Mandens blinde øje spænder ben for flere kvindelige ledere i Danmark

Et ubevidst kønsbias blandt mandlige virksomhedsledere forhindrer, at flere kvinder indtager lederstillinger i landets virksomheder. Mænd er ikke bevidste om, at det fortsat er sværere for kvinder at få fat i lederstillingerne, konkluderer en ny analyse, der præsenteres på kvindernes internationale kampdag.

Størstedelen af danske mænd mener ikke, at det er et problem, at der ikke er flere kvindelige ledere på virksomhedernes direktionsgange, konkluderer en ny analyse fra Boston Consulting Group. Mandlige ledere skal træde mere i karakter og sørge for, at virksomheder sætter mangfoldighed på dagsordenen og får flere kvinder i lederstillinger, siger en medforfatter til analysen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af kvindelige ledere stiger fortsat alt for langsomt trods de seneste års fremskridt på direktionsgangene hos landets virksomheder. Under en tredjedel (27 pct.) af danske ledere er kvinder. Derfor ligger Danmark helt nede på en 95. plads på World Economic Forums seneste rangliste over, hvilke lande der er bedst til at sikre mangfoldige ledelser. Faktisk er Danmark faldet hele 42 pladser ned ad listen siden 2006.

Forklaringen skal findes hos de mandlige ledere, for bevidstheden om udfordringen er alt for lille hos mændene: Kun tre pct. af danske mænd mener, at der er et problem i relation til kønsbias. Dermed står de reelt i vejen for kvinder, der både er villige og kompetente nok til at påtage sig lederpositioner i virksomhederne. Det konkluderer en ny analyse foretaget af det globale konsulenthus Boston Consulting Group (BCG). Analysen præsenteres via en pressemeddelelse på kvindernes internationale kampdag fredag.

»Selvom der er næsten lige så mange kvinder som mænd på det danske arbejdsmarked, bliver alt for få kvinder ledere. Det er uholdbart. En del af forklaringen er, at vi har skyklapper på og tror, at vi er langt bedre til ligestilling, end vi er,« siger Matias Pollmann-Larsen, Principal i BCG og medforfatter til analysen i pressemeddelelsen.

Mandlige ledere skal træde i karakter

Analysen, kaldet »Wake Up Denmark! Denmark is losing value from diversity and is not aware of the issue«, præsenteres på det fjerde Gender Diversity Roundtable, som BCG og FN-organisationen UN Womens nordiske kontor, står bag. Blandt deltagerne finder man blandt andre kronprinsesse Mary, Google-direktør Malou Aamund, investeringschef i MP Pension Anders Schelde og Ørsteds bestyrelsesformand, Thomas Thune Andersen.

Temaet for konferencen vil være, hvordan man opnår en større diversitet i forskellige dele af de danske uddannelses- og virksomhedskulturer. Herunder vil der blive fokuseret på, hvorledes man får flere kvinder i STEM-fag (en samlet betegnelse for naturvidenskabelige, matematiske og tekniske fag, red.) på de videregående uddannelser, hvordan man bedst implementerer kønsdiversitet og mangfoldighed på arbejdspladsen, og hvordan man konkret kan arbejde mod at opnå FNs 17 verdensmål frem til 2030, hvor mål nummer fem handler om kvinder, om ligestilling mellem kønnene og om at styrke kvinders og pigers rettigheder og muligheder.

At dømme ud fra BCG-analysen og Gender Diversity Roundtable-konferencen er meddelelsen klar: Mandlige ledere skal i højere grad tage initiativ og sørge for, at flere kvinder får lederstillinger. Skyklapperne skal af, og der skal ske en mere målrettet indsats for at få kvinderne ind på chefposter, siger analysen.

»Denne manglende erkendelse af problemet spænder ben for en hastig og markant forøgelse af antallet af kvindelige ledere, og det går i sidste ende ud over både vækst og velstand i vores samfund,« siger Matias Pollmann-Larsen.

Matias Pollmann-Larsen, principal i Boston Consulting Group

»Danske ledere og ikke mindst mandlige ledere skal træde i karakter i indsatsen for flere kvindelige ledere og mangfoldighed.«


Mangfoldighed på virksomhedernes dagsorden

Diskussionen er ikke ny. Berlingske har tidligere sat fokus på kvindernes udfordringer med at komme i ledelsesstillinger, og hvordan man kan løse problemet, og ved en paneldebat i FN Byen tidligere dette år betegnede Phumzile Mlambo-Ngcuka, direktør for UN Women, kvinder som underrepræsenterede i beslutningstunge stillinger verden over.

Heldigvis er virksomhederne blevet mere opmærksomme på, at det kan betale sig at have en mangfoldig arbejdsplads.

»Det største fremskridt er, at det er lykkedes at sætte en dagsorden, hvor virksomheder forstår værdien af mangfoldighed, og hvor afgørende det er i forhold til, at man lykkes som virksomhed. Der er nu skabt en større forståelse for, at hvis man vil have adgang til de allerdygtigste talenter, så skal man både rekruttere kvinder og mænd,« udtalte adm. direktør i BCG Mai-Britt Poulsen til Børsen ved sidste års internationale kvindekampdag.

Men BCG-analysen viser, at der stadig er lang vej at gå, og for at knække kurven skal lederne i virksomhederne ifølge BCG-analysen være meget mere opmærksomme på og tydelige omkring den store værdi, som mangfoldighed skaber. Ifølge BCG kan dette konkret gøres ved at have rollemodeller for aspirerende kvindelige ledere, at have en synlig tilskyndelse til fædreorlov og individuelle karriereplaner for kvinder. Endelig anbefaler BCG, at der sættes enkle, klare og konkrete mål, der hele tiden opfølges, skriver pressemeddelelsen.

»Danske ledere og ikke mindst mandlige ledere skal træde i karakter i indsatsen for flere kvindelige ledere og mangfoldighed. Der er brug for en vedholdende, systematisk indsats, som der hele tiden følges op på. Min klare anbefaling til ledelserne rundt omkring i landet er at vågne op, erkende problemet og tage grundigt fat om det nu, for potentialet er enormt,« siger Matias Pollmann-Larsen i pressemeddelelsen.