet om at nå 300.000 medlemmer stadig gælder.

Til gengæld er der et andet tal, som stiger. Der bliver nemlig hele tiden flere ansatte i 3F. Nu arbejder der 574 i organisationen, som de seneste fem år har fået 53 nye ansatte. Hovedkasserer Ulla Sørensen siger, at der tilbage i 2010 var endnu flere ansatte, og at man bør sammenligne med de 657, der dengang var i 3F, og ikke med, at der de seneste fem årer blevet flere ansatte. Hun forklarer, at antallet af ansatte blandt andet er steget, fordi der skal flere til at tage telefonen.

»Når tallet de sidste par år har vist en mindre, stigende tendens, er det begrundet i beslutninger i forbundets Hovedbestyrelse – blandt andet at tilbyde afdelingerne nogle nye, fælles løsninger, eksempelvis om telefonbetjening, som frigør ressourcer i afdelingerne til den faglige indsats,« skriver Ulla Sørensen.

Den store egenkapital gør det muligt at bruge flere penge i 3F i de kommende år. Blandt andet er det blevet besluttet at bruge en halv milliard kroner på »at styrke en lang række faglige indsatsområder«.

»Selvom det er mange penge, så er det vurderingen, at forbundets formue godt kan bære det i en periode,« skriver ledelsen i beretningen.

Ulla Sørensen forklarer, at pengene blandt andet skal gå til at få ledige medlemmer i arbejde igen. 3F vil også bruge penge på at uddanne medlemmerne, så nogle af dem blandt andet skal gå fra at være ufaglærte til at være faglærte.

Noget af formuen går også til at sponsorere Superligaen. Tidligere er den bedste danske fodboldrække blevet kaldt Coca-Cola Ligaen og Faxe Kondi Ligaen. I en lang årrække fra 2001 til 2010 gik den under navnet SAS Ligaen. Siden 2015 kom superligaen til at hedde Alka Superliga, men efter at forsikringselskabet blev overtaget af Tryg blev navnet ændret til 3F Superligaen. Det betyder blandt andet, at 3F-medlemmerne kan få billet til fodboldkampene.

»Fra næste sæson kan alle medlemmer af 3F derfor hente en billet til alle de kampe, de har lyst til, samt købe en ledsagerbillet med rabat. Det eneste, de selv skal betale for, er den varme pølse og drikkevarerne,« sagde Per Christensen i forbindelse med aftalen.

Ifølge Ekstra Bladet betalte Alka tidligere 12 millioner kroner for sponsoratet. 3F vil ikke oplyse, hvor meget det koster at have fagforeningens navn koblet sammen med superligaen.