Tryg køber Alka Forsikring

Trods protester fra flere fagforbund har Alka har accepteret et købstilbud fra Tryg.

Alka Forsikring, Danmarks ottende største skadesforsikring, blev mandag solgt til Tryg for en samlet pris på 8,2 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alka Forsikring, Danmarks ottende største skadesforsikring, bliver solgt til Tryg for en samlet pris på 8,2 mia. kr.  Alka vil forsætter som et selvstændigt brand, fremgår det.

»Vi har tilsammen 400 års erfaring i at drive forsikringsvirksomhed og er to af de mest veldrevne forsikringsselskaber i Norden. Med to så stærke brands har vi på baggrund af vores størrelse og kundeindsigt nogle unikke forudsætninger for i fællesskab at udvikle nye forsikringsprodukter og enkle digitale løsninger til kunder,« udtaler Morten Hübbe, adm. direktør i Tryg, i en meddelelse.

Prisen på 8,2 mia. kr. betyde, at  Alka bliver værdisat til 5,7 mia. kr., fordi selskabet har 2,5 mia. kr. i overskudende kapital. Med købet vil Tryg øge sin danske markedsandel på 22 pct., når Alkas markedsandel på ca. 6 pct. bliver indregnet.

Tryg vil finansiere handlen ved at udstede op til 10 pct. af den nuværende aktiekapital i en kapitalforhøjelsen, der samlet skal hente 4 mia. kr. Storaktionæren bag Tryg - TryghedsGruppen - vil deltage med 60 pct. i aktieudvidelsen.

»Vi ser frem til at videreudvikle det allerede gode samarbejde mellem Alka og fagbevægelsen, baseret på Trygs samarbejdserfaringer med fagforeninger,« udtaler Morten Hübbe.

Han forventer, at synergier fra handlen på 300 mio. kr. fra 2021. Det skal ske blandt andet selvom både ledelsen og medarbejderne i selskabet fortsætter uændret i Alka. Også brandet bliver beholdt.

»Vi er glade for at få Tryg som ny ejer. Vi glæder os til i fællesskab at udvikle vores brand og forretning. Tryg har de seneste år været særligt dygtige til at sætte dagsordenen i forsikringsbranchen på innovation og udvikling af produkter og services. Det er jeg sikker på, vi også kan få gavn af i Alka, siger Henrik Grønborg, adm. direktør i Alka.

Han slår samtidig fast, at der ikke vil blive ændret på de rabatordninger på forsikringer, som nogle kunder har i kraft deres medlemskab af forskellige fagforbund.

Umiddelbart har Tryg betalt et en høj pris for Alka, vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

»Tryg betaler en høj pris for Alka, men givetvis en pris som kan forsvares ud fra indtjening samt forventninger til synergier de kommende år,« udtaler han i en meddelse.

Alka kontrolleres af den danske fagbevægelse. Således ejes ca. 53 pct. af aktierne af LO’s medlemsforbund, herunder FOA, HK, NNF og 3F. Derudover er Arbejdernes Landsbank med i ejerkredsen, ligesom det svenske forsikringsselskab Folksam har lige over 10 pct. af aktierne.

Nyheden om Alka-salget kom først frem i Dagbladet Børsen, og Berlingske kunne lørdag fortælle, at der har været arbejdet på et salg af Alka siden sommer, og at både Tryg, Topdanmark, Codan og norske Gjensidige har været med i processen om at erhverve Alka. Tryg skulle imellemtiden har sikret sig eksklusivrettigheder til at forhandle pris med Alka, og efter Berlingskes afsløring af dette, bekræftede Tryg lørdag, at man forhandler om at købe Alka.

Oplysningerne om handlen har blandt fået Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund, Socialpædagogerne til offentligt at lufte deres tvivl om aftalen.

Købet af Alka forventes afsluttet inden udgangen af 1. halvår 2018 og er betinget af sædvanlige myndighedsgodkendelser.