Klimakamp rykker ind i landbruget: Svinebaroner skal ud af svinestalden og skabe et grønt planteeventyr

En bred gruppe af miljøorganisationer har udarbejdet en plan, der skal skabe et grønt planteeventyr i dansk landbrug til gavn for både eksport og klimaet. Men der er en hage ved det, for det betyder, at danske landmænd må vinke farvel til en stor del af deres svin og kvæg.

Torsten Wetche har lagt sin fødegård Hvanstrup i Himmerland om ved at skære ned på antallet af køer, så de alene kan fodres med græs på markerne om sommeren og ensileret græs og hø om vinteren. Til gengæld bruger han ikke længere så meget jord til at dyrke foder til sine dyr, men kan i stedet bruge den på kartofler, rug, hvede og havre til menneskeføde. Han har regnet ud, at han nu kan brødføde tre gange så mange mennesker, som hvis han kun havde køer og dyrkede foder til dem. Hans Christian Jacobsen

Går dansk landbrug nedenom og hjem, hvis landmændene skærer ned i antallet af køer og grise og dyrker grøntsager og planteproteiner i stedet? Nej, tværtimod, mener en bred gruppe af miljøorganisationer, som er gået sammen om at pirke til debatten om, hvordan landbruget kommer gennem den grønne omstilling.

De seks organisationer er Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Vegetarisk Forening, Dyrenes Beskyttelse, Greenpeace, Plantebranchen og Rådet for Grøn Omstilling. De har udarbejdet en rapport med forslag til, hvordan dansk landbrug kan skabe et grønt eksporteventyr inden for plantebaserede fødevarer og planteproteiner og samtidig hjælpe Danmark til at nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.