Han blev selv udsat for en brutal fyring – nu er han den, der fører kniven

Mangel på de rigtige kompetencer var årsagen til, at Jens Bager for tre år siden mistede sit job som topchef i allergikoncern. For få uger siden stod han selv for en dramatisk fyring, da han i sin rolle som Ambu-formand smed selskabets mangeårige topchef på porten.

Efter 16 år som administrerende direktør i ALK-Abelló, blev Jens Bager præsenteret for en fyreseddel. Tidligere i år fyrede han topchefen i Ambu, hvor han sidder som bestyrelsesformand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix

Jens Bager er havnet midt i et stormvejr. Et voldsomt stormvejr.

Det seneste par måneder har kritikken haglet ned over Jens Bager og medicovirksomheden Ambu, som han er bestyrelsesformand i. For tilliden fra børsmarkedet og investorer er i bund.

Jens Bager er havnet i modvind efter en overraskende fyring af Ambus mangeårig topchef. Det har sendt aktien ud i en gigantisk nedtur, der på det nærmeste har halveret selskabets markedsværdi.

Derfor er Jens Bager kommet i modvind i en sag, der lægger sig i en bunke af turbulente brud i Ambu-formandens karriere, siden Jens Bager blev fyret i allergivirksomheden ALK i 2016.

Det var mangel på international erfaring og de rigtige kompetencer, der var den direkte årsag til, at Jens Bager for tre år siden måtte forlade sin post som topchef. Sådan lød begrundelsen dengang.

Efter 16 år som administrerende direktør i den danske allergivirksomhed blev Jens Bager præsenteret for en fyring med øjeblikkelig virkning.

Det så ellers ud som om, at der var styr på sagerne med solide overskud og et årelangt partnerskab med den amerikanske medicinalgigant Merck, der skulle skaffe det danske selskab et afgørende gennembrud på det vanskelige amerikanske marked.

Men det skete aldrig. I sommeren 2016 valgte Merck efter ni år at gøre samarbejdet forbi.

Jens Bager var dog allerede fortid i ALK, da skilsmissen fra den amerikanske medicinalgigant ramte.

I maj 2019 stod Jens Bager endnu en gang med en fyreseddel i hånden. Denne gang stod han selv som afsender, da han til børsmarkedets store overraskelse sendte Ambus topchef gennem mere end ti år, Lars Marcher, ud i kulden.

Jens Bager, Bestyrelsesformand Ambu

»Vi har været rigtig glade for Lars i de ti år, han har været direktør. Han har skabt en enestående vækstrejse. Det er den eneste kommentar, jeg har til det.«


Den beslutning skriver sig ind i den række af handlinger, der har sendt Ambu på lidt af en rutsjetur.

To gange inden for et år er Jens Bager skredet til handling på en måde, der har haft den konsekvens, at Ambus markedsværdi er blevet barberet ned med flere milliarder kroner.

Først og fremmest solgte Jens Bager i august 2018 en meget stor del af sine aktier i Ambu, hvilket gav selskabets et voldsomt dyk på fondsbørsen.

Derefter fyrede Jens Bager Ambus ellers succesfulde topchef Lars Marcher i maj 2019. Præcis hvorfor er stadig en anelse uklart. Ifølge Berlingskes oplysninger var Lars Marcher blevet for enerådig og ville bestemme det hele i Ambu. Da Berlingske Business bad Jens Bager om at forholde sig til det, lød svaret:

»Vi har været rigtig glade for Lars i de ti år, han har været direktør. Han har skabt en enestående vækstrejse. Det er den eneste kommentar, jeg har til det,« sagde Ambu-formanden.

Samme dag, som Lars Marcher røg ud, kunne Ambu præsentere virksomheden og verden for den nye topchef, Juan Jose Gonzalez. Et overraskende direktørskifte, der kan gå over i dansk virksomhedshistorie som det dyreste nogensinde.

Aktien fik igen et ordentlig hug.

Blot en måned efter den nye topchefs første arbejdsdag, hældte Ambu og Jens Bager endnu spand koldt vand ud over investorerne, da selskabet i en børsmeddelelse bød på en dundrende nedjustering.

Endnu en gang havnede Ambu og ikke mindst Jens Bager i aktionærernes kritiske søgelys.

Ambus næste generalforsamling afholdes den 17. december 2019. Til den tid har Jens Bager siddet på formandsposten i syv år.