Løbehjulskrigen fortsætter: Nu vil københavnske cykelhandlere leje cykler ud foran Transportministeriet

De københavnske cykelhandlere stiller sig i morgen, tirsdag, op på den offentlige plads foran Transportministeriet, for at leje cykler ud uden tilladelse. Aktionen er en reaktion på, at Transportministeriet har blandet sig i sagen om udlejning af cykler og løbehjul i København.

Hvis udlejere af el-løbehjul og delecykler må opstille og udlejer uden tilladelser, så må vi også, mener det traditionelle cykelhandlere. Derfor udlejer københavnske cykelhandler i morgen cykler uden for Transportministeriet på Frederiksholm Kanal fra kl. 13. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag kl. 13 står en række københavnske cykelhandlere klar til at udleje deres cykler på Frederiksholms Kanal tæt foran Transport-, Bygnings- og Boligministeriet tæt på Christiansborg.

Det sker uden, at cykelhandlerne først har søgt Københavns Kommune om tilladelse til cykeludlejning. Cykelhandlerne, heriblandt Copenhagen Bicycles og Københavns Cykelbørs, har nemlig læst om det brev, som Transportministeriet fredag sendte til kommunen, og hvor ministeriet går i rette med kommunens tolkning og brug af vejloven.

»Som jeg læser Transportministeriets brev, så siger ministeriet, at når det ikke er muligt at få en tilladelse til at udleje cykler, fordi der mangler retningslinjer, så er det lovligt at udleje cykler hvor som helst. Hvis det er sådan det er, så er det sådan, vi gør. Derfor stiller vi os op med vores udlejningscykler foran Transportministeriet fra kl. 13 til 14 tirsdag eftermiddag. Det er muligt at forhåndsleje cyklerne, og så står vi med cykel og nøgle ved Frederiksholms Kanal,« siger Yael Bassan, indehaver af Copenhagen Bicycles.

Har søgt tilladelse, men fik nej

Yael Bassan har butik i Nyhavn og driver udlejningsvirksomhed med omkring 2.000 cykler fra egen butik og fra blandt andet hoteller rundt om i byen. Hun har tidligere søgt Københavns Kommune om at få lov at stille cykler til udlejning på en plads foran sin butik, men har fået afslag fra kommunen.

»Jeg er træt af, at vi betaler leje, varme og el og lagerleje til vores cykler, og får nej til tilladelse til at udleje cykler uden for vores butikker, mens ministeriet mener, at de nye udlejere af cykler og el-løbehjul bare kan udleje deres cykler hvor som helst uden tilladelse,« siger Yael Bassan.

Cykelhandlerne bliver bakket op i deres aktion af både brancheforeningen Cyklistsforbundet og Dansk Cyklistforbund, hvis formand Klaus Bondam møder op tirsdag.

»Som brancheforening for den etablerede branche bakker vi op om de københavnske cykelhandleres aktion. Vi har ikke noget imod konkurrence, men vi ønsker at det sker på lovlige og lige vilkår,« siger Thomas Johnsen, direktør i Cykelhandlerforeningen.

Ønsker fælles spilleregler

Cykelhandlerforeningen mener, at Transportministeriet er på vildspor i sin tolkning af vejloven, og at man ikke kan gøre noget lovligt, fordi der mangler retningslinjer for, hvordan man får en tilladelse til udlejning af køretøjer.

»Der bør med hjemmel i loven formuleres nogle retningslinjer, der for det første gør, at alle har mulighed for at spille ind, uanset om de hedder Poul eller Per, og som for det andet forhindrer, at man uden tilladelse og omkostninger kan stille cykler og løbehjul til rådighed på offentlige gader og stræder.«

S-politiker på Rådhuset: Ministeren skal klappe kaje

På Rådhuset får cykelhandlernes aktion opbakning af det socialdemokratiske medlem af Borgerrepræsentationen Niels Bjerrum, der sidder i Teknik- og Miljøudvalget og samtidig er formand for By- og Pendlercykel Fonden, som står bag de hvide bycykler i København.

»Jeg synes, det er en superfin happening for at understrege, hvor latterligt det er, at transportministeren blander sig, for det er jo helt tydeligt, at han står bag brevet. Jeg synes, det er magtfordrejning af værste skuffe og et direkte angreb på det kommunale selvstyre. Det er en liberalt vendetta fra en transportminister, der synger på allersidste vers. Jeg mener ikke, at kommunen skal tage hensyn til. Ministeren skal bare klappe kaje,« siger Niels Bjerrum.

Mandag 18. marts, behandler kommunens Trafik- og Miljøudvalg et forslag til nye retningslinjer for opstilling af mindre udlejningskøretøjer.

Transportministeriet: Der må være tale om en misforståelse

I en mail til Berlingske skriver Transportministeriet, at der må være tale om en misforståelse, og at cykelhandlere og andre, der ønsker at udleje køretøjer foran et fast forretningsted, fortsat skal have tilladelse.

»I forhold til tilladelseskravet efter vejlovens paragraf 80 til aktører, som ønsker at udleje køretøjer foran et fast forretningssted, for eksempel cykelhandlere eller hoteller, tilføjer ministeriets brev til kommunen intet nyt. En sådan benyttelse af vejarealet vil utvivlsomt forudsætte en tilladelse fra vejmyndigheden.«

»Derimod har ministeriet pointeret, at de nuværende regler er vedtaget, før de nye udlejningskoncepter som for eksempel Donkey Republic, Voi, Tier med videre var kendte. Dermed er de også vanskelige at administrere. Det er baggrunden for, at ministeriet arbejder på en opdatering af reglerne, så de er mere tidssvarende i forhold til de nye udlejningskoncepter,« skriver ministeriet med henvisning til sine planer om at fremsætte et forslag til nye regler i næste folketingssamling efter det kommende valg til Folketinget.

I mellemtiden appellerer ministeriet til, at kommunerne forvalter reglerne »under inddragelse af alle relevante hensyn; herunder hensyn om mobilitet til gavn for samfundsøkonomien med videre, sådan som det fremgår af  formålsbestemmelsen i vejloven, skriver ministeriet.

»Konkret har ministeriet peget på en model, hvor løbehjulene efter leje skal placeres på bestemte steder svarende til den model, som Donkey Republic anvender for deres cykler. Ministeriet har derfor tilbudt Københavns Kommune at ændre den såkaldte afmærkningsbekendtgørelse, så kommunen får mulighed for at etablere afmærkede områder til parkering af udlejningsløbehjul,« skriver ministeriet.