Farvel til Berlingskes erhvervskommentator: »En af de store skikkelser i erhvervspressen«

I mere end tre årtier har Berlingskes erhvervskommentator, Jens Chr. Hansen, dækket dansk erhvervsliv, hvor han både har spiddet og rost et utal af topchefer. Nu stopper han på Berlingske.

Berlingskes mangeårige erhvervskommentator, Jens Christian Hansen (th.), i sit foretrukne element. I samtale og diskussion om dansk erhvervsliv. Her med tidligere direktør i Mærsk og Danske Bank Eivind Kolding (tv). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

En bankuddannelse kan føre til hvad som helst. Bare man forlader finanssektoren i tide.

Se bare på Jens Chr. Hansen, Berlingskes mangeårige erhvervskommentator, der nu forlader avisen efter en karriere på mere end tre årtier i dansk journalistik.

Den 67-årige sønderjyde begyndte sin erhvervskarriere som bankelev i den nu hedengangne Andelsbanken i Åbenrå i 1970. Efter forskellige poster – og en afstikker som revisor på Grønland – landede Jens Chr. Hansen i et job som pressechef i – ligeledes hedengangne – Sparekassen SDS.

Det var her, at Jens Chr. Hansen for alvor blev sporet ind på det, som han om nogen er blevet synonym med: Dansk erhvervsjournalistik. Han bankede på døren hos daværende erhvervsredaktør på Berlingske, Lisbeth Knudsen, og fik et job på erhvervsredaktionen.

I 1994 blev han hentet til Morgenavisen Jyllands-Posten, hvor han i 2000 modtog dansk journalistiks fineste pris, Cavlingprisen, for afdækningen af Danske Banks rolle i den såkaldte Hafnia-sag.

I 2000 modtog Jens Christian Hansen (tv.) Cavlingprisen for afsløringen af Den Danske Banks rolle i Hafnia-sagen sammen med kollegerne Søren Funch (i midten) og Erik Eisenberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

På Jyllands-Posten nåede han også et par år som korrespondent i New York, hvor han blandt andet dækkede 11. september 2001, inden han i 2004 returnerede til Berlingske. Her har Jens Chr. Hansen alle årene markeret sig som en skarp og kontant kommentator og iagttager af dansk erhvervsliv.

Jørgen Ejbøl, formand for Jyllandspostens Fond og Jyllandsposten Holding, som ejer 50 procent af JP Politikens Hus, ansatte i sin tid Jens Chr. Hansen som en del af Jyllands-Postens offensiv i København.

»Det er et tab for Berlingske. Han er en af de store skikkelser i erhvervspressen. Fagligt dygtig og med stort kildenet. Et redeligt og ordentligt menneske, man kan stole på. Jeg var meget glad for at samarbejde med ham,« siger Jørgen Ejbøl.

Bankerne og finanssektoren har altid stået Jens Chr. Hansens hjerte nær. Det førte til hans Cavlingpris, men har også ført til utallige kommentarer i Berlingske med ris og ros til bankerne.

Men ud over de ofte udskældte banker er der en anden virksomhed, som har haft Jens Chr. Hansens helt store opmærksomhed gennem årene: A.P. Møller - Mærsk.

Han har været blandt den lille gruppe af danske journalister med den uofficelle titel af »​Mærskolog«, som for Berlingskes læsere har tolket, guidet, kritiseret og fortalt om nyt fra Mærsk-hovedsædet på Esplanaden og fra en af Danmarks vigtigste og mest betydende virksomheder.

En af dem, der har fulgt det tæt, er Mærsk-direktør Lars Erik Brenøe, som har varetaget et hav af roller i den store danske shippinggigant.

»Guderne skal vide, at jeg ikke altid har været enig med Jens Chr. Hansen, men der har været gensidig respekt. Og i hans dækning af Esplanaden har hans viden skinnet igennem,« siger Lars Erik Brenøe og tilføjer:

»Jens Chr. har en viden, en erfaring og en kløgt, der gør, at han er lykkedes med at komme til at tale med – og komme relativt tæt på personer, der ikke normalt bringer sig i en sådan position. Og det er kun, fordi han har forvaltet situationen, som han gør,« siger Lars Erik Brenøe, der ærgrer sig over afskeden fra Berlingske.

»Du må hilse ham og sige, at han vil blive savnet. Det er en alt for pudsig tid, vi lever i lige nu, til at han skal stoppe.«

Savnet vil han også blive på Berlingskes erhvervsredaktion, hvor han både fagligt og socialt i årevis har været et fast anker. Både på grund af hans imødekommenhed, men også fordi Jens Chr. Hansen trods sin lange erfaring til stadighed besidder en indbygget rastløshed, ærgerrighed og et glødende engagement, der altid sender ham på jagt efter den næste gode historie eller den næste vigtige debat.

Hans rastsløse energi har også resulteret i en golfkarriere, som efter sigende ikke kan måle sig med hans karriere i dansk journalistik. Han hopper også gerne på racercyklen – for tiden mest omkring sommerhuset i Nordsjælland, hvor han residerer med hustruen Berit. Jens Chr. Hansen har to børn – en søn og en datter.