Klumme: Ny erhvervsminister er en træls nyhed for dansk erhvervsliv

Simon Kollerup kan selvfølgelig overraske, men ved første øjekast er udnævnelsen af den 33-årige socialdemokrat Simon Kollerup en dårlig nyhed for dansk erhvervsliv.

Simon Kollerup er ny erhvervsminister i Mette Frederiksens S-regering, men han har aldrig haft job i det private. Fold sammen
Læs mere
Foto: (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019)

Det kan være svært at få øje på en kandidat til posten som erhvervsminister, der forekommer mere uinteressant for erhvervslivet end den unge socialdemokrat Simon Kollerup. Med den obligate cand.scient.pol.-eksamen og organisationsjob i Fjällräven-rygsækken ligner han prototypen på en politikermodel, der desværre bliver flere af.

Simon Kollerup kan selvfølgelig overraske, når han om kort tid skal tage stilling til Danmarks medlemsskab af EUs bankunion og håndtere Danske Banks hvidvaskskandale, men ved første øjekast er udnævnelsen af den 33-årige socialdemokrat en træls nyhed for dansk erhvervsliv. Simon Kollerup er blottet for erhvervserfaring og har aldrig i sit unge liv været ansat dér, hvor de penge tjenes, som skal betale regningerne for danskernes velfærdsdrømme. Den nye erhvervsminister har udelukkende været beskæftiget i den socialdemokratiske partiorganisation frem til 2011, hvor han blev valgt ind i Folketinget.

Pinlig skattesag

Simon Kollerup har efter sin universitetseksamen arbejdet som pressechef for socialdemokraterne i København og konsulent for Københavns overborgmester Frank Jensen (S), indtil han blev valgt ind i Folketinget i 2011. Her har han – uden at tiltrække sig synderlig opmærksomhed – været dyrevelfærdsordfører, fiskeriordfører, fødevareordfører og landbrugsordfører. Det, der dukker frem af hjernekisten, når man siger navnet Simon Kollerup, er det unge folketingsmedlems skattesag fra 2015, hvor han måtte betale et skattefrit tilskud på over 30.000 kr. til dobbelt husførelse tilbage. Kollerup havde modtaget tilskuddet, fordi han havde en af Folketingets lejligheder i Tordenskjoldsgade i det centrale København og et hus i Thy.

»Ved første øjekast er udnævnelsen af den 33-årige socialdemokrat en træls nyhed for dansk erhvervsliv.«


Det er ikke sikkert, at Simon Kollerup har drømt om at blive erhvervsminister. Hans mærkesager er overvejende lokale og forankret i Nordvestjylland, hvor han blev valgt med 11.577 personlige stemmer. Kollerups hjerte banker for mere vækst i yderområderne og udbygning af Hanstholm Havn. »Dit postnummer skal ikke afgøre din fremtid og dine muligheder,« siger han på sin Facebook-side. Denne vision kan blive dyr (for erhvervslivet?) at realisere, men Simon Kollerup er dog også optaget af at skabe flere arbejdspladser og bedre uddannelse til alle, hvilket erhvervslivet bredt selvfølgelig kan glæde sig over.

Hvem skal betale?

Berlingske har i forbindelse med regeringsdannelsen bedt en stribe erhvervsledere byde ind med deres ønskeseddel til den nye erhvervsminister. Erhvervslederne vil have mere både indenlandsk og udenlandsk arbejdskraft, ingen nye skatter og afgifter, men gerne flere investeringer i forskning i grøn vækst. Tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), som i dag er direktør for erhvervsorganisationen Dansk Erhverv peger på en central problemstilling, som ikke har været tillagt større vægt i de netop afsluttede regeringsforhandlinger: Hvor skal pengene komme fra? »Når der udskrives velfærd til højre og venstre, og der kommer skattestigninger i et sådant omfang, at det i sidste ende vil gå ud over erhvervslivet, bliver vi bare ved med at spørge: Hvem skal betale?« lyder det fra Brian Mikkelsen. Vi må håbe på, at erhvervslivets nye minister afholder sig fra at bruge sit resort som malkeko.